Categorieën: Nieuws

Formatie nieuwe College van Gedeputeerden is begonnen

De formatie van het nieuwe College van Gedeputeerden van de provincie is gisteren begonnen.

De formateur Peter Verschuren, eerder wethouder in deze stad en nu wethouder in Hoogezand ontving de fractievoorzitters van SP, D66, GroenLinks, CDA en ChristenUnie, en hun secondanten.Deze vijf partijen zijn tezamen goed voor 24 van de 43 zetels.

De SP zal waarschijnlijk twee gedeputeerden leveren de andere partijen leveren er een.

Ecco van Oosterhout

Bekijk reacties

  • De SP kan ook een van de bestaande oude zittende partijen aan de kant zetten te weten Groen Links of D66 en vervangen door Groninger belang. Die partij heeft 3 zetels en GL ook 3 en D66 4 ook dan heeft SP een meerderheid.D66 en GL of CU willen graag op het pluche zitten.Dus er kunnen wisselingen plaats vinden en dat dal de verkiezingen gerecht doen.

    • Het CDA vind je dan weer geen pluchepartij? Rare redenering. Het is natuurlijk de pluchepartij bij uitstek die in de Provincie vooral voor boerenbelangen gaat en ook nog voor oude landbouw. Vernieuwing in de weg staan. Daar zijn ze goed in.

    • Ik kan geen enkel argument bedenken waarom Groninger Behang in het college zou moeten plaats nemen.

      • Dit geldt trouwens niet alleen voor Groninger Behang maar ook voor de PVV.

        Heb van Pieter geen inhoudelijk argument gehoord dat GB ook maar iets toe te voegen zou kunnen hebben.

      • Je hebt echt niet door dat Pieter jou en je kinderachtige getroll spiegelt hè?

        Doet me denken aan een kameraad van mij. Kan heel goed imiteren. Doet hij het liefst bij/met zelfingenomen types. Doordat ze alleen zichzelf horen, hebben ze compleet niet door dat iemand naast/tegenover hun staat, ze perfect na doet.

      • Waarom denk je dat PVV-praatjes mij interesseren?
        Die kameraad van had het zeker erg druk met je?

  • waarom omdat de oude partijen zoals D66 en CU in het oude bestuur zaten en vervangbaar zijn door Groninger Belang die toch de grootste winst bij de verkiezingen had.Zij kunnen een van beide partijen vervangen.Ik heb vanaf 2004 gevochten voor de werkgelegenheid in Groningen,maar de oude Staten ook CDA hebben zich er niets van aan getrokken.Heb steeds verkondigd besteed de grote werken in kleine delen aan zodat ook regionale partijen mee kunnen in de aanbesteeding.Maar RWS drukte aldoor hun zin door.Investeren ja is oke maar alleen als er blijvende arbeid door ontstaat en blijft.Werken als Forum nu snel stoppen en een zuidelijke ringweg Groningen waar de provincie garant moet staan voor het tekort van +/- 190 miljoen daar moet ook mee gestopt worden.Dat is geld verspilling.De werk gelegenheid loopt hier steeds verder terug.Daardoor krijg je steeds meer ontvolking.Dus uitkijken naar werk gelegenheid.

    • De stad is juist de banenmotor van het noorden. Het zal zich hier steeds meer concentreren. Daarom is het juist belangrijk dat de ring wordt aangepakt. Een sterke en bereikbare stad is goed voor de hele regio.

      Maar goed, dat valt jou toch niet aan je verstand te peuteren. De visie ontbreekt.

      • Pardon! De aanpak van de ringweg als de banenmotor? Het MONSTRUM als de banenmotor? De tram als de banenmotor? Wat voor argumenten ga je nog meer bedenken, Marc?

        De belangrijkste opgaven waren, de snelheidstrein naar de Randstad en de spoorlijn naar Heerenveen. Goed voor de infrastructuur en het ontlasten van de ringweg rond Groningen.

      • Begrijpend lezen is ook een kunst Sjoerd. Goede bereikbaarheid van de stad in dienst van de banenmotor die de stad is en moet blijven. Daarvoor is doorstroming op de ring nodig.

        Chris stel je aub niet zo aan. Het kleuterklasje ligt al tientallen decennia achter je. Je bent nu een grote meid.

      • Marc je denkt te simpel betreft je stad als banen motor.De provincie staat garant voor het tekort van de geplande RWS aanleg zuidelijke ring.Dit tekort zal +/- 190 miljoen bedragen.Met de RWS aanpak haal je het verkeer niet weg in het zuidelijke deel van de stad.Een nieuwe noordwestelijke ring aanleg via westpoort om Hoogkerk om Reitdiep via Zernicke aansluitend op N 46 Eemshavenweg/Noordelijke ring haal je 40 % van het verkeer van de zuidring tussen Jullianaplein en Europaplein.Dan hoef je geen 1100 m tunnel en verbreding.Dan hoef je alleen na gereed zijn nieuwe westring alleen het Jullianaplein aan te pakken en niet omhoog maar onder hetNoordWillemskanaal door met de A7 gevolg ook A 28 > Emmaviaduct blijft bestaan en veel minder grondoppervlak voor het project en een besparing van 300 miljoen.Ik heb alles uit gewerkt en getekend maar weer net als bij de N 33 wil men niet praten maar let op net als bij de N 33 gaan ze het overnemen.

      • Of begrijpend schrijven, wat je werkelijk bedoeld Marc. Las, dat de werkgelegenheid in Groningen continue afneemt. De werkloosheid daarnetegen stijgt. Het gemeentefonds flink daarop inlevert. Groningen per saldo een gigantische nettobetaler is mbt aardgasbaten aan politiek Den Haag. Groningen vervolgens door de EU wordt beoordeeld als de rijkste regio van Europa. En onze bestuurders cq de NONGroningers het hen een zorg zal zijn! Slechts een gebalde vuist naar de VNG als een elitegroep van rijke Randstadgemeenten. Dat never nooit de belangen van Groningen kan en ook niet wil vertegenwoordigen!

      • Pieter, je gaat er aan voorbij wat de aanpak van de zuidelijke ring voor voordelen oplevert voor de stad. Zuiderplantsoen. Herstel Sterrebos. Bovendien wil jij veel meer kilometers ring aanleggen. Dat betekent dus meer autokilometers, meer vervuiling, meer wegenonderhoud(=kosten) op lange termijn en grotere afstanden tussen ring en bestemming in de stad. Dat aquaduct/knooppunt is een te ingewikkeld en gevaarlijk project. Het is vragen om problemen. Daarnaast is er 0,0 politiek draagvlak voor je plan.

        Sjoerd, als we het over begrijpend schrijven hebben, probeer dan zelf eens een volledige zin uit te tikken.

        Dat de werkgelegenheid in een dal zit betekent nog niet dat de stad geen banenmotor is. De Banenmotor moet je goed onderhouden. Grote infrastructurele beslissingen neem je niet op basis van conjunctuur. Je moet naar de langere termijn kijken. Als je dat niet doet vererger je de ellende alleen maar.

      • Woensdag 8 april staat er in ieder geval een belangrijke commissievergadering op de agenda. Zeer benieuwd naar de uitkomst. Zijn de volksvertegenwoordigers pro-Groningen of keren ze zich tegen de Grunnegers en volgen ze de harde rechtse Haagse lijn! Indien het laatste, dan zal ook dit de lokale jarenlang achtervolgen.

    • daarom beter 1 van de oude partijen (Christen Unie of D 66 of GL laten vallen en Groninger Belang erin.Ze willen allen op het pluche zitten en zo min mogelijk voor de Groningers erzijn.

  • Je zou de kieswet zou aan moeten gaan passen, dat iedere gemeente in een provincie een x aantal leden voor Provinciale Staten gaat leveren, gelijk aan het aantal te verdelen zetels in diezelfde staten. De grootste partij in iedere gemeente levert dan automatisch de meeste zetels, waardoor de grootste partij automatisch (en verplicht) leidende gaat worden in een nieuw te vormen provinciaal bestuur waardoor een formatie met bijbehorende gesprekken overbodig wordt, daar er al automatisch een nieuw bestuur door de kiezer, dus op werkelijk democratische wijze is gekozen.

    • Het is dan nog een stuk handiger om voor een districtenstelsel te kiezen, ook op provinciaal niveau.
      Dan heb je vrijwel altijd de dag na de verkiezingen al een nieuw college.
      Eerlijk gezegd vind ik het Nederlandse systeem ook wel aardig met alle compromissen die altijd gesloten moeten worden. Het zou wat mij betreft nog wat zuiverder kunnen wanneer voor de verkiezingen partijen aangeven in welke combinatie ze zouden willen regeren, een model gelijkend op de situatie in Denemarken.
      Dan voorkom je situaties als bij deze formatie waar kiezers vooraf geen idee hadden dat de SP geen trek had om met de PvdA te willen besturen en de voorkeur gaf aan rechtsere partijen. Misschien is dit wel heel goed voor de PvdA maar uit democratisch oogpunt kunt je er wel wat vraagtekens bij zetten.

Recente berichten

Twee personen gewond en twee aanhoudingen na conflict op Nieuwe Markt, waarbij mogelijk werd gestoken (update)

Bij een conflict op de Nieuwe Markt zijn woensdagavond twee personen gewond geraakt. Bij de…

32 minuten geleden

Persoon raakt zwaargewond bij zwemmen in Paterswoldsemeer

Een persoon is woensdagavond zwaargewond geraakt tijdens het zwemmen in het Paterswoldsemeer. Dat meldt nieuwsfotograaf…

41 minuten geleden

De Hoogte krijgt circulariteitshub met kringloopwinkel, gemeente stelt 14,5 miljoen euro beschikbaar

Aan de Van der Hoopstraat in de wijk De Hoogte komt een derde locatie waar…

1 uur geleden

Conflict tussen GRC en gemeente over boete schenken alcohol aan minderjarigen voor Raad van Stare

Bij de Raad van State werd woensdagmiddag het conflict behandeld tussen de gemeente Groningen en…

1 uur geleden

Donkergroene stoeltjes op Noordtribune krijgen toch een kans in Euroborg

Euroborg NV gaat toch nog eens kijken naar de kleur van de nieuwe stoeltjes op…

2 uur geleden

HSV gooit het tijdens verkiezingsweek over andere boeg: “Geen enkele student verdient een goede studietijd”

De opkomst bij de jaarlijkse medezeggenschapsverkiezingen op de Hanze ligt al jaren op een laag…

3 uur geleden