Categorieën: Nieuws

Meer medicijnresten in afvalwater

Oppervlaktewater bevat steeds meer resten van geneesmiddelen. Uit een eerste onderzoek dat de waterschappen, zuiveringsbedrijven en ziekenhuizen in de regio Groningen daarnaar hebben gedaan blijkt dat de hoeveelheid medicijnen toeneemt. Speciale aandacht is vereist voor de aanwezigheid van antibiotica in het water en antibioticarestentie die daardoor kan toenemen.

Uit het onderzoek blijkt dat UMCG en Martiniziekenhuis samen zo’n 10% bijdragen van de hoeveelheid  geneesmiddelen bij de waterzuiveringsinstallatie. Het overgrote deel van de medicijnen in het water is dus afkomstig van woonwijken.

Hoewel de concentraties van geneesmiddelen vele malen lager zijn dan de therapeutische doseringen, is het langetermijneffect van dagelijkse blootstelling van de mens aan lage concentraties medicijnen onbekend. De onderzoekers platen voor verder onderzoek naar de effecten.

Menno van Duinen

Bekijk reacties

  • Gezien de bezuinigingen in de zorg en het steeds hoger worden van het eigen risico kunnen mensen die een cocktail aan medicatie nodig hebben gewoon een flinke slok oppervlaktewater nemen.
    Ik zal dit idee doorgeven aan Schippers en de zorgverzekeraars, zij weten het toch beter dan de mensen in de zorg.

    • Even serieus. Jaren geleden was al bekend dat er meer oestrogeen in het water zat door de pil voor vrouwen (nog niet bekend wat dat voor effect heeft op de man).
      Ook het slib van de afvalwaterreiniging bevat minieme hoeveelheden edelmetalen (o.a. goud) die gebruikt worden in medicijnen.
      We zouden pis appart kunnen opvangen, want het is een uitstekende grondstof voor kunstmest (nitraat) en dan kunnen de medicijnresten en edelmetalen er ook uitgehaald worden anders komt het uiteindelijk geconcentreerder via ons voedsel weer in ons.

      Maar ja, dat kost geld en zolang de volksgezondheid niet onomstotelijk in gevaar komt gaat niemand zich hier politiek aan branden.

  • De ziekenhuizen kunnen hun medicijnen toch inleveren bij de apotheek? Wat gebeurt er met de medicijnen die burgers bij de apotheek in leveren? Gaan die ook via die weg het oppervlaktewater in?

    • Ik denk dat hier bedoeld wordt dat een gedeelte van de medicijnen via het toilet in het oppervlaktewater terecht komt. Oftewel, mensen die medicijnen slikken plassen restanten van die medicijnen weer uit. En dat komt uiteindelijk in het oppervlaktewater terecht. Geloof dat het erg moeilijk/onmogelijk is om die medicijn resten uit het water te zuiveren.

Recente berichten

Stadspartij wil compensatie voor kermisondernemers vanwege vroege sluiting op ‘promotie-vrijdag’

De gemeente Groningen moet de ondernemers op de Meikermis gaan compenseren voor de inkomsten die…

12 minuten geleden

Man die over benen cafébaas reed op Meeuwerderweg moet acht maanden brommen

Een 34-jarige man uit Muntendam krijgt acht maanden celstraf opgelegd, omdat hij in april 2022…

33 minuten geleden

Lang leve de biodiversiteit en meer duurzaam nieuws deze maand

Duurzaam Groningen is het platform waar alles op het gebied van duurzaamheid samenkomt binnen de…

56 minuten geleden

Vermeende verkrachting in Stad kost 23-jarige verdachte mogelijk 18 maanden cel

Een 23-jarige man hoorde dinsdagochtend achttien maanden celstraf tegen zich eisen voor de vermeende verkrachting…

1 uur geleden

Universiteiten en hogescholen komen met protocol voor protestacties

De koepelorganisaties van de universiteiten en de hogescholen in Nederland hebben een demonstratieprotocol opgesteld, met…

1 uur geleden

Zo klonk ‘Europapa’ dinsdagmiddag uit de Martinitoren (video)

Stadsbeiaardier Bob van der Linde speelde dinsdagmiddag om 12.00 uur het nummer ‘Europapa’ van Joost…

2 uur geleden