Categorieën: Nieuws

‘1500 banen weg bij btw verhoging’

Er dreigen 1500 banen te verdwijnen in de recreatiebranche in Groningen. Dat zegt Petra Ellens van Recron Groningen.

Volgens Recron gaat dat gebeuren als de btw op de recreatie omhoog gaat van 6 naar 21 procent. Dat is een plan van het kabinet. De eventuele btw-verhoging heeft als doel meer banen te creëren.

Recron gelooft daar niet in en zegt dat door een btw-verhoging minder mensen op vakantie gaan.

Het Stadspark laat weten dit seizoen ongeacht eventuele btw-verhoging niets aan de prijzen te veranderen. De camping stelt dat het doorberekenen van de kosten in de prijzen voor de gasten onontkomelijk is. Het Stadspark maakt zich geen zorgen over het wegblijven van de gasten.

De Recron zet zich de komende tijd in om politici ervan te overtuigen dat de kostenverhoging een ramp voor de werkgelegenheid betekent.

Andor Heij

Bekijk reacties

  • Tja, ik snap sowieso al niet dat de recreatiebranche onder de 6% regel valt, terwijl fysiek zware beroepen, in de wellness sector of massagetherapeuten, schoonheidsspecialisten etc. ook 21% btw afdragen, met als reden (volgens de belastingdienst) dat het een luxe-product is. Iets wat ik met mijn clientèle niet kan beamen overigens. Maar de recreatiebranche, valt net zo goed onder die stellingname, dus het is wel wat apart dat zij al jaren alleen maar die 6% btw afdracht hebben.

  • Het lijkt mij heel verstandig om de arbeidskosten te verlagen en de btw te verhogen. Dat leidt per saldo tot meer banen.

    • Als algemene maatregel wel. Maar het verhogen van de BTW in de recreatiebranche vermindert de arbeidskosten niet. Het zal alleen de kosten verhogen omdat de toegevoegde waarde in de recreatiebranche vooral uit arbeid bestaat. Daarover kun je geen btw terugvragen. Hoe het meer banen creëert zie ik dan ook niet. Het levert de overheid meer geld op. Het banenargument is in deze pure politieke poepverkoperij.

      • Wanneer de BTW wordt verhoogd en de arbeidskosten evenredig worden verlaagd dan levert het geen hogere lastendruk op en wel meer banen.
        Voor de recreatiebranche is het een nadelige maatregel voor alle andere sectoren een positieve.

      • Ik had het over een situatie waarbij alleen het tarief op recreatie van 6 naar 21% gaat, zoals in het artikel staat. Niet over een algehele belastingherziening waarbij het lage tarief helemaal verdwijnt. Kennelijk is dat ook waar Recron op doelt. Verkeerd weergegeven dus. Over de belastingherziening zijn ze er nog lang niet uit. Zeker niet met de huidige eerste kamer. Dat zal nog wel tot na de volgende verkiezingen duren.

  • we zijn allemaal genaaid met de verhoging van het BTW tarief. En toch stemmen we weer op de partijen die de verhoging hebben ingevoerd. Naast die BTW vindt ik die toeristenbelasting nog schandaliger en zegt iets over de toestand van het land. Als ik een hotel neem of op de camping sta betaal ik toeristenbelasting, alsof ik gast ben in mijn eigen land waar ik al volop belasting voor betaal. BTW omnhoog, dan in ieder geval toeristenbelasting weg! 1 btw tarief van 14% lijkt mij ook veel interessanter.

    • Juist niet! Op levensmiddelen zit ook 6% btw: dat zou betekenen dat alle dagelijkse boodschappen ook dus 8% meer btw moeten gaan betalen, terwijl het voor incidentiële zaken (luxe) juist wel kan in mijn optiek.

      De toeristenbelasting word overigens bepaald door de gemeente, niet door het rijk. Als de gemeente beslist om 0% toeristenbelasting te heffen, gebeurd dat ook zo. Je bent dus niet gast in je eigen land, maar te gast in die gemeente.

  • Belachelijk verhaal om onder het mom van "herziening belastingstelsel" grote groepen Nederlanders die bijvoorbeeld kamperen of in eigen land op vakantie gaan te confronteren met zulke prijsverhogingen (15 %). Een behoorlijke groep zal het zich niet meer kunnen veroorloven en een andere groep jagen we naar goedkope landen (ja die landenwaar Dijsselbloem/Wijchers onterecht uitgekeerde uitkeringen niet meer terug kunnen vorderen). Gewoon weer verkapte lastenverzwaring onder het mom van "meer banen creëren" terwijl de recreatiebranche in Nederland het al zo moeilijk heeft: hoeveel café's zijn er al gesloten, hoeveel recreatieactiviteiten zijn al failliet. Met de nieuwe WKR regeling mag de werkgever al veel minder voor zijn personeel organiseren en krijgt hij naast de kosten van een bedrijfsfeestje ook nog 80 % belasting te betalen. Het hoog/laag seizoen- patroon is al bestraft waardoor werkgevers voorzichtiger worden met aanname van personeel. Met een prijsverhoging van 15 % jagen we de binnenlandse toerist nog meer naar goedkope vakantielanden als Griekenland. Allemaal om blunders bij belasting en Nationale bank te kunnen financieren?

Recente berichten

Groningen biedt excuses aan voor rol in slavernijverleden

Burgemeester Koen Schuiling (VVD) heeft donderdagavond excuses gemaakt voor de rol die het toenmalige gemeentebestuur…

8 uur geleden

Aanhoudend zonnig en temperaturen blijven boven de 20 graden

Vrijdag is er af en toe zon en kans op een enkele bui. Het wordt…

8 uur geleden

Pinstoring treft ook Groninger winkels

Ook bij Groninger winkels kon en kan donderdagavond niet altijd gepind worden. (meer…)

9 uur geleden

Traktaties voor mensen die op de fiets naar het werk gaan

Fietsers konden donderdag op een traktatie rekenen als zij op hun tweewieler naar het werk…

10 uur geleden

Groninger moet 34 maanden de cel in voor helpdeskfraude

Een 22-jarige man uit Groningen is vrijdag veroordeeld tot 34 maanden celstraf wegens helpdeskfraude. (meer…)

10 uur geleden

Walter Flapper zakelijk leider Stichting Jonge Harten

Walter Flapper is sinds deze maand de nieuwe zakelijk leider van Stichting Jonge Harten, de…

11 uur geleden