Categorieën: Nieuws

GroenLinks laat olievaten rollen

GroenLinks voerde zondag symbolisch actie voor schone energie op de Grote Markt door een aantal olievaten op de Grote Markt om te laten vallen. De partij wil dat de gaswinning dit jaar wordt teruggebracht naar 30 miljard kuub en later nog verder wordt afgebouwd.

Kolencentrales en Russisch gas bieden geen oplossing, aldus de partij. De provincie Groningen moet koploper worden in schone energie. Windmolens en zonnepanelen zijn daarbij essentieel en waar die mogen komen, wordt grotendeels bepaald door het provinciaal bestuur.

Onlangs wees de provincie de plannen voor een zonneveld van de gemeente Menterwolde af. De aanstaande Provinciale Statenverkiezingen zijn daarom van groot belang voor de toekomst van schone energie in Nederland.

Betsie Meijer

Bekijk reacties

  • allemaal weer stemmen op de partij die de stad al honderden miljoenen heeft gekost met hun tramplannen.... dacht het niet.

    • Die door D66 en de SP de nek om gedraaid zijn :p Het was overigens 40 milljoen en dit gaat om de provincie en niet de gemeente.

      • Zwak excuus, de bobo's van de landelijke politiek voeren het hoogste woord. Het is gewoon 1 pot nat, de lokale bestuurders zitten een paar jaar later in Den Haag of in de provincie. Die provinciale GL-ers liepen ook helemaal weg met het tramplan die zogenaamd de regio kon ontsluiten. Fabeltjes waren het.

      • Ps, kijk ook eens hoe het gaat om de provincie als je alle partijen hoort, allemaal zien ze dit als landelijke verkiezingen. Alleen oor de buhne willen ze dat niet zeggen (maar iedereen voelt het zo, schijnheiligheid ten top).

        "Als het aan de oppositie ligt, stormt het straks in Ruttes Torentje. PVV en SP vinden dat de VVD'er zijn biezen moet pakken als hij op 18 maart een pak slaag krijgt van de kiezers. Andere partijen speculeren over 'het betonrot' in zijn coalitie. Allemaal retoriek, vindt Rutte. ,,We gaan geen nieuwe verkiezingen uitschrijven als de uitslag tegenvalt. Natuurlijk niet." "

  • Ze zijn toch zo voor de natuur. Maar als het ze uitkomt mag horizon vervuiling wel van ze met windmolens en allemaal zonnepanelen. Lijktwel of ze aandelen hebben in deze bedrijven.

    • Alle landelijke partijen zien Groningen als een wingewest. Ook die militant-idealistische links-liberalen van GroenLinks met hun afschuwelijke op subsidies draaiende windmolenparken.

      Eng partijtje dat GroeneKhmer. Stem daarom Groninger Belang!

      • Marc.

        Ik weet dat het onderscheid lastig is, maar ik een reaguurder en geen topic.

        Jouw onverdraagzame partijtje is daarentegen wel het topic.

      • Nu denkt ie ook nog een onschendbaarheid te hebben. De enige die onverdraagzaam is ben jij VSH

      • Lachwekkend programma van Groninger Behang. Kort gezegd komt het er op neer dat ze willen dat het beter moet gaan met iedereen. Nergens een reële politieke keuze. Dat kan natuurlijk ook niet wanneer zoveel kleine groepjes samen tot een programma moeten komen. Dan wordt het wel een hele waterige soep.

        O ja, ze willen ook een hoop,extra geld in Eelde stoppen. Dit om VSH te plezieren.

        Voor de rest een hoop ander dom geschreeuw van de lokale kroegbazen die gratis bier voor iedereen willen.

      • VSH heeft gelijk. Alle landelijke politieke partijen met hun afdeling in Groningen dealen met politiek Den Haag. De gaswinning blijft in hun optiek 30 miljard kuub! Hiermee komt de veiligheid van Groningen blijvend in gevaar. Het Groninger Belang wil direct terug naar de max. van 12 miljard kuub. Dit is conform de rapporten!

      • Groninger Belang doet aan volksverlakkerij als ze denken de gaswinning zover terug te kunnen brengen. De beslissing daarover wordt in Den Haag genomen en niet in Grunn.

      • Maar ze dealen dus wel met Politiek Den Haag, Marc. De laatste maanden was er al met regelmaat koortsig overleg daarover op het ministerie, Wij, in Groningen hoeven hierin geen standpunt te nemen cq te denken voor politiek Den Haag

      • Als er Partijen zijn die iets in Den Haag bereikt hebben zijn dat de PvdA en VVD. Die hebben er het meeste belang bij.

  • Groen Links is dat niet dezelfde partij welke een fractieleider kende, beter bekend als Femke Halsema? Diezelfde Halsema ging vorig jaar als presentatrice van haar eigen televisie programma de halve islamitische wereld rond per vliegtuig. Tienduizenden milieuvervuilende reiskilometers enkel en alleen om een programma te kunnen maken.

  • Ik vind het een heel wat geslaagder actie van Groen Links dan het stompzinnig lied van de lokale PVV'ers.

  • Middenweg volgens mij maakte ze die islamitische toer ook gewoon om moslim zetels binnen te halen voor haar partij waar ze toch nog een beetje mee wordt verbonden.

    • Kennelijk heb je die programma's niet gezien, ze bevatten veel kritiek op de manier waarop met de rechten van vrouwen wordt omgesprongen in de Arabische wereld.

  • Ik ben overigens voor om meer zelfvoorzienend te zijn. Het mag iets meer kosten. Maar bij mij gaat het niet om het milieu, dat is wel mooi meegenomen. Het gaat erom dat de Arabische Landen, Rusland en de olieproducenten uit de USA minder macht krijgen. Want er zijn teveel achterlijke culturen en landen die nu teveel macht hebben dankzij de olie. Geen geld meer naar de achterlijke landen waar ze alleen maar veel geld hebben en teveel macht door hun olie en daar dan weer oorlogen, moskeeën, en wapenindustrie mee financieren. De energieproductie moet ook zoveel mogelijk uit handen blijven van bestaande olie baronnen.

    Ik denk dat de PVV op die manier ook wel voor meer zonnepanelen is, want dan zijn we eindelijk van die soepjurken af die dankzij olie ons kunnen beïnvloeden.

    • Mijn gevoel zegt me dat jouw 'analyse' wel een beetje kort door de bocht is.

      Enig idee hoe je wilt realiseren dat al die landen die zelf geen minerale grondstoffen bezitten de afhankelijkheid daarvan helemaal kunnen opheffen?

      • Wie zegt dat het in 1 keer lukt om de behoefte aan minerale grondstoffen binnen korte tijd helemaal op te heffen? Dat kan nog niet, maar door flink te investeren en ons eigen gas niet te verkopen moet je een heel eind kunnen komen. Daarna zijn er nog veel landen die moeten volgen (terwijl olie dan natuurlijk goedkoper word, je moet ook meer willen betalen dan aan olie). Maar het lijkt mij een goed doel voor de komende 25 jaar, zorgen dat de Arabische landen hun olie niet meer kwijt kunnen in Europa.

        Venezuela hangt nu ook al op de rand van de afgrond doordat ze te weinig ontvangen voor hun olie (socialisme zonder grondstoffen lijkt gedoemd te mislukken, wordt wat als onze gasbel leeg is). Die Arabieren hebben echter veel minder mensen en veel meer olie.

        Dus zonneenergie, windenergie, atoom energie en we komen een heel eind.

Recente berichten

Zonnig en aangenaam weer wordt de komende dagen zo nu en dan onderbroken door (onweers)buien

Flinke perioden met zon worden tot na het komende weekend nu en dan afgewisseld door…

8 uur geleden

Donar verrast met overwinning op Heroes Den Bosch

Donar heeft de tweede wedstrijd in de halve finale van de play-offs om de landstitel…

9 uur geleden

Jaar van Anno Smith’ afgesloten met onthulling van mozaïeken picknicktafel in Indische Buurt

Inwoners uit De Hoogte, de Korrewegwijk en de Indische Buurt zijn de afgelopen weken druk…

10 uur geleden

Cultuurfonds en provincie zoeken kandidaten voor Groninger Cultuurprijzen

Personen, instellingen of groepen die een bijzondere impuls geven aan de culturele sector in Groningen,…

11 uur geleden

Deel van Zeeheldenbuurt krijgt geen stempas in de bus

De stempassen voor de Europese Verkiezingen van 6 juni hadden uiterlijk op 9 mei bij…

12 uur geleden

Gemeente roept Stadjers op: houd je katten tot half juli ’s nachts binnen voor de vogeltjes

De gemeente Groningen roept katteneigenaren op om hun huisdier tot halverwege juli 's nachts binnen…

14 uur geleden