Categorieën: Nieuws

D66 wil windmolens aan rand van Stad

De raadsfractie van D66 wil dat er windmolens in de stad worden geplaatst. Het gaat om locaties aan de buitenrand van de stad, op bedrijventerreinen en in de buurt van bestaande industriële installaties.

Op die manier kunnen de ommelanden worden ontlast. Daar is veel weerstand tegen windmolens. De provincie heeft met het rijk afgesproken om in Groningen 850 megawatt aan windenergie te gaan opwekken, op drie locaties: de Eemshaven, Delfzijl en bij Menterwolde.

Uit onderzoek van het Groningse stadsbestuur bleek in 2013 dat drie plekken in de Stad ook zeer geschikt zijn voor het plaatsen van windmolens, namelijk bij Roodehaan, Meerstad Noord en Westpoort. Daar is ruimte voor circa twintig exemplaren. Bovendien maken die geen inbreuk op het weidse landschap, aldus D66. Stadjers die financieel participeren kunnen een lagere energierekening verwachten.

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

  • Strak plan, iedere stad en/of dorp zelfvoorzienend d.m.v. eigen windmolens, Groningen zal dan een stuk of 15 grote windmolens aan de stadsgrenzen gaan krijgen, de dorpen een enkele windmolen. Ben je gelijk van de discussie om wel of geen windmolens in de nabijheid van Meeden te gaan plaatsen af.

  • Leuk dat het het uitzicht niet verstoord volgens D66, maar dat is niet bepaald een grondig onderzoek. Is het ook onderzocht in een bredere context behalve alleen het financiële. Bijvoorbeeld of die windmolens op die plek geen nadelen hebben?? Zoals bijvoorbeeld; staan ze niet op een vliegroute van (trek) vogels die massaal de dood vinden in de wieken, (of vogels die heen en weer vliegen tussen hun slaapplek en de plek waar ze voedsel vinden ?) Is er gen geluidsoverlast enz. Het is iets te simpel om alleen aan horizon vervuiling te denken.

  • @marie, waarschijnlijk omdat er in die buurt al windmolens staan? (zoals bij de roeibaan (grunostrand)

  • Waarom plaatsen wij geen windmolens op de middenbermen van onze snelwegen? Vaak zijn deze snelwegen al onttrokken van ons leefklimaat. Uit de bebouwde wereld. Slechts een tip.

  • Persoonlijk ben ik meer voor zonnepanelen, daken genoeg in de stad. geven , bij mijn weten, geen lawaai. Windmolens kosten jaarlijks zo'n 20.000 vogels het leven (en vleermuizen) zonnepanelen doen dat niet. veel meer plekken zijn geschikt voor zonnepanelen, je kan ze ook goed uit het zicht neerleggen op de vele platte daken van de stad. volgens mij hebben zonnepanelen veel meer voordelen dan windmolens.

    • Behalve dat je voor 1 grote windmolen twaalf voetbalvelden aan zonnepaneel nodig hebt.

      • Genoeg flats, schuurdaken, bedrijfspanden en andere gebouwen in een stad als Groningen waar zonnepanelen op kunnen.

      • Dat kan niet zomaar, die daken zijn eigendom van mensen, bedrijven etc.. Bovendien is 12 voetbalvelden nog meer 1 grote windmolen. Die op 1 plek staat in plaats van duizenden panelen die allemaal moeten worden aangelegd en onderhouden. Wind is efficiënter en minder ruimte-intensief en arbeidsintensief als zonne-energie.

  • Een veel rendabeler investering in duurzamer gedrag is het isoleren van woningen. Spouwmuurisolatie heeft een terugverdientijd van een paar jaar. Dat geeft een veel hoger rendement dan windmolens.
    In volgorde van rentaliteit kun je het beste eerst je huis isoleren (spouwmuur, vloer, HR++glas, HR++ketel, energiezuinige apparatuur aanschaffen) en alle gloeilampen vervangen door led lampen. Vervolgens kun je, wanneer je huis geschikt is, zonnepanelen op het dak zetten. Al deze investeringen verdienen zich zelf vrijwel altijd snel weer terug. Je rendement is een stuk hoger dan het geld op een spaarrekening zetten. Zelfs het afsluiten van een lening voor dit soort maatregelen is een verstandig besluit.
    Windmolens zijn uit oogpunt van het beperken van CO2-uitstoot en het zuinig omspringen met fossiele brandstoffen een hele goede keuze maar leveren minder rendement op dan alternatieven.

    • Isolatie helpt inderdaad,maar het isoleren van huizen zet niet zoveel zoden aan de dijk. Maar plusminus 20% van het totale energieverbruik in Nederland is van Huishoudens. De Industrie verbruikt veel meer. Het is leuk dat huishoudens energie en portemonnee kunnen besparen, maar de grote klappen kunnen er niet meer gemaakt worden.

      • Heb de cijfers er ook even bijgezocht en het relatief geringe aandeel in energieverbruik door huishoudens verbaasde mij.
        Dit neemt niet weg dat een investering in isolatie en in bv een Superzuinige koelkast zich heel snel terugverdienen. Je helpt dan je eigen portemonnaie en milieu.

  • Vriend van mij heeft 30 panelen op het dak van zijn huis staan, welke 5400kwh op jaarbasis leveren, meer dan genoeg om in zijn stroomvoorziening te voorzien. Hij is zelfs electrisch gaan (bij)verwarmen, daar terug leveren aan het net voor hem niet interresant is, dit omdat hij door de hoeveelheid terug te voeren kwh als ondernemer zou worden gezien.
    Zo bezien is investeren in echt goede panelen geen slecht plan.

Recente berichten

KNMI waarschuwt voor onweersbuien en hagel op Pinkstermaandag

Het KNMI waarschuwt op Pinkstermaandag voor onweersbuien. Voor de provincie Groningen is een 'code geel'…

58 minuten geleden

Vrij zeldzame witwangstern strijkt met 35 paartjes neer in Onnerpolder

De witwangstern wordt niet vaak in Nederland gezien. Dit voorjaar zijn er 35 paartjes neergestreken…

2 uur geleden

Kunstenaar uit Stad exposeert op solotentoonstelling in Ierland: “Men denkt daar niet in hokjes”

Kunstenaar Wilma Vissers uit Stad heeft er een bijzonder avontuur opzitten. De afgelopen periode exposeerde…

3 uur geleden

Donar komt tekort tegen Heroes Den Bosch

Het is Donar zondagmiddag in Den Bosch niet gelukt om wederom te stunten. Het werd…

5 uur geleden

Wall House tijdens Pinksteren geopend: “Tentoonstelling ’thuis’ te zien”

Wall House aan de A.J. Lutulistraat is tijdens het hele Pinksterweekend geopend. In het gebouw…

6 uur geleden

Grand Theatre ademt dit weekend hiphop: “Jammer dat hiphop weinig kansen krijgt op festivals”

De noordelijke hiphopscene is dit weekend neergestreken in het Grand Theatre. Stichting Noordstaat presenteert in…

7 uur geleden