Categorieën: Nieuws

Armoede in de stad niet gedaald wel ernstiger

Het aantal mensen dat in de stad Groningen in armoede leeft is in 2014 nog hetzelfde als in 2013. De groei stagneert maar de ernst van de problemen neemt wel toe, dat meldt het stadsbestuur.

Het gaat om 17.000 huishoudens, tezamen 25.000 personen. Zij hebben te weinig geld voor voedsel, kleding, gas, water en licht. Voor 20 procent van alle kinderen in de stad is het meedoen aan sport of kinderfeestjes een probleem. De aard van de armoede is veranderd. Schulden zijn hoger en de problemen complexer. De gemeente wil voorkomen dat  mensen buiten de samenleving komen te staan. Naast inkomensondersteuning en schuldhulpverlening investeert de gemeente in talloze projecten als vangnet voor de eerste levensbehoeften, hulp aan kinderen staat voorop.

Op 8 april praat het stadsbestuur met de raad over de aanpak van de armoede in Groningen.

Annemarieke Hunze

Bekijk reacties

  • Geen afbraak van voorzieningen voor jeugd dus. Topprioriteit, ook provinciale middelen daarvoor beschikbaar stellen. De eigen bestuurlijke huishouding lijkt daar nog wel wat zuiniger te kunnen.Mouwen opstropen!

  • In dit verband is "niet gedaald" voor tweeerlei uitleg vatbaar. Je zult maar ernstiger in de problemen zitten.

  • Waar blijf de belofte van bloemhofje van de PvdA nu die ze gedaan heeft om de armoede te bestrijden ?
    Niets maar ook helemaal niets heeft de PvdA gedaan.

    • Specialiteit van Bloemhof.

      Beloven en niet nakomen. Weten de schoonmakers van de gemeentepanden alles van.

  • 25000 personen dat is circa 12, 5% van de stadjers.
    Een grote schande. Wat heb je aan een sp?
    Peter verschueren schrijft een gezellig boek over de voedselbank.
    Lobbyen. . Nee met de vuist op tafel slaan.
    Lafaards.
    Maak van het forum een vijver en stop met de bouw.
    Doe eens iets sp.

    • Jannes Variofocus,
      Het forum is genaamd HET MONSTRUM.
      Een algemeen bekende naam welke u in evt. volgende reactie(s) kunt gebruiken.

    • SP'ers zijn grauwe, platte materialistische wezens.

      Een megastal van tien hectare in het mooie Westerwolde? Het historisch karakter van het centrum van Groningen met het MONSTRUM de doodssteek geven? Verdwijnen van het Nedersaksisch.

      Wat maakt het uit! Als we maar met zijn allen met een puut (Groningen voor zak) shag, een droge worst en een kist bier naar onze minimaal 30 inche grote flatscreens kunnen kijken.

  • Het landelijke beleid van de PVDA werkt dus niet. 'Mensen stimuleren een baan te vinden.' Het is de walgelijke smoes die overgenomen is van de andere rechtste clubs. En dan maar goochelen met koopkrachtplaatjes en eenmalige bijdrages om de schijn op te houden dat ze het nog wat kan schelen.

  • We omarmen te veel In Groningen. Voorbeeld. Groningen heeft vergeleken met het westen/Randstad een veel slechtere arbeidsmarkt. Hoge werkloosheid. Zelf de laagste inkomen mbt werkenden van het land. Maar moeten vervolgens wel hetzelfde huisvestingbeleid versus sociale woningbouw uitvoeren, als in een Randstad. Dit is funest voor Groningen en ongerijmd! Waarvan akte .. Met vriendelijke groet, een rasechte Grunneger. Die weet wat er leeft en hoe risicovol bepaalde beleidszaken kunnen zijn! 'we zijn geen Randstad'

  • Uiteindelijk is de beste oplossing dat uitkeringsgerechtigden een baan vinden. Het staat nu wel vast dat een flexibelere arbeidsmarkt en lagere belastingen (vooral op arbeid) daar een bijdrage aan leveren.

      • Chris.

        Alleen Jacks eerste zin. Daarna bagger.
        Het is allang wetenschappelijk aangetoond dat het reduceren van mensen tot een wezen dat slechts 2 rollen speelt (consument/deelnemer in het productieproces), na redelijk korte tijd al leidt tot verminderde productiviteit en ontwrichting van gemeenschap.

        In Duitsland snappen ze dat al wat langer. Het land groeit op basis van consequente keuze voor kwaliteit (dus ook in het welzijn van de burgers) en aan die groei komt voorlopig geen eind aan.

        In fancy Groot-Brittannië is sprake van kunstmatige (nep) groei. Na de kredietcrisis Tegen een begrotingstekort van 7% werd er net een plus in groei bewerkstelligd.
        Als het casino-kapitalisme van de City weeer klapt, is het game over voor het op overdreven flexibiliteit en andere lucht gebaseerde Groot Brittannië. Londen zal al zijn criminele kapitaal (Russisch, Midden Oosters, maar ook belastingontduikende Griekse miljonairs) zien vluchten, en verworden tot wat GB nu al voor een groot deel is, een derdewereldland.
        Voorlopig weten de Britten zichzelf vooral goed te verkopen. Een Brits woning-programma op een commerciële zender probeert de indruk te wekken of een Brits huis gemiddeld een half miljoen is. Terwijl je voor dat geld in Birmimgham een hele straat koopt.

        Geheimtip: doe als de Duitser en doe normaal. En omhels de negen tot vijf baan die een normaal gezinsleven mogelijk maakt.

      • Dat was wederom een reactie van Jack van een lik-mijn-vestje. Typisch een VVD geluid als warhoofd. Die Jack staat ook totaal los van de werkelijkheid en weet totaal niet wat er leeft en welke problemen er heersen in Groningen. Zelfs zijn argumenten dragen niets bij.

      • Mijn opmerkingen worden gedeeld door alle grote planbureau's en serieus te nemen economen in de westelijke wereld.
        De opvattingen van de heren komen volgens mij vooral voort uit onderbuikgevoelens en niet gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Het gebrek aan inhoudelijke argumenten of het slechts maken van een karikatuur van de situatie in andere landen onderschrijft
        dit.

      • Tuurlijk Jack, heb jij met je eerste regel/stelling, wat VSH ook al schreef, groot gelijk. Maar in je volgende stelling ga jij er vanuit alsof alles hosanna is in Groningen. En dit vlot kan worden getrokken met lagere belastingen en flexibele arbeidsmarkt. In dat opzicht heb je geen idee, wat de problemen exact zijn in Groningen. Dat soort sufferds zitten ook in de raad. Nog maar slechts 3 jaar neergestreken in Groningen en denken nu al een stempel te kunnen op een zeer complex probleem!

      • @Sjoerd
        Je leest iets in mijn bijdrage wat er niet staat.
        Een flexibeler arbeidsmarkt en lagere loonkosten lossen niet alle problemen in Groningen. Daar is heel wat meer voor nodig. zoals beter opgeleide mensen. Het levert wel een belangrijke bijdrage aan het verbeteren van de werkgelegenheid.

  • Wat, Jack is geen PvdA-er! ;)

    Mensen moeten ook eens beseffen dat arbeid in Groningen beperkt is. Ze zullen er eens aan moeten gaan denken om te verhuizen naar een plaats waar wel werk is. Dan doen honderdduizenden Nederlanders, miljoenen Chinezen en vele anderen ook. Dan kun je je namelijk ontwikkelen in plaats van bankzitten. Maar er is gewoon een vast % dat daar geen zin in heeft. Daarnaast heb je ook de hardwerkende burger die door de crisis wellicht een baan verloren heeft. Die hebben van hypotheekschulden, nog hoge uitgaven en zullen het dus merken, van ww in bijstand. DIE groep moet je weer zsm aan het werk helpen, die hebben wel de werklust en hebben wat te verliezen. Stop geld pompen in langdurig werkelozen, kost teveel, ongemotiveerd, en ze hebben zelf tijd zat om zich uit de shit te trekken.

    Laatst was er ook weer een gast op TV die dacht dat het arbeidsburo voor hem werk moest zoeken. De stumperd, hij begon nog net niet om zijn moeder te huilen dat die een baan voor hem moest vinden. Arbeidsbureaus moet je juist mijden, begin bij een uitzendbureau. Daar zoeken de meeste bedrijven ook personeel omdat de eerste schifting van losers dan al is gemaakt.

    • Het gebrek aan inititief bij sommigen is voor mij onbegrijpelijk. Dat het heil van de overheid verwacht wordt is heel curieus.
      Dat je toch echt helemaal zelf de vormgever van je toekomst bent ontgaat sommigen volledig.

  • Jezus wat ben jij dom Jack. Geloof je dit zelf wat je zegt. Dan is het wel erg met je gesteld. Ik zou hulp gaan zoeken als ik je was.

    • @Jsn
      Bedankt voor de feedback ! Ik zal over je advies nadenken.
      Mijn stellingen zijn niet een kwestie van geloof maar tot nu toe onweerlegde feiten die door gerenommeerde instituten in hun modellen wordt gebruikt.
      Dat is iets heel anders dan een willekeurig meninkje van een poster op een site.

  • Bij de voedselbank in de stad Groningen groeit het aantal cliënten wekelijks met 10-15 huishoudens. Er zijn nu al meer dan 600 huishoudens die wekelijks een voedselpakket komen halen. De armoede onder de armsten groeit dus wel en hard ook! Wij moeten alle zeilen bijzetten om voldoende eten uit te kunnen reiken. Maar de Voedselbank wil ook een actieve bijdrage leveren om de armoede en dan vooral onder kinderen terug te dringen. Wij hebben daar ook plannen voor klaarliggen.

Recente berichten

Zeearend geboren in De Onlanden: “Zover wij weten is het de eerste keer dat dit gebeurt”

In natuurgebied De Onlanden is afgelopen week een zeearend geboren. Boswachter Bart Zwiers van Natuurmonumenten…

47 minuten geleden

Petitie om serieus werk te maken van ateliers 850 keer ondertekend: “We willen zekerheid”

De petitie die de gemeente oproept om serieus werk te maken van ateliers in de…

1 uur geleden

Gemeente gaat in gesprek met KNVB om jeugdcompetities op zondag te laten spelen

Wethouder Inge Jongman (ChristenUnie) van Sport gaat in gesprek met de KNVB om te onderzoeken…

1 uur geleden

Nieuwe hoogwerker brandweer Stad voor het eerst ingezet

De Groninger brandweer heeft zaterdag voor het eerst gebruik gemaakt van de nieuwe hoogwerker. Het…

2 uur geleden

Wandelexcursie door Hunzezone op Pinkstermaandag

Het Groninger Landschap biedt op Pinkstermaandag een wandelexcursie aan door de Hunzezone. De tocht is…

3 uur geleden

‘Veel zon op Pinksterzondag, de komende dagen regen- en onweersbuien’

Op Eerste Pinksterdag is er veel zon. Op de dagen daarna neemt de kans op…

11 uur geleden