Categorieën: Nieuws

Stad overweegt invoering diftar

Het stadsbestuur overweegt de invoering van een diftar tarief voor het huisvuil. Diftar is een systeem waar je betaalt per huisvuilzak.

Op dit moment betaalt iedere Stadjer hetzelfde, ongeacht de hoeveelheid zakken vuil die hij of zij aanlevert. De gemeente wil toe naar een afvalloze stad. Al het afval moet worden hergebruikt, op dit moment is dat met 56% van het huisvuil het geval. Het stadsbestuur wil nu weten hoe de gemeenteraad aankijkt tegen de invoering van diftar. B&W leggen de raad meerder mogelijkheden van afvalverwerking voor. Groningen liep altijd voorop bij het scheiden van het afval, en wees het invoeren van diftar tot nu toe altijd af.

Het is de vraag of de raad akkoord gaat. Een definitieve keuze over het voorstel wordt aan het eind van dit jaar gemaakt.

Ecco van Oosterhout

Bekijk reacties

  • Schandalig de burgerwordt hier weer gepakt door een college wat niet capabel is. Tekorten op prestige objecten worden door verhogingen van dit college over de rug van de burger geregeld. En de ruggegraat loze coalitie partijen gaan hier natuurlijk mee akkoord.in deze stad ontpopt D66 zich als een partij die het achterbakse in hun vaandel hebben staan met in hun kielzog de PvdA en groen links.

  • oh oh oh toen een paar jaar geleden de ondergrondse vuilcontainers werden ingevoerd werd er bij hoog en bij laag beweerd dat er niet zou worden afgerekend per ingeleverde zak en nu een paar jaar later jawel hoor daar komt het idee wat toen vast al op de plank lag opeens uit de hoge hoed, hoe verrassend!!! Daaruit blijkt maar weer er is niemand onbetrouwbaarder dan een politicus, en dan vinden ze het nog gek dat wij ons vertrouwen in die lui verliezen!!

  • Diftar is net zo'n goed idee als opeens geld gaan vragen voor grof vuil. Sommigen onder ons gaan dan lukraak dumpen. En wat kost dat uiteindelijk? En ik heb ook ernstig het idee dat het niets meer is dan een ordinaire melkkoe. Concept is nobel, maar niet reëel.

  • Op dit moment voldoet Groningen kennelijk als aan de 55% norm. Of Diftar http://nl.wikipedia.org/wiki/Diftar (gedifferentieerd Tarief) Hier veel verbetering in zal brengen? Alles gaat nu immers in 1 zak in de container (muv van buitenwijken waar nog groene en grijze Kliko's staan). De scheiding wordt door een pay per zak (of leging) tarief niet verder bevorderd. Als je dat doet moet je er ook voor zorgen dat blik en plastic apart kunnen worden aangeboden, zodat je kwalitatief betere afvalstromen krijgt. Dat kan volgens mij met of zonder diftar.

    • Als de gemeente diftar invoert mag het niet alleen maar een bezuinigingsmaatregel zijn. (Vooral de VVD heeft daar een handje van, ze veranderen iets omdat het goed is voor het milieu, maar als puntje bij paaltje komt blijkt het een bezuinigingsmaatregel te zijn). Minder afval aanbieden, betekent minder vaak containers legen, dus een besparing. Daarentegen is er meer controle en administratie nodig. Er wordt immers bijgehouden hoeveel afval wordt aangeboden en in rekening gebracht. Bovendien moet er gecontroleerd worden op illegaal aanbieden en dumpen van afval. Dat wordt betaald door boetes op te leggen. In grote steden is dit problematischer dan in kleinere gemeenten, want er is minder sociale controle en dus meer a-sociaal gedrag. De BOA wordt vaak al als een boeman gezien en dat zal alleen nog maar erger worden. Aangezien er al ondergrondse containers zijn en alle bakken al voorzien zijn van een chip kan Diftar vrij eenvoudig worden ingevoerd, maar dat verandert niets aan de wijze van inzameling en afvalscheiding. Op die manier invoeren is dus een bezuiniging en geen milieumaatregel. Je zult er ook voor moeten zorgen dat je een recyclingsysteem aanbiedt. Glas en papier worden al gerecycled, voeg daar blik en plastic aan toe. Kartonverpakkingen zijn problematisch omdat ze uit plastic, papier en metalen bestaan. Doe kunnen het beste nog bij het restafval tot daar een betere oplossing voor is. Je zou ze ook kunnen vermijden.

  • Het is natuurlijk geld-uit-de-zak-klopperij. Als je eissen wil stellen aan duurzaamheid en minder afval, zul je moeten beginnen bij de productie ervan.
    Begin eerst maar eens met verpakkingsloze winkels en plastic tassen uit supermarkten te weren

  • Er kleven zéker een paar nadelen aan diftar.
    Maar de voordelen zijn uiteindelijk (veel) groter.

  • Wat gebeurt met mijn rekening per diftar als de container wederom vol is?!

    Het overkomt mij met regelmaat. Pasje erop, groen lampje, shit vol .. maar heb vervolgens wel 'een tik' te pakken, waarvoor ik moet betalen!

  • Goed plan dat diftar. De vervuiler betaalt en degene die afval voorkomt en goed afval scheidt is veel goedkoper uit!

    • dat is nog maar de vraag want de heffing bestaat uit een vast en een variabel bedrag.
      dat hangt dus sterk af van het vaste deel.

      • Je hebt helemaal gelijk Wilno. De overheid denkt altijd namens zichzelf en nooit namens de burger. Dus moet het financieel wel iets opleveren.

Recente berichten

Dinsdagochtend bewolkt, in de middag zonneschijn

De temperatuur loopt flink op aankomende dagen. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis worden woensdag en donderdag…

2 uur geleden

Verkeer moet nog wennen aan fase 3 van Operatie Ring Zuid

Afgelopen zaterdag is fase 3 van Operatie Ring Zuid ingegaan en dat betekent een hoop…

3 uur geleden

NK Jeugdschaken is in volle gang

Het Nederlands Kampioenschap Jeugdschaken is in volle gang. Elk jaar vindt dit kampioenschap plaats, maar…

7 uur geleden

Rus uit Groningse vluchtelingenopvang krijgt twee jaar cel in België voor rooftocht langs supermarkten

De rechtbank in het Belgische Hasselt heeft een Rus, die naar Nederland was gevlucht om…

8 uur geleden

VVD wil dat ondergrondse afvalcontainers met telefoon geopend kunnen worden

Ondergrondse afvalcontainers moeten in de toekomst met een telefoon geopend kunnen worden. Daar pleit de…

9 uur geleden

Kwart miljard subsidie voor productie volledig hernieuwbare waterstof, grootste capaciteit komt uit Groningen

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft 250 miljoen euro aan subsidies verdeeld over zeven projecten,…

9 uur geleden