Categorieën: Nieuws

OM naar Hoge Raad om gevonden geld

Het Openbaar Ministerie legt de zaak van de kraanmachinist die 51.000 euro mag houden voor aan de Hoge Raad.

Anderhalf jaar geleden vond de man bij graafwerkzaamheden in de Hoogte in Groningen 51.000 euro in een weckfles en ging ermee maar de politie. Hij kreeg het geld niet toen hij het opeiste, maar kreeg alsnog gelijk van de rechter. Het geld is mogelijk afkomstig van een misdrijf en dus moet worden uitgezocht waar het precies vandaan komt vindt het OM.

Het OM denkt dat het geven van het, mogelijk criminele geld, aan de kraanmachinist een vorm van witwassen is en wil nu een uitspraak van de Hoge Raad.

Ecco van Oosterhout

Bekijk reacties

  • Zo gaat de overheid dus met eerlijke vinders om.Ik vrees dat de eerlijke vinder ook nog even zijn eigen advocaat kan betalen. Voor je het weet kost het de eerlijke vinder dus geld. Typisch staaltje Roverheid. Dat graaien hebben de bankiers van de staat geleerd, eerlijke mensen kaalplukken. Die man of vrouw bij het OM moet zijn ogen uit zijn kop schamen. Juist dit soort acties zorgt ervoor dat nooit meer iemand zoiets naar de politie brengt.

  • Ik ben het met je eens, Willem123, wees blij dat er nog eerlijke mensen zijn. Persoonlijk weet ik niet wat ik er mee zou hebben gedaan als ik het zou hebben gevonden, en zo denken de meesten. En wat de Staat betreft, ga criminelen plukken ipv hard werkende eerlijke burgers. Shame.

  • Het om zal te zolang doorgaan dat ze het kunnen houden. Anders bedenken ze wel iets.kunnen namelijk niet tegen hun verlies.

  • dus als je als burger voor de rechter staat moet het eerst wettig en overtuigend bewezen worden dat je schuldig bent. Maar als een eerlijke vinder na een jaar zijn vindersloon op wil halen dan krijgt hij het niet mee omdat er vermoed wordt, zonder enig wettig en overtuigend bewijs, dat het om 'crimineel' geld gaat. Dus wil het OM het zelf witwassen om te voorkomen dat de eerlijke vinder het wit wast. waarop de eerlijke vinder uiteindelijk het Om kan aanklagen voor heling en witwassenvan vermoedelijk crimineel geld. ben blij dat ik dit niet allemaal hoef uit te leggen aan een rechter.

  • Volgens mij mag de rechter als een van beide partijen bewijs heeft verduisterd de andere partij in het gelijk stellen. Het OM heeft in dit geval door het storten van het geld op een bankrekening alle verder forensisch onderzoek op de bankbiljetten onmogelijk gemaakt en dat zou ten nadele van de andere partij kunnen zijn bv als er nieuwe technieken komen. Nu hoeft bewijs niet eeuwig bewaard te worden, maar ik weet niet zo hoe lang wel. Het zal me benieuwen!

    • Haha, dus naast heling en witwassen kan het OM ook nog vervolg worden voor het verduisteren van bewijsmateriaal.. Misschien ook zichzelf verijken en.... Ben benieuwd war voor straf ze tegen zichzelf gaan eisen.

      • Het OM wordt hier niet vervolgd (dus geen straf), maar ze worden wel in het ongelijk gesteld door de rechter. Dat lijkt me al pijnlijk genoeg. Betalen maar! :D
        Maar idd kan het zo zijn dat het OM zichzelf moet vervolgen. Daar zal vast wel een speciale afdeling voor zijn. Maar dan is het eerder dat er specifiek een medewerker wordt vervolgd?

  • het is als je er over nadenkt erg verdacht, maar ik neem aan dat de belastingdienst een mooi tarief berekent voor dergelijke grappen?

    • Over gevonden geld betaal je geen belasting. Daarom heeft het OM het over witwassen. Anders zou je je zwarte geld kunnen verstoppen en het vervolgens vinden. (De eigenaar wordt niet gevonden want dat ben je immers zelf en dus mag je het gewoon belastingvrij houden (behalve dat je uiteraard wel vermogensbelasting moet betalen boven de 21.330 euro (of het dubbele voor fiscale partners).

      Ik zeg niet dat dat hier het geval is maar daar draait het om.

Recente berichten

Laatste spoordek gestort bij Hoofdstation

Bij het Hoofdstation is afgelopen week de laatste van de vier nieuwe spoordekken gestort. Daarmee…

56 minuten geleden

Geen lessen bij Werkman College aan Melisseweg na brand, examens gaan door

De lessen op de vestiging van het H.N. Werkman College aan de Melisseweg gaan vrijdag…

2 uur geleden

Groningen biedt excuses aan voor rol in slavernijverleden

Burgemeester Koen Schuiling (VVD) heeft donderdagavond excuses gemaakt voor de rol die het toenmalige gemeentebestuur…

12 uur geleden

Aanhoudend zonnig en temperaturen blijven boven de 20 graden

Vrijdag is er af en toe zon en kans op een enkele bui. Het wordt…

13 uur geleden

Pinstoring treft ook Groninger winkels

Ook bij Groninger winkels kon donderdagavond niet altijd gepind worden. (meer…)

14 uur geleden

Traktaties voor mensen die op de fiets naar het werk gaan

Fietsers konden donderdag op een traktatie rekenen wanneer zij op hun tweewieler naar het werk…

14 uur geleden