Nederland en Duitsland enthousiast over snelle Wunderline

Dat de provincie Groningen een snelle treinverbinding met Bremen wil, was al duidelijk. Maar nu heeft ook de Duitse overheid, bedrijven en organisaties hun steun uitgesproken om verder onderzoek te doen naar een snellere spoorverbinding.

Dat werd maandagmiddag bekendgemaakt tijdens een persconferentie in het Groninger Museum. De provincie Groningen, Landkreis Leer, Industrie und Handelskammer Ostfriesland, AG Ems (rederij die de veerdienst Eemshaven – Borkum verzorgt, red.) en Groningen Seaports hebben samen een aanvraag ingediend bij de Europese Unie om onderzoek te laten doen.

“Het onderzoek gaat drie jaar duren, en wordt dus in 2018 afgerond”, zegt gedeputeerde Mark Boumans (VVD). “Als dan alles meezit gaat vanaf 2018 de schop de grond in, waarna in 2022 de snelle verbinding een feit moet zijn.” Daarbij is men behalve van het onderzoek ook nog afhankelijk van het geld. “Er is al veel geld opgehaald. Als de Europese Unie onze aanvraag toekent, krijgen we nog eens acht miljoen euro erbij. En we hopen ook dat Duitsland met geld over de brug komt.”

De snelle treinverbinding zou betekenen dat de reis van Groningen naar Bremen met drie kwartier terug gebracht wordt naar twee uur.