Categorieën: Nieuws

Tientallen miljarden voor aardbevingsbestendige panden

Ongeveer 170.000 gebouwen in de provincie Groningen moeten verstevigd worden om verdere schade te voorkomen. Dat blijkt uit een onderzoek van de provincie. 

Volgens Gedeputeerde William Moorlag gaat de operatie ongeveer 30 miljard kosten. Het gaat om 152.000 woningen en 18.000 andere panden zoals bijvoorbeeld kerken en scholen. “De uitkomst van dit rapport brengt de versterkingsopgave beter in kaart”, aldus Moorlag.

Uit een eerder onderzoek, in opdracht van minister Kamp, ging het om 90.000 woningen. In dat onderzoek was echter alleen rekening gehouden met grondgebonden gebouwen, niet met flats en appartementen.

Het beoogde nieuwe provinciebestuur heeft inmiddels kennis genomen van het vandaag verschenen rapport. Zij zijn geschrokken van de resultaten en wil dat de gaswinning nog verder gereduceerd wordt.

De Tweede Kamerfractie van de PvdA heeft een spoeddebat aangevraagd.

Tom Schallies

Bekijk reacties

  • En dat moet dan 27 jaar gaan duren, en of daar dan geld voor is, is de vraag. Ondertussen is er voor miljarden uit de Groninger bodem gehaald.

  • En dan valt de stad nog niet eens onder het aardbevingsgebied. Het lijkt me verstandig eerst woningen met een verhoogd risico aan te pakken. Woningen op veen zijn gevoeliger dan woningen op zand. Oude woningen gevoeliger dan nieuwere.

  • Het stadsdeel Noorddijk (of Oost) valt onder het aardbevingsgebied. Waaronder de wijken Lewenborg en Beijum.

    Zie: http://www.stwag.nl/component/content/article/91472-presentaie-wag-15-april-2015

    Volgens mij moeten de huurprijzen in aardbevingsgebieden naar beneden. Vanwege grotere onveiligheid. Dus minder woongenot. Met grote dank aan de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

    Als de waarde van het vastgoed kleiner wordt, dan moet de huurprijs hieraan aangepast worden. Een logische redenering door middel van een andere weg.

    Idem dito: minder OZB-belasting.

    • Tuurlijk,Kees, weet je wat er dan gebeurt? Corporaties gaan de woningen verkopen, omdat ze te weinig opbrengen. Waarom zou een huurder minder moeten betalen omdat de aarde soms beeft? Corporaties moeten er voor zorgen dat de woningen veilig zijn en blijven. Maar huurverlaging voor gepercipieerd woongenot is typisch iets voor emotioneel instabiele huilebalken die vinden dat de hele wereld samenspant om hen een zo vervelend mogelijk leven te geven. Voor je het weet loopt half Beijum bij de psycholoog door dat soort praatjes.

  • Dat is lullig. Nederland in crisis en meer gas omhoogpompen is dus minde rendabel omdat alle gebouwen dan instorten.

    Van Wikipedia:

    "Sinds 1960 is ruim 52 miljard euro, bijna een kwart van de totale aardgasbaten, aan de sociale zekerheid besteed. Op de tweede plaats komen openbaar bestuur en veiligheid. 15 procent van de gasinkomsten, zo'n 30 miljard euro is gebruikt voor investeringen in de infrastructuur.[2] De Kam schrijft dat politici dankzij de aardgasbaten een ruimhartige verzorgingsstaat hebben kunnen opbouwen. “Zonder de gasbaten hadden de burgers in de loop van de jaren 211 miljard euro meer aan belastingen en sociale premies moeten opbrengen om de gedane collectieve uitgaven te kunnen financieren”, zegt De Kam. Het is volgens hem de vraag of de burgers zo’n grote lastenverzwaring hadden geaccepteerd."

    "De opbrengsten werden decennia lang voor een verscheidenheid aan doeleinden gebruikt: de verzorgingsstaat, openbaar bestuur, subsidies en infrastructuur. In de ogen van sommigen heeft de Nederlandse overheid het grootste gedeelte van de opbrengsten verkwanseld"

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Aardgasbaten

    De verzorgingsstaat is gebouwd op gas. Benieuwd hoe ze dat nu gaan doen. Het is allemaal al uitgegeven en weg. En nu is het in feite zo dat we tientallen miljarden in de min staan.... de vorige generatie baby boomers heeft wat moois achtergelaten. Een onbetaalbare verzorgingsstaat (is niet door hen geld opgebouwd, maar door gas op te pompen) en instortende gebouwen. Dank je wel!

  • Vandaag biedt de NAM haar oprechte excuses aan. Inzake de geleden aardbevingsschade, gegeven het uitstekende rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

    Wel wat laat!

    Zie: http://nos.nl/artikel/2031579-nam-biedt-groningers-excuses-aan-voor-aardbevingsschade.html

    De grote stedelijke woningcorporaties zijn aangesloten bij de Stichting WAG. Deze woningcorporaties willen uiteraard schadevergoeding voor de forse waardedaling van hun vastgoed in aardbevingsgebieden. Dit is niet zielig doen, maar zakelijk en logisch/causaal nadenken.

    Op hun beurt hebben de betrokken huurders recht op een geringere huurprijs. Een mooie term lijkt mij een "Huurdersschadecompensatie", waardoor de "Verhuurdersheffing" van minister Stef Blok ("een Blok aan het been") aan de wilgen kan komen hangen. Te betalen door de rijksoverheid en/of de NAM. Geen fiscale maatregel, maar een privaatrechtelijke schadevergoeding voor gedolven en nog te derven woongenot.

  • en de overheid heeft wel geleerd van Groningen. O, toch niet.

    "Boren op Terschelling mogelijk snel

    Tulip Oil wil al komende winter naar gas boren op Terschelling. Dat blijkt uit een door de provincie en gemeente openbaar gemaakte vergunningsaanvraag, meldt de NOS dinsdag.

    Minister Kamp: goed voor Nederland

    Het bedrijf denkt dat er ondanks de moeilijke bereikbaarheid van het gas geld kan worden verdiend. De plannen van Tulip Oil zijn zeer omstreden op Terschelling. Minister Kamp neemt deze zomer een besluit over de aanvraag."

    Mensen, niets aan de hand, gas oppompen is veilig en helemaal niet negatief. Allemaal doorlopen en lekker slapen, overheid heeft geld nodig.

    Hoe kun je die vent nog serieus nemen?

  • Een correctie: "gedolven" moet zijn gedorven.

    Mijn excuses voor de op zich grappige taalfout.

    Steenkool wordt gedolven, gas wordt gewonnen en woongenot wordt gedorven. Het woonplezier wordt bedorven. Door onveilig wonen in aardbevingsgebieden. Als zeer waarschijnlijk feit.

Recente berichten

Identiteit van betrokkenen steekincident Nieuwe Markt bekend

De politie heeft de identiteit bekend gemaakt van de twee mannen die verdacht worden van…

5 minuten geleden

Koen Schuiling zwaar teleurgesteld over afschaffen spreidingswet

Burgemeester Koen Schuiling van Groningen, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Noord, is zwaar teleurgesteld dat…

31 minuten geleden

Donderdag begint zonnig, maar eindigt mogelijk met regen- of onweersbui; daarna langzaam wat minder warm

Het zonnige en warme weer van de afgelopen dagen kent aan het eind van donderdagmiddag…

11 uur geleden

Mogelijk oplossing voor bewoners Betonbos: “We gaan in gesprek met provincie”

Er is mogelijk een oplossing voor de bewoners van het Betonbos. Dat heeft wethouder Rik…

11 uur geleden

Gemeente gaat onderzoek doen naar kabelgoot om elektrische auto’s op te laden met zonne-energie

De gemeente gaat onderzoeken of het mogelijk is om kabelgoten in te zetten waarmee huiseigenaren…

13 uur geleden

Gemeente schiet extra uitvoeringskosten inburgering zelf voor: ‘Verantwoordelijk voor wettelijke taken met te weinig knaken’

De gemeenteraad heeft woensdagmiddag ingestemd met het aanstellen van vijf nieuwe personeelsleden voor Thuisin050, de…

13 uur geleden