Meer ruimte voor drones in de stad

Goed nieuws voor dronefanaten. Het Kabinet wil een versoepeling van de wetgeving voor het inzetten van de onbemande vliegtuigjes. In eerste instantie geldt dit voor politie en brandweer maar ook de mogelijkheden voor het bedrijfsleven en de media zullen worden bekeken. Volgens droneverkoper Ron Krikke zijn de mogelijkheden daarin ongekend.

”Er zijn vandaag de dag dingen mogelijk die tot voor kort ondenkbaar waren. Dat heeft zijn voor- en nadelen. De aspecten veiligheid en privacy hebben daarin een grote rol.”
Regelmatig krijgt Krikke klanten die de drones inzetten voor commerciële doeleinden. De wetgeving daarvoor blijkt nogal een rompslomp. Hiervoor zijn vele vergunningen nodig. Zonder vergunning vliegen wordt flink beboet.

Droneliefhebber Harry weet daar alles van. Hij reist regelmatig naar Roden om een boete te voorkomen. Op het terrein van de vliegvereniging oefent hij zijn hobby uit: ”Dit is de dichtstbij gelegen plaats waar ik mag vliegen.” In de stad vliegen wordt voor drone-piloten erg lastig, gezien de wetgeving verbiedt boven bebouwing of mensenmassa’s te vliegen. Het enige nadeel aan de plek is, dat er op het veld weinig is om mooie beelden van te maken.