Categorieën: Nieuws

Duizend boeken voor Voedselbank

De Voedselbank heeft van Uitgeverij Passage meer dan duizend nieuwe boeken met diverse titels ontvangen.

De cliënten van de Voedselbank zijn daar blij mee omdat ze zelf niet in staat zijn om nieuwe boeken te kopen. Uitgeverij Passage heeft vorig jaar het boek “Genadebrood” van Peter Verschuren uitgebracht. De voormalige Groninger wethouder schreef het boek over de opmars van voedselbanken in ons land.

Het aantal huishoudens dat wekelijks van de Voedselbank gebruik maakt zit al ruim boven de 600. De Voedselbank vreest in de zomer weer een tekort aan etenswaren.

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

  • Peter Verschuren is wethouder in Hoogezand-Sappemeer. Op zijn lezenswaardige blog op de website van de SP betreurt Peter (oud copywriter, auteur en reclame-man) dat hij als wethouder zo weinig kan doen voor mensen die in diepe armoede zitten. Het ontbreekt hem aan eenvoudigweg aan (financiële) mogelijkheden.

    De spreekwoordelijke potjes zijn op. De spreekwoordelijke potjes zijn er niet.

    Peter zou als (SP) socialist én bestuurder (samen met Ger Lindeman, die volkshuisvesting in zijn portefeuille heeft) eens kunnen beginnen met het onbeschroomd politiek bespreekbaar maken van een directe stopzetting van alle huurverhogingen in zijn woonplaats.

    Dat zullen arme mensen, eigenlijk, alle mensen die huizen huren, op prijs stellen. Het scheelt ze al snel meer dan 180 euro per jaar!

    Hoogezand is een gebied waar (mogelijke) gasbevingen voor een onveilige leefomgeving hebben gezorgd. Een zorg ('slameur') die door onze Rijksoverheid dit jaar is erkend. Een zorg waarvoor de NAM officieel zijn excuses op het NOS journaal heeft gemaakt.

    Welnu, zolang de Groningse woningbouwverenigingen niets hebben ondernomen om aan haar huidige kwetsbare huurders veiligheidsrapportages, keurmerkzekerheden of waarborgprognoses omtrent het coöperatieve onroerend goed aan te bieden - laat staan het praktisch (daadwerkelijk) bouwkundige versterken van de panden - zolang dat er allemaal niet is: subiet géén huurverhoging meer.

    Peter, wij rekenen op je!

    • Dat niet alleen Jos en Joke, de lokale politiek heeft ook geen oog voor de macro-economie. Geld, wat het volk afhandig wordt gemaakt door de overheid versus wooncorporaties, kan dus ook nooit in de (lokale) economie worden gestopt. De mensen zijn hun koopkracht kwijt en kunnen de lokale economie derhalve ook nooit stimuleren. Dit is vooral funest voor Groningen en ommeland, waar helaas het merendeel is aangewezen op een sociale huurwoning.

  • Hoe erg ik me ook schaam dat we in dit land voedselbanken nodig hebben zal ik zeker weer meerdere voedselpakketten schenken als er weer een actie wordt opgezet.

    Als OOG en RTV Noord nu eens een permanente banner plaatsen op hun frontpage voor zo'n actie dan is er weer meer aandacht voor.

  • Hebben ze dan nog geen gratis computer of ipad, er zijn namelijk duizenden boeken online te downloaden. Of anders heb je nog een hele oude uitvinding; de bibliotheek.

    Welke gek zit er nu te wachten op een permanente banner voor de voedselbank. Ik heb geen zin om de hele tijd geconfronteerd te worden met mensen die veelal door hun eigen shit in de problemen zijn gekomen. Daarbij was de voedselbank opgezet om verspilling tegen te gaan, inmiddels is het het uithangbord van de zieligheidsindustrie. Het is een extraatje voor mensen die als ze fatsoenlijk met hun geld omgaan ook wel van hun uitkering kunnen leven.

    • MMMmh.. het riekt hier naar een "derde" alter ego ..van @mac/@jac..mijn idee...

    • Door hun eigen shit Willem. Omdat de regering de brutaliteit heeft gehad om een 2de agenda erop na te houden, zonder daarvoor verantwoording af te leggen aan zijn volk. Deze crisis is niet zomaar ontstaan. Het zgn neoliberale denken waardoor vele nutsbedrijven werden geliberaliseerd. Woningcorporaties werden geprivatiseerd. De bazen van dergelijke instanties wisten daar wel raad mee. De zakken werden ruimhartig gevuld. Vestia ging daardoor bijna failliet en moest opnieuw worden gesaneerd. Hetgeen als een verhuurdersheffing nu wordt opgelegd aan alle bewoners van een sociale huurwoning. Een totaal onvoorziene kostenpost voor deze bewoners.

      • Sjoerd, ik denk dat de burger zelf ook een belangrijke rol heeft gespeeld bij de crisis. Net als overheden en banken. Maximale hypotheek nemen, tophypotheek op 2 salarissen, meteen een nieuwe keuken in het huis, auto op afbetaling en dan komen er kinderen en wil men part time gaan werken. Veel mensen hebben gewoon meer uitgegeven dan ze daadwerkelijk hadden.

        De banken speelden het spel mooi mee en zorgden dat dat geld beschikbaar kam. Daar heeft Joris Luyendijk een goed boek over geschreven.

        En je hebt inderdaad de graaiers bij woningbouwverenigingen, Fyra Fails, bouwfraude enzovoort.

        De meeste mensen die van bijstand moeten leven hebben dat ook wel gedeeltelijk zelf in de hand. Schulden bij Wehkamp, niet willen werken, niet blijven ontwikkelen (zoals studeren) en verwachten dat iemand je handje vasthoudt.

        En dan populaire maatrgelen zoals scheefwonen tegenggaan door die mensen extra te laten betalen terwijl ze teveel verdienen voor die woning, maar te weinig voor een hypotheek.

        Zo wonen er heel veel mensen in Noord Groningen, waar nauwelijks werk is. Moet ik dan meelij hebben als die mensen niet bereidt zijn te verhuizen naar daar waar wel wer is? Zelf ook regelmatig verhuisd naar plekken waar wel werk is. Degelijke bodemloze putten moet je gewoon een bijstand uitkering geven en verder niets meer aan uitgeven. Er zijn zat mensen die wel elke dag een uur reizen naar hun werk of bereidt zijn te verhuizen.

        Ik had op een gegeven moment twee buren, de ene alcoholist en de andere een alleenstaande moeder met 4 kinderen bij evenzoveel vaders. En daarnaast een gepensioneerd stel. I rijtje huizen en ik was de enige die elke dag op pad kon om te werken. Als beloning mocht ik ook nog extra huur gaan betalen wegens 'scheefwonen'. Dus daar waar de woningbouwvereniging de mensen naait, wordt ik nagenoeg hetzelfde genaaid door de overheid met hun scheefwoon toeslag. Van wie denk je dat die woningbouwverenigingen dat graaien hebben geleerd?

      • Wij kiezen de 2dekamer op basis, van wat men ons voorhoudt. Dit blijkt vrijwel altijd niet te kloppen.

        Ten tweede zijn ook velen hun baan kwijtgeraakt door regeringsbeleid. Dit kan je deze mensen toch niet verwijten. Ik ken iemand uit mijn omgeving, dat door regeringsbeleid zijn baan is kwijtgeraakt. Dit was totaal onvoorzien. De man heeft een specifieke werkervaring van 32 jaar opgebouwd en is inmiddels ver voorbij de 50. Die kan niet meer omturnen tot geheel iets anders. Sterker, de man kan zich ook niet meer opladen en kan dat begrijpen in die hoedanigheid. Hij wenst dan ook met rust gelaten te worden.

        Hoezo verhuizen vanuit Groningen, als je wieg hier heeft gestaan en je roots reiken ver tot in de 17de eeuw. Terwijl de regering nog nooit één vinger naar Groningen heeft uitgestoken. Terwijl een Randstedeling (met roots) de weelde heeft van een arbeidsmarkt die volledig wordt gestimuleerd door de regering. Waar miljarden wordt geïnvesteerd. Ik ben een Groninger en denk, dat jij van elders komt en derhalve de sentimenten (alles wat hun dwars zit) van de Groninger niet kan delen.

      • Er is nu eenmaal crisis Sjoerd, dan zijn er gewoon minder banen. Ik ken wel een voorbeeld van iemand die ook werd ontslagen, en op zijn 55ste gewoon weer een baan vond na 3 maanden. En nu vast contract omdat ze hem willen hebben tot pensioen. Dat komt door zijn kennis, aanpassingsvermogen en door steeds bij te scholen waardoor hij gewilde kennis heeft. Studeren houdt niet op na je 25ste. Ik heb zelf nog computerles gegeven 10 jaar geleden omdat hij besefte dat dit een noodzaak is. Als die man zolang gewerkt heeft heeft hij een aantal jaar de tijd om met WW een andere baan te zoeken. Wel benieuwd wat voor baan jij het over hebt. Want als het postbode is lijkt het me logisch, die worden steeds overbodiger, behalve de pakket bezorgers. Aanpassen, vooruitzien, spaarportje maken. Dat is toch wel wat men mag verwachten, een baan voor je leven bestaat niet meer.

        Als iemand zo graag in Groningen wil wonen in Groningen in de bijstand moet dat zelf weten. Maar wij zijn diegene die daar voor opdraait. Heb ik geen respect voor. Als je ziet dat het Noorden jarenlang door de PvdA werd gerund moet men zich eens een keer bedenken waar men op stemt. Sentimenten heb je weinig aan, kun je je hele leven anderen de schuld geven van jouw rot situatie waar de komende jaren ook geen verandering in zal komen. Wel grappig, sommige mensen menen dat je juist moet stemmen op partijen die ook in Den Haag zitten omdat dat belangrijk zou zijn. Dat heeft dus niets uitgemaakt de 50 jaar begrijp ik.

      • Jij bent slechts je VVD verhaal aan het botvieren op de Grunnegers. Trekt, dat ook de rest van je verhaal in twijfel mbt alsof je een afstammeling zou zijn.

        Had eerder uitvoerig op je gereageerd, maar om een onverklaarbare reden is dit niet geplaatst.

      • Niet mee eens Sjoerd dat 'rijke' westerlingen een voorsprong hebben. In Nederland kan je bereiken wat je wilt. De mogelijkheden worden in ieder geval aan iedereen gegeven. Dat sommige niet alle kansen pakken, wat weer kan doorwerken op een generatie is niet geheel te wijten aan de overheid. Groningen heeft nu eenmaal gebieden waar weinig kansen liggen. Kun je afwachten aan het handje van de overheid, of kansen grijpen.

        Uiteraard is er ook heel wat te zegen dat Groningen zich in de leuren heeft laten leggen. Maar gezien het feit dat er volop rood gestemd word en de PvdA al vanaf de oorlog aan de macht was moet men zich eens achter de oren krabben. Was het wel zo verstandig om te stemmen op partijen die zogenaamd 'invloed' hebben in Den Haag, of kun je toch beter lokaal stemmen en aktie voeren.

        Mt de SP, PvdA, Communisten breng je de bewoners van Groningen niet verder. Wel leuk voor studenten al dat gesubisdieer. Maar echt veel werkgelegenheid en innovatie brengt het nog niet.

        Wel een mooite zeg; mijn roots liggen op deze 100 vierkante kilometer, maar verhuizen naar wel 200 kilometer westelijker is een immens probleem. Ik zou bijná 'ik vertrek' inschakelen als je naar Amersfoort of Utrecht gaat Emigreren. Zijn mensen die komen op brakke bootjes over zee voor een betere toekomst.

        En doe er anders wat aan. Begin een bedrijf zodat er meer werkgelegenheid komt. Begin voor jezelf. Of leef de rest van je leven van een bijstand uitkering, want zal nog wel jaren duren voor werkeloosheid is opgelost.

      • We worden niet gelijkwaardig beoordeeld. Randstad versus Groningen. Het ontbreekt Groningen aan de juiste infrastructuur. Je kan de Groningers helemaal niet verwijten. Via juridische weg ook niet. Er zijn in het verleden diverse Groningers geweest, die dit hadden willen aanvechten. Helaas, werden deze bezwaarschriften gegrond verklaard. als blokkade op de rechtsstaat. Ik woon zelf ook in Groningen en mijn roots reiken zeer ver, tot zelfs in de 17de eeuw. Wellicht nog verder. Ik ga nooit weg uit Groningen. Mijn bloed. Alsof de VVD een zegen is. De besluitvorming uit de jaren 90, vormden de basis voor deze crisis. De torenhoge werkeloosheid, wat eveneens is veroorzaakt door die zelfde VVD. Waarbij de VVD betrokken was. Bovendien viert de corruptie hoogtij binnen deze partij!

      • Ik heb ook niets met de VVD. De meeste politieke figuren durven hun eigen mening geeneens te geven. Het (landelijk) partijprogramma gaat voor alles. Ik zag meer wat in een Fortuyn die problemen besprak, discussie niet uit de weg ging en goede argumenten accepteerde. Ik stem meestal lokaal, want uit Den Haag hoef je helemaal niets te verwachten.

  • Dat scheefwonen is natuurlijk helemaal een lachertje. Aan de ene kant willen ze wijken met een verschillende mix van sociale huurwoningen en koopwoningen. Maar als je dan iets meer verdient moet je extra betalen om tussen de uitkeringstrekkers te mogen wonen.

Recente berichten

Groningen biedt excuses aan voor rol in slavernijverleden

Burgemeester Koen Schuiling (VVD) heeft donderdagavond excuses gemaakt voor de rol die het toenmalige gemeentebestuur…

9 uur geleden

Aanhoudend zonnig en temperaturen blijven boven de 20 graden

Vrijdag is er af en toe zon en kans op een enkele bui. Het wordt…

9 uur geleden

Pinstoring treft ook Groninger winkels

Ook bij Groninger winkels kon en kan donderdagavond niet altijd gepind worden. (meer…)

11 uur geleden

Traktaties voor mensen die op de fiets naar het werk gaan

Fietsers konden donderdag op een traktatie rekenen als zij op hun tweewieler naar het werk…

11 uur geleden

Groninger moet 34 maanden de cel in voor helpdeskfraude

Een 22-jarige man uit Groningen is vrijdag veroordeeld tot 34 maanden celstraf wegens helpdeskfraude. (meer…)

11 uur geleden

Walter Flapper zakelijk leider Stichting Jonge Harten

Walter Flapper is sinds deze maand de nieuwe zakelijk leider van Stichting Jonge Harten, de…

12 uur geleden