Categorieën: Nieuws

Al ruim 8000 aanmeldingen voor RUG

Op Utrecht na hebben zich aan de RUG in Groningen de meeste toekomstige eerstejaars aangemeld. Dat blijkt uit een eerste rapportage van de aanmeldingscijfers, die de Universiteitskrant heeft ingezien.

In totaal hebben zich begin mei 8033 aankomende bachelorstudenten aangemeld bij de RUG. Dat zijn er 174 meer dan het jaar ervoor. Tot nu toe willen ruim 4700 studenten aan de RUG een master volgen, zo’n vijftig minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

In Groningen zit de grootste groei bij de faculteit letteren, met 350 meer bachelorstudenten dan vorig jaar. Ook rechten en wiskunde & natuurwetenschappen scoren goed. De faculteiten Gedrags- & Maatschappijwetenschappen en Economie & Bedrijfskunde zitten fors in de min.

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

  • En hier hebben de stedenbouwers vijfhonderd jaar terug rekening mee gehouden?

    Wie peutert de RUG en de gemeentepolitiek eens aan het verstand dat nog meer studenten een klein beetje statuswinst voor het haantjes van het RUG bestuur, maar vooral een sterk verminderde leefbaarheid (door sloop van historische/karakteristieke bebouwing) in ons provinciestadje bezorgt?

    Numerus fixus now!

      • Nog wel een HBO propedeuse gehaald, er daarna een jaar bij de RUG ingeschreven gestaan. Maar studeren wil ik het niet noemen.

        Ben zeer pro studenten. Helemaal als ze relevante studies als wiskunde en natuurkunde doen. Maar het bezopen aantal van 8000 inschrijvingen is echt alleen maar goed voor de status van de haantjes bij de RUG, en de bouwvriendjes van de lokale PvdA.

  • Heel goed nieuws dat de reputatie van universiteit en stad zorgen voor een grote toestroom van studenten. Ten opzichte van vorig jaar is het maar een kleine toename. Groningen zonder studenten is Assen, en dat wil geen echte Stadjer !
    Wanneer er flink wat extra gebouwd zoals de flat bij de Bedumerweg dan kunnen die studenten ook prima gehuisvest worden.
    Voor het culturele leven, de horeca en de stad is dit goed nieuws.

      • Jazeker, daarom pleit ik ook voor een forse inspanning om projecten voor jongerenhuisvesting te realiseren zoals aan de Bedumerweg.

  • Wat is er mis met Assen? En wat is dat voor rare gewoonte om als import-Groninger af te geven op andere plaatsen? Vaak makkelijk ook.
    Als Stad-Groningers (in de Ommelander context 'stadjers') arrogant worden gevonden komt dat importfiguren als jijzelf (o.a Delfzijl en Assen afgeserveerd), Kees van Twist (over Almelo) Marc (over Almelo) en Ben Warners (over Zutphen).

    Echte Stadjers (dus het Stad-Gronings machtig) gaan met bogen om pretentieuse figuren als jullie heen. Door mijn taxiwerk heb ik nog wel wat Stadjers "gekend". Het enige wat ik ze over Assenaren/Drenten aan 'negatiefs' heb horen zeggen dat bij een "Drent een kwartietje bie mot". Waarmee bedoeld wordt dat Drenten het niet zo nauw met de tijd nemen.
    En Stadjers hebben zeer weinig met studenten. Eentje zat elke zomer drie maand in de Caravan op Ameland omdat hij gek werd van al die barbecues door die studenten in zijn straat.

    Het is een onnozel idee dat als je 5000 inschrijvingen aan de RUG hebt in plaats van 8000, dat Groningen geen studentenstad meer zou zijn.
    Het is nog onnozeler om te denken dat in plaatsje als Groningen, gebouwen van 90 meter "ruimtelijk weg gezet kunnen worden".

    • Misschien zou je moeten overwegen om naar Assen te verhuizen, dan hoef je je ook niet meer te ergeren aan de door jou geconstateerde teloorgang van de stad.
      Je kunt dan nog steeds de mantelzorger zijn die je zegt te zijn.
      Ik geef niet af op Assen, ik constateer slechts dat een echte Stadjer daar echt niet wil wonen. En dat begrijp ik heel goed.
      Aangezien jij jezelf niet als stadjer beschouwt, hoeft niets je ervan te weerhouden om te verhuizen.
      Je mag dan ook nog steeds komische bijdragen aan dit forum leveren.

    • Net als mijn pa ben ik hier geboren en getogen. Mijn ma kwam als scholiere hier na toe.

      Maar zolang ik het verdwijnende Stad Gronings niet spreek, ben ik zeker geen Stadjer. In de Stad-Groninger context is de Stadjer het Groningse equivalent van een Hagenees. Of jij dat nu wilt of niet.

      Beter een komische bijdrage dan de enge van een sociopaat die de komische van anderen niet kan verteren ;)

      • Ik hoor geen enkele reden van je waarom je niet naar het fraaie lommerrijke Assen verhuist.

Recente berichten

Meerdere woningen ontruimd aan Hilbebrandlaan in Haren vanwege gaslek

Aan de Hilbebrandlaan in Haren is dinsdagochtend een gaslek ontstaan door graafwerkzaamheden. Vanwege het lek…

8 minuten geleden

Vier dagen Pasar Malam Asia in Kardinge

Een lang weekend vol oosterse dansen en culinaire specialiteiten: van vrijdag 17 mei tot en…

10 uur geleden

Dinsdag opklaringen met een spetterbuitje, Hemelvaartsdag begint zonnig

Aankomende week kunnen we zon, bewolking en een buitje verwachten. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis lopen…

11 uur geleden

Meerdere mensen opgelicht bij tweedehands verkoop tickets FC Groningen

Vrijdagavond strijdt FC Groningen in een uitverkochte Euroborg tegen Roda JC om directe promotie naar…

12 uur geleden

Botsing tussen scooter en auto op Helperpark

Maandagavond heeft een aanrijding plaatsgevonden tussen een scooter en een auto. Dat gebeurde bij Sportcentrum…

13 uur geleden

UMCG ontvangt 45.000 euro voor veiling kistje meischol op Urk

De Hematologie afdeling van het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG) heeft 45.000 euro ontvangen…

15 uur geleden