“Het is erg moeilijk om de juiste opleiding te vinden”

Ze zitten met hun handen in het haar. Geslaagd voor het eindexamen maar vervolgens op het MBO of HBO niet de juiste opleiding kunnen vinden. Om hulp te bieden is het oriëntatietraject Noord opgestart.

“Na mijn havo opleiding heb ik de ALO gedaan”, zegt de 23-jarige Teun Ubels. “Maar dat was het niet. Ook een scheikundige opleiding die ik vervolgens ben gaan doen, was niet datgene wat ik zocht. Uiteindelijk ben ik op reis gegaan in de hoop een visioen te krijgen die mijn toekomst duidelijk zou schetsen. Maar ook dat was mij niet gegund.”

Intensieve begeleiding
Rolienke van der Velde is decaan aan het Gomarus College. Voor haar zijn zulke verhalen niet nieuw. “Regelmatig kom ik jongeren tegen die het kiezen van een opleiding moeilijk vinden. “Samen met andere decanen en gefinancierd door het CSG Augustinus, het Gomarus, de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit, zijn we het Oriëntatietraject Noord begonnen. Binnen dit traject van vier maanden krijgt een groep jongeren intensief begeleiding waarbij ze leren wat ze kunnen en waar ze goed in zijn.”

“Ik zie het weer helemaal zitten”
“Ik vind het geweldig”, zegt Teun. “Je doet presentaties, houdt elevator pitches en loopt stages op de werkvloer. Doordat je in een groep werkt, krijg je veel feedback van je groepsgenoten waardoor je jezelf sterker kunt maken. Kortom ik ben ontzettend positief, en zie het qua een vervolg-opleiding weer helemaal zitten.”

Informatieavond
Geïnteresseerden die meer informatie willen hebben over dit traject kunnen woensdagavond om 19.30 uur traject in het Academiegebouw waar een informatieavond plaatsvindt.

Deel dit artikel: