Categorieën: Nieuws

SP zet PvdA buitenspel

Peter Verschuren, informateur voor een nieuw College van Gedeputeerden, wil een college van GS  met SP, CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks dat 24 van de 43 zetels heeft. Hij sluit de PvdA, dat het zetelaantal zag halveren naar zes, dus uit. 

Er zijn, volgens Verschuren veel mogelijkheden om te komen tot een stabiel meerderheidscollege. Hij houdt rekening met de waarschuwingen die gemaakt zijn rond bepaalde combinaties. Het is de voorkeursvariant die door alle partijen genoemd wordt als logische samenstelling voor een nieuw college en het is een variant die recht doet aan de inhoud van de gesprekken.

Volgen de informateur is het verstandig de onderhandelingen te laten plaatsvinden onder leiding van een formateur die niet zelf mee-onderhandelt, maar verantwoordelijk is voor het proces. Dat moet iemand zijn die niet in de Staten gekozen is of er recent in gezeten heeft en die niet in beeld is als potentiële gedeputeerde, denkt Verschuren.

Ecco van Oosterhout

Bekijk reacties

 • De PvdA bij voorbaat uitsluiten zal niet voor een stabiele coalitie zorgen. Progressieven als GL en D66 bij conservatieven als CDA en CU en SP zetten gaat natuurlijk voor de nodige wrijving zorgen. De SP mag uitkijken dat de partijen het niet op een akkoordje gooien en de grootste partij aan de kant zetten.

  • Grote kans dat de PvdA uiteindelijk wel weer mee doet in de carrousel.
   Maar ze zijn aangeschoten wild en ze moeten even pas op de plaats maken voor de partijen die wel kunnen rekenen op steun van een groot deel van de bevolking.

   De leerlingen uit het klasje van meester Kok en Bos zijn massaal gezakt voor de CITO- en rekentoets.

  • hoezo bij voorbaat uitsluiten ? Het artikel spreekt van een voorkeursvatiant aangegeven door alle partijen... kennelijk heeft hij met alle partijen gesproken en daarop Ijn conclusies gemaakt.

   • Hij heeft inderdaad met alle partijen gesproken ! de vraag was aan alle partijen met wie ze wel of niet samen wilden werken.Tweede vraag was .Hoe zou u een meederheids combinatie zien.De meeste partijen gaven de voorkeuze zonder de zittende en regerende partijen een nieuw Provincie bestuur te vormen.Mochten er nog partijen afzien dan zijn er nog 2 mogelijkhedenDe combinatie nu is 24 en men moet 22 hebben Er kunnen nog 2 kleintjes uit gewisseld worden.

 • De SP moet oppassen voor Groen Links en Christen Unie daar het gedoogers van de huidige regering zijn ,het zou beter Groninger Belang er bij betrekken en /of partij voor de dieren.Bovenstaande combinatie is 24 en ze hebben aan 22 genoeg. Dus er valt nog uit te wisselen. GL is de ontwerper/trekker van de voorstellen huidige zuidelijke ringweg Groningen en daar gaat het bestuur een grootte financiele averij oplopen.Maak zo weinig mogelijk gebruik van oude bestuurders en gedoogers !

 • Haha.

  Lachen dit.

  Volgende gemeenteraadsverkiezing de PvdA geven wat zij historisch karakter van het centrum de van de stad met het MONSTRUM gaf (de doodssteek!), en we kunnen over drie jaar over gaan tot de grote restauratie.

  Voorstellen:

  Uitgezonderd de bibliotheek, alle bebouwing in en rondom het centrum uit de periode van Gietema, Smink, Frankie LANDMARKS de Vries aanmerken als "te slopen".
  Hiermee plaatsmaken voor stadsgroen, reconstructie van oude bebouwing en passende nieuwbouw onder leiding van een Italiaan van het formaat Grassi (dus niet gekken als Mendini en Natalini).
  Ook omdat in Italiaanse architectuuronderwijs veel meer ruimte is voor de Nederlandse architectuurgeschiedenis, dan de verzamelde holle frasologie die het curriculum van het Nederlandse architectuuronderwijs maken.

  Volledige sloop en bouwstop voor karakteristieke straten als Meeuwerdeweg en Verlengde Hereweg.

  Plannen om het MONSTRUM en de nieuwbouw bagger aan de Grote Markt plat te slaan. Uiteraard voor de herbouw van de situatie van voor de haat en misantropie van Nazi's ('40-'50) en de PvdA.

  Bescherming van wederopbouwpanden. De plannen sloop van elk pand van de periode '45-'75 moet aan een commissie van in de wederopbouwtijd afgestuurde personen bestaan.

  Stop op optoppingen en flats hoger dan vijftig meter. Laatste getuigen enkel van een provincialistisch minderwaardigheidscomplex.

  Bescherming van straten met grote diversiteit aan gevels, tijdgelaagheid en gekenmerkt door historie van menging van industrie/handel en bewoning. Zie Boterdiep en wat van de Oosterhamrikkade nog over is.

  Plannen voor het platslaan van de grootste stedenbouwkundige mislukking sinds (het gelukkig zeer gunstig gelegen) Hoornsemeer, de Tasmantoren.
  Hiervoor kunnen kunnen enkele uit rode baksteen opgetrokken appartementescomplexen in de plaats komen.

  Heel ambitieus: verplaatsing van het UMCG. (Zelfcensuur) van het UMCG hebben in hun arrogantie nieuwbouw op de schitterende oude locatie afgedwongen, waardoor de vreselijkste Unideck Volumebouw nu tegen het centrum aan staat (Wat had je van die oude bebouwing een schitterend wijkje kunnen maken). Nu zitten we me deze troep...

  http://www.rtvnoord.nl/content/groningeninbeeld/pics/groningen/groot/groot_Groningenaw.jpg

  opgescheept. Verkeerstechnisch zeer slecht gelegen ook. Laten we vijftig jaar voor de verplaatsing uittrekken.

  Net als overal waar het gezonde verstand de plaats van maakbaarheidswaanzin heeft vervangen, afscheid nemen van het debiele misantropische Compacte Stad-"verhaal".

  http://www.eurozine.com/articles/2004-10-04-rossem-nl.html

  Met pek en veren de stad uit jagen van De Zwarte Hond, Onix en nog meer van die Groningen-vijandige elementen die architectenbureau's genoemd worden. Want het is toch ongelooflijk dat veertig jaar na dit...

  http://www.npogeschiedenis.nl/andere-tijden/afleveringen/2014-2015/Slag-om-de-stad--de-Nieuwmarkt.html

  Nog steeds dit...

  http://www.groningenparkeren.nl/images/uploads/parkeergarage-damsterdiep.jpg

  gebouwd wordt.

  Bescherming van Glaudé.

  Je hebt bijzonder domme broeders die vanwege een klein beetje achterstallig onderhoud, een uit 1888 stammend en beeldbepalend pand als dit...

  https://www.youtube.com/watch?v=Tr0QjZL8SZ0

  plat zouden willen.

  Zelfde types die in de jaren, vanwege "verpauperd-argument" in zeventig voor de sloop van Jordaan en dit...

  https://twitter.com/marijewillems/status/580492706117488640/photo/1

  geweest waren.

  MAAR (capslock uit), de SP is qua waardering van inmateriële waardes, niet veel hoger in te schatten. Waar de ego's van de PvdA een stad als hun speeltuin zien, waar zij en hun vriendjes goedbetaalde baantjes en klusjes aan overhouden, interesseert het SP de inrichting/aangezicht van een stad of landschap gewoon weg niet.

  • Dat laatste valt denkelijk wel mee. De lijsttrekker van de zegevierende SP, Sandra Beckerman, staat nota bene op het punt te promoveren in de archeologie!

   • Ik denk dat ze in Westerwolde niet opgewonden raken van de promotie van Beckerman.

    Met dank aan haar partij is daar even een Brabantse megastal (10 hectare) neergeknald.

    De Brabantse oliebol Emiel Roemer was in 2010 een voorstander van het MONSTRUM. In lijn met zijn Pekelase partijgenoot Hemmes, zal hij wel gedacht hebben:"wat maakt het nu uit dat er een historisch stadshart verdwijnt, als iedereen maar toegang tot chips, kisten bier en grote flatscreens heeft".

    Een andere Brabo van de SP stelde in de Tweede Kamer dat als Nedersaksisch de status van taal zou krijgen, dat dat ook voor dat varkensmest accent Brabants moest gelden. Terwijl taalkundigen het Gronings niet minder een taal vinden dan het Fries.

    Karel van het Reve had het volgens mij over het Ethiekloze Socialisme. Ik durf daar nog wel het Materialistische aan toe te voegen.

    Maar ik laat me graag verrassen door Sandra Beckerman.

   • Mijn Brabantse varkensmesttaal kom er na meer dan 20 jaar nog steeds een stuk vloeiender uit dan het Gronings bij RTV-noord VSH.

  • ik dacht toch echt dat het hier om provinciale verkiezingen ging en niet om stadse fratsen om het zo maar eens te zeggen.

   • Marie.

    De gemeente Groningen is een integraal onderdeel van de provincie.

    Verder vind ik het verheugend dat het politburo van de SP in Amersfoort zijn "alleen met de PvdA"-directief niet meer gebruikt.

   • Haha

    Jack en zijn linkse feitjes.
    Las gisteren in de Volkskrant dat twee burgemeesters in Noord-Brabant de noodklok luiden over dat criminelen daar de macht overnemen. Volgens Jack wordt Nederland echter steeds veiliger.

   • Ik dacht dat je Volkskrant als een links politiek correcte krant beschouwde. Beetje opportunistisch om dan zo'n krant als bron te gebruiken.
    De Bild zeitung past toch veel beter in jouw denkraam?

    Ik hoop dat je bijdrage grappig bedoeld was en dat je niet opmerkingen van een tweetal als representatief ziet voor de ontwikkeling van de criminaliteit.
    Je hebt trouwens nog nooit een betrouwbare bron geciteerd die jouw verhaaltjes ondersteunden.
    Voor meer info kijk maar even op de sites van het CBS en WODC.
    Dat relativeert allerlei ongefundeerde gedachtenspinsels van havoniveau.

   • Jack.

    Aderverkalking is balen. Maar kunnen
    we je af en toe toch iets onthouden?

    Heb nog nooit een Bild gelezen. Heb dit nu al een keer of tien gezegd.

    De Volkskrant heeft zeker wat links-tendentieuze neigingen, maar is voor de rest wel te lezen.

    Dat iemand (ik) iets van de site van de Volkskrant citeer (Amerikaanse fascisten van Blackwater in Oekraïne), maar waarvan de bron Das Bild is, vind ik niet iets om als iets zeer opmerkelijks in tot in den treure overal bij te slepen. Zielig trollgedrag! Hoef jij je als grote volwassenen kerel toch niet toe te verlagen?

    Ten eerste omdat het Bild-bericht op sites van meerdere keren Europese kwaliteitskranten (uit mijn hoofd Der Spiegel, Le Monde en The Guardian)te vinden was. En ten tweede omdat dit reaguursels en geen doctoraalscripties zijn.

   • Het maakt mij echt niet of je de Bild Zeitung leest hoor! Daar hoef je je wat mij betreft echt niet voor te schamen.
    En maak je niet teveel zorgen, van een havist verwacht ik echt niet meer dan bijdragen op dat niveau.

 • SP let op! Het CDA, D66, CU en Groen Links zijn niet te vertrouwen. Bij hen weegt het landelijke belang ook zwaarder dan het provinciale.

   • Marc de vervanging van Groen Links of D66 of CH kan ook door / voor een van hen door Groninger belang te vervangen.

 • Het lijkt me niet in het belang van Groningen om een college te vormen zonder regeringspartij.
  De toegang tot de macht in Den Haag wordt zo onnodig beperkt.

  Dat regionale clubjes niet meedoen is logisch, die hebben niets te melden.

 • Hoe verder de PvdA buiten de deur gehouden wordt hoe beter. De kiezer heeft duidelijk gemaakt helemaal klaar te zijn met dit achterbakse partijtje. En wat een onzin de opmerking dat de macht naar den haag beperkt wordt.
  Die is er nu ook al niet.
  Kan je nog steeds het verlies van je clubje niet verwerken.

  • Jan

   Oude Apparatsjik Jack ziet als een echte PvdA'er de volksvertegenwoordigingen, regeringen en colleges als de private zandbak van de gevestigde politieke klasse. Nieuwkomers zijn er niet gewenst.

   Laten wij genieten van het geleidelijk richting marginaliteit gaan van de PvdA.

  • Voor de PvdA kan het heel louterend werken om een tijdje in de oppositie te zitten!
   De motieven van de SP lijken door rancune ingegeven, een inhoudelijk argument heb ik niet ontdekt.
   Verstandig is het allemaal niet, nu is de toegang tot de macht in Den Haag helemaal afgesneden. Dat lijkt me niet in het belang van Groningen.

 • Veel van bovenstaande bijdragen maken het censuskiesrecht tot een aantrekkelijke gedachte.

  • Ja, maar doe liever kiesrecht op basis van verstandelijk vermogen. Gewoon iedereen die wil kiezen een test laten afleggen of die persoon in staat is om op basis van beschikbare informatie een weloverwogen keuze te maken. Niet geslaagd? Geen kiesrecht.

   En dan valt ook een groot percentage van bovenstaande reageerders af...

   • Wat O.Kars wil zeggen met zijn belediging is het volgende:

    Alleen stemmen voor robotachtige autisten met technocratie-fetisj. Want de wereld is prima in cijfertjes en modelletjes te besturen. Met behulp van de sjablonen die in stroom/organisatie-schema's worden gebruikt, is de ideale wereld (optimalisering van totale geluk) te realiseren.

    Dat de meeste mensen geen robots zijn, en dat de rol van de ratio aansturende prefrontale cortex volgens neurowetenschappers ernstig overschat wordt, en dat mensen emotionele wezens zijn met - te rechtvaardigen - irrationele verlangens (als genieten van oude bebouwing!) is iets wat Kars, en degenen die hij zou willen laten stemmen, even vergeten.

   • VSH heeft weer wat bij elkaar gegoogled zonder ook maar iets van de context te begrijpen.

  • Weet je het zeker Jack.

   Blijft er nog minder van je partijtje over. En levert zwaaien met je PvdA-pas straks echt geen lucratief klusjes in de non-profit sector meer op.

   • Grappig hoe je pogingen om mij wat persoonlijker aan te vallen iedere keer mislukken door dom speculatief gepraat.

Recente berichten

Scotch & Soda weer failliet, lot vestigingen in Stad onduidelijk

Voor de tweede keer in anderhalf jaar tijd is de verkooptak van modemerk Scotch &…

30 minuten geleden

Raad roept gemeente op om te bemiddelen tussen demonstranten en RUG: “Dit is niet een taak van de gemeente”

Een meerderheid van de gemeenteraad heeft woensdagavond het College opgeroepen om te bemiddelen tussen pro-Palestijnse…

38 minuten geleden

Einde aan Pro-Palestijns tentenkamp op Harmonieplein na ontruiming; agenten en gemeente ruimen puin

De bezetting en de daaropvolgende ontruiming van een RUG-gebouw aan de Oude Boteringestraat betekende woensdagavond…

2 uur geleden

Woningen De Suikerzijde krijgen platte daken: “We doen architecten hier tekort mee”

Woningen in de nog te realiseren wijk De Suikerzijde Noordzijde krijgen hoofdzakelijk platte daken. Dat…

2 uur geleden

Gemeenten maken gehakt van Vluchtelingenwerk rond taallessen voor inburgeraars

De gemeente Groningen is niet te spreken over het werk dat Vluchtelingenwerk de afgelopen twee…

3 uur geleden

Wethouder wil meer camera’s ophangen op sportpark Esserberg: “In de toekomst zorgen voor meer reuring”

Op korte termijn wordt het cameratoezicht op sportpark Esserberg verbeterd. Dat heeft wethouder Inge Jongman…

3 uur geleden