Categorieën: Nieuws

Statenverkiezingen: D66 wint, PvdA verliest dramatisch

D66 gaat volgens een peiling van Maurice de Hond de komende Statenverkiezingen haar zetelaantal in de provincie Groningen verdubbelen naar zes. De SP behoudt zes zetels. De rest van het politieke landschap verbrokkelt.

De PvdA keldert volgens De Hond naar een historisch laag aantal van vier zetels, dat waren er twaalf. De VVD zakt van zes naar vier zetels. De regeringspartijen verliezen dus fors. De PVV (nu 3) en het CDA (nu 5) halen beide vijf zetels. Verder haalt GroenLinks vier zetels (nu 3), behoudt de ChristenUnie drie zetels en komt de Partij voor de Dieren op twee. De zeven lokale partijen die meedoen verdelen onderling vier zetels.

De echte uitslag komt op 18 maart of misschien wel in de vroege uurtjes van 19 maart

Ecco van Oosterhout

Bekijk reacties

    • Ingevuld met als resultaat dat PVV en de groep regionale partijen in de achterhoede eindigen van mijn voorkeur. Toch altijd weer een opluchting.

      Uit de stellingen blijkt overigens wel dat de provincie een totaal overbodige bestuurslaag is geworden. Veel taken zijn al naar gemeenten gegaan. Dat kan ook prima, na de herindelingsoperatie, met het overgrote deel van het restant. Een klein deel kan naar de verschillende rijksdiensten. Een fusie van drie noordelijke provincies lijkt mij helemaal overbodig. Dan heb je een groter bestuursorgaan met nog steeds weinig zinnigs te doen.

      • PVV strak op de laatste plaats op ruime afstand van alle overige partijen. Geen enkele regionale partij boven de 50%. GL was de overduidelijke winnaar.

  • Als dit gebeurd ga ik en feestje bouwen en misschien de vlag wel uit.mooier kan het dit jaar dan al bijna niet meer.we zullen zien.

  • De poll van EenVandaag liet totaal iets anders zien. De Leegtegate en ook nog niet meegenomen in de peiling van Maurice. Kan mij niet voorstellen, dat dit maar slechts een klein verlies van 2 zetels oplevert.

  • Stemwijzer?

    Was het niet zo dat de gevestigde politieke partijen bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen beslist hadden dat de vraag of het MONSTRUM wel of niet gebouwd moest worden, niet in de stemwijzer voor mocht komen?

    Terwijl tweederde van de Stad-Groninger bevolking (laatste poll in Dvhn) deze doodssteek van het historisch karakter van het stadshart helemaal niet wil.

    Stemwijzer is een ordinair propagandamiddel voor de corrupte politieke klasse. Waarvan een deel bij de komende statenverkiezingen, electoraal, bruut gesloopt wordt. Figuurlijk gezien gaan ze een paar enorme klappen van een vorschlaghammer
    incasseren.

    Nederland? Een bananenmonarchie waarvan de inwoners maar beter niet teveel op de bestuurlijk-politieke klasse van corrupt Zuid-Europa neerkijken. Integriteit is ook hier ver te zoeken bij de "elite". Ook hier zijn het de narcisten en andere griezels die boven komen drijven.

    • En dan straks ook nog een mediafonds, wat uitvloeit, dat het Dagblad van het noorden gaat uitgroeien tot een gepropagandeerde papieren tijger van de gevestigde partijen. In dit land wil je toch niet langer leven!

      De VVD die zelf het neoliberalisme propagandeert, maar ondertussen wel het dagblad van het noorden financieel wilt steunen, omdat 'een tegenhanger het functioneren van de politiek beter maakt' als hun credo.

      Kom op zeg, de echte tegenhangers, zijn de zeer kritische websites die nu opdoemen op het internet! Maar juist daarin schuilt het gevaar voor de gevestigde partijen, vandaar de financiële ondersteuning van het dagblad van het noorden, voor het gepropagandeerde geluid!

      • Eens!

        Bij de Gezinsbode heb je PvdA huispropagandist Hans Berens.
        Een marxist die groot fan is van de propagandist van kampioen moorden (meer dan Hitler en Stalin) Mao, Joris Ivens. Kun je het veel enger krijgen?
        Moet er voor de bouwvrienden weer een stuk historisch Groningen plat? Deze Berens gaat vol op het orgel van de prestigeproject.
        De journalisten van het DvhN schat ik echter - afgezien van de Rotterdams oliebol John Geijp - wel als integer in.

        Hoewel hun plotselinge draai m.b.t. het MONSTRUM standpunt, wel opvallend te noemen was. Hadden de Vastgoed-jongens gedreigd te stoppen met het adverteren in zaterdags woningbijlage?

        Een stemwijzer waarvan de vragenlijst bepaald wordt door de gevestigde politiek
        kliek. Een van de belangrijkste thema's (wel of niet het historisch karakter van de stad de doodssteek geven) is op smerige wijze uit de stemwijzer voor de GRV2014 gehouden

        Bij de GRV2010 werd er een verkiezingsfeest in de Oosterpoort te halen. Om zo jeugd voor de verkiezingen de interesseren. Niet alleen was het feest niet alleen naar de organisatie die het MONSTRUM gaat betrekken genoemd (forum), maar ook verklaarde tegenstanders van de bouwwaanzin (Stadspartij) gehinderd in het aanwezig zijn. Waar alle andere partijen gewoon een plekje met stentje en partijleden had.

        Een forum/MONSTRUM dat was gekozen op basis van een 'referendum dat gekenmerkt werd door schandalige manipulaties'. Aldus een voormalig PvdA-wethouder.

        En dan kijken wij neer op de corruptie in/rondom de politiek Italië? En dan is onze politiek klasse verbaast over het steeds maar kleiner wordende vertrouwen in de politiek?

    • Helemaal eens, stemwijzers zijn pure manipulatie.

      Niemand kan exact voorspellen, helemaal niemand.

      Je kunt er wel aandacht én geld mee verdienen.

    • Er komen weer een hoop frustraties omhoog. Wat moet je dan een ellendig leven leiden wanneer altijd iedereen tegen je is.

      Krijg wel de hoop dat al die regionale clubjes vooral stemmen van elkaar afsnoepen en zo geen vuist zullen kunnen maken. Dat is ook maar beter, het niveau is niet al te hoog.
      Het grappige is wel dat hun verkiezingsprogramma's nogal wat overeenkomsten hebben maar dat de ego's te groot zijn om samen te werken. Bestuurlijke verantwoordelijkheid kunnen ze dan beter ook niet krijgen.

      • Ik ken maar een zielenpoot en die moet toch wel een ellendig leven lijden.begint met een j. Blijf hopen dat de PvdA een verlies lijd zoals voorspelt. Eigenlijk zijn dat er nog vier te veel.Jammer dat bloempot en co kan blijven zitten.

      • Ik heb toch een beetje de indruk dat ik heel wat vrolijker door het leven huppel dan veel andere reageerders.

        Wat een hoop ellende en complotten en verhalen over die anderen die het allemaal voor de gewone mensen zo moeilijk maken. Hierboven ook weer een tweetal bijdrages waar de frustratie afdruipt. Wat moet je dan een ellendig leven leiden wanneer je voortdurend denkt dat iedereen het op je heeft voorzien.

      • Ja, Jack.

        Zonder geweten leven, leeft lekker licht.

        Doe mij daarom maar een wat zwaarder leven.

        Want een een om plezier en genieten draaiend mensenleven zonder plek voor streven naar geweten, integriteit, verantwoordelijkheidsgevoel is mij ongeveer even veel waard als dat van een amoebe.

      • Je hanteert een rare definitie van vrolijk.
        Voor een goed begrip: vrolijk is niet een synoniem van 'zonder geweten'.

        Kun je me wel even aangeven dat je geweten, integriteit of verantwoordelijkheidsgevoel hebt? Een van de drie vind ik ook al prima. Gewoon slechts een voorbeeldje.

      • Haha.

        Verwacht je nu echt dat ik mijzelf hier veren in de kont ga steken?

        Wel vertel ik jou dat je die drie deugden bij de apparatsjiks van de baantjesmachine zelden aantreft. Mooiste voorbeeld is toch wel die Pvda'er die eventjes de kas van de daklozenkrant plunderde.

  • Moorlag doet aan 'framen' alsof een dergelijk dramatisch uitslag, PvdA van 12 naar 4 slechts aan het gasdebat is gelegen!

    Denkt, dat de visie van de Grunneger over PvdA wel verder strekt, dat dit alleen Moorlag!

    • De VVD en de PVDA en de gedogers van dit kabinet met voorop D66 zouden weg geveegd moeten worden door de Groningers.Vergeet niet dat de basis beurs door D66 eraan is gegaan en in een Provincie als Groningen met het laagste gemiddeld inkomen worden onze kinderen zwaar getroffen.We worden in de Provincie dubbel getroffen.Weg met deze Haagse partijen.

  • Jack kijk naar de huidige Statenleden ! Er zitten geen vakmensen in een deel zijn mensen die op carriere uitzijn zoals D66 en PVDA ers en ego's zijn te groot zeg je.Ik ga bewust meedoen om op mn vak gebied in de Staten dichter bij te zitten om geld verspilling tegen te gaan.Zoals Rikus Jager zei we hadden graag een persoon zoals jij tussen de ambtenaren en ons als commissie te hebben die objectief er tussen staat.Hij zei je had honderden miljoenen per jaar kunnen besparen.Dit geldt voor de Tweede Kamer maar ook voor de Staten als voor de gemeenten.
    Er wordt ongeloofelijk veel verspild. Daarom hoop ik dat ik in de Staten kom.

  • Het zou een uitkomst zijn indien je voor een vakgebied een specialist zou hebben en voor kleine partijen of grote partijen maakt niet uit.Een zaken regering zou ook een zaken staten leden kunnen hebben.Waar ik een probleem mee heb zijn mensen die in de staten zitten en nevenbanen hebben en verstrengelingen te weeg kunnen brengen.Kijk CDA en in directie van Domo Campina zitten als voorbeeld.Dat zou verboden moeten worden.Dit soort mensen horen niet in de Staten te zitten.

  • Overigens wil ik OogTV in het bijzonder bedanken, dat zij deze discussies in dit forum mogelijk maakt als kritisch geluid!

  • Beste Groningers wordt verstandig en reken af met de Haagse bestuurders en vooral hun gedoogers in het bijzonder D66 want die heeft de basis beurs onze Groningse leerlingen ontnomen.Wij worden dubbel gepakt.
    Onze kinderen krijgen geen kans meer om te studeren en en worden dubbel gepakt.Leve de D66 ers.

Recente berichten

“Maandag opklaringen en stapelwolken, woensdag zomers warm met 25 graden”

De temperatuur zit de komende dagen in de lift. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis kan het…

6 uur geleden

Veel animo voor Victory Museum: “Conflicten in de wereld laten zien hoe kwetsbaar we zijn”

Het komende weekend zijn we op 4 mei twee minuten stil tijdens de Nationale Dodenherdenkingsdag.…

7 uur geleden

Komende dagen geen treinverkeer mogelijk naar Zwolle vanwege werkzaamheden aan bruggen

Treinreizigers richting Zwolle en verder moeten de komende dagen rekening houden met extra reistijd. Door…

9 uur geleden

Container tegen gevel gebouw in lichterlaaie, forse rookontwikkeling

Aan de Donderslaan heeft zondagavond brand gewoed in een container met bouwafval. De brand ging…

10 uur geleden

Jonathan van Dorssen flink op schot: GVAV geeft GRC Groningen pak slaag

“Het was een heerlijke middag, maar ik kreeg wel heel veel vrijheid”, aldus GVAV aanvaller…

12 uur geleden

SC Stadspark dieper in de zorgen, Groninger Boys klopt kampioen Peize

SC Stadspark verloor in de tweede klasse I van het zondagvoetbal en raakte dieper in…

12 uur geleden