Categorieën: Nieuws

Bevingen en werkgelegenheid belangrijkste verkiezingthema’s

Aardbevingen en de werkgelegenheid zijn de belangrijkste onderwerpen bij de komende Statenverkiezingen. Dit blijkt uit onderzoek van het Sociaal Planbureau Groningen. Het opiniepanel van 1 vandaag kwam ook al tot die conclusie.

Het Sociaal Planbureau Groningen selecteerde veertien onderwerpen uit de verkiezingsprogramma’s. Het Groninger Panel mocht aangeven hoe het budget van de provincie Groningen over die veertien onderwerpen verdeeld zou moeten worden. De 1.445 deelnemende panelleden kozen ervoor meer dan de helft van het budget te besteden aan vier onderwerpen: aardbevingen, werkgelegenheid, steun voor gemeenten bij de uitvoering van zorgtaken en investeren in duurzame energie. Ook investeren in ziekenhuiszorg mag wel wat kosten: negen euro van elke honderd die de provincie kan uitgeven. Het blijkt dat Groningers enorm eensgezind zijn over de onderwerpen die voor de Statenverkiezingen van belang zijn. Alle panelleden vinden aardbevingen en werkgelegenheid de twee belangrijkste onderwerpen. Ook over het belang van de overige onderwerpen lopen de opvattingen weinig uiteen en ook stedelingen willen geld steken in de leefbaarheid van en het openbaar vervoer naar kleine dorpen.

Onderwerpen die de Groninger bevolking niet zo belangrijk vinden zijn ‘de bouw van megastallen’, ‘de gemeentelijke herindeling’ en de ‘plannen rond vliegveld Eelde’.

Ecco van Oosterhout

Bekijk reacties

  • Kom donderdag 19 maart om 19.30 naar de wijkbijeenkomst. Aardbevingen: hoe bouw je aardbevingbestendig, duurzaam en betaalbaar?

    In het Aletta Jacobshuis, van oldebarneveltlaan 6, de Hoogte (tussen Borgwal en Asingastraat).

    Voorbereiding voor excursie naar Openlab Ebbinge.

    Aardbevingbestendig bouwen hoeft niet duurder te zijn dan conventionele bouw. En kan bovendien stukken duurzamer.

    In de provincie kunnen daarmee 10-duizenden woningen hersteld worden en in de stad duizenden studentenwoningen worden gebouwd.

    • Lijkt mij een goed beginpunt. In de wetgeving zal echter moeten worden vastgelegd dat nieuwbouw aardbevingbestendig moet zijn; dat moet je niet laten afhangen van de bouwwereld.

      Wat mij vooral interesseert: wat is de verwachting voor de toekomst, qua hoeveelheid, soort en vooral zwaarte van de bevingen? En zijn de huidige gebouwen (denk Martinitoren) daartegen bestand? Zo niet, wat moet er dan ALS DEN DONDER gebeuren?

      De antwoorden op dat soort vragen zijn pas dingen waar we wat aan hebben. Een partij die die vragen stelt en actie wil ondernemen op die antwoorden is de partij die mijn stem zal krijgen. En niet met dat halfzachte "he wat is den haag toch klote stem op mij ik heb 40 jaar irrelevante ervaring".

    • Ik vind het wel typisch dat je een wijkbijeenkomst over aardbevingsbestendig bouwen houdt in een wijk met alleen maar sociale huurwoningen.

      Verder zorgt dat aardbevingsbestendig bouwen vooralsnog alleen maar voor vertraging, extra kosten en wellicht ook het afblazen van bouwprojecten.

      • Korrewegwijk is merendeels koop. Huurwoningen zijn zeer uitgedund door sloop en verkoop. Voor aardbevingen maakt dat niet veel uit overigens, dat heeft met de bouwwijze te maken en de locatie tov. de beving, niet met eigendom.

      • Ik had het over de Hoogte Rob. De Korrewegbuurt/professorenbuurt ten zuiden van de Korreweg is inderdaad voor een groot deel in Particulier bezit (muv de Petrus Hendrikszstraat). Ten noorden van de Korreweg is gemixt maar toch overwegend huur.

  • Wie komt daar een verhaal houden?
    Hopelijk niet een charlatan die op het geld af komt. Klinkt te mooi om waar te zijn.

  • Wat de bestaande partijen wel niet doen om kiezers te winnen. Eerst de veiligheid van de Groningers verwaarlozen en dan het herstellen van die woningen als werkgelegnehied - en duurzaamheids -project verkopen om stemmen te winnen. Reken af met de partijen die dit veroorzaakt hebben!

Recente berichten

Student & Stad veroordeelt plannen kabinet om langstuderen zwaarder te straffen

De fractie van Student & Stad heeft in een gezamenlijke verklaring met andere studentenpartijen uit…

1 uur geleden

Koperdieven slaan toe bij spoor Glimmen

Koperdieven hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag toegeslagen langs het spoor bij Glimmen.…

2 uur geleden

Aardbeving gemeten bij Garsthuizen

Bij Garsthuizen in de gemeente Eemsdelta heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een…

2 uur geleden

Politiek dringt aan om wijkpark te realiseren in Groene Enclave Reitdiep

Er moet werk worden gemaakt om een wijkpark te realiseren in de Groene Enclave in…

6 uur geleden

Bakkerij Crebas aan Steentilstraat gaat voor onbepaalde tijd dicht

Bakkerij Crebas in de Steentilstraat gaat vanaf 1 juni voor onbepaalde tijd dicht. Dat melden…

7 uur geleden

PKC’83/Team Amoeri door in nacompetitie, Drs Vijfje daalt af

PKC'83/Team Amoeri heeft vrijdagavond thuis ook de tweede nacompetitiewedstrijd voor promotie naar de eredivisie tegen…

7 uur geleden