Categorieën: Nieuws

GroenLinks wil steun voor noordelijke mediafonds

GroenLinks vindt dat de provincie een noordelijk mediafonds moet steunen. Dit fonds moet er voor zorgen dat de journalistiek met name in de kleinere gemeenten overeind blijft.

Met name buiten de Randstad neemt de verslaggeving steeds verder af en dreigt de waakhondfunctie die de journalistiek voor de politiek heeft steeds verder af te nemen.

Ook het noorden heeft hier mee te maken. Niet alleen bij het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant verdwijnen banen. Ook de streekbladen van de NDC Mediagroep zijn de klos. Enkele titels verdwijnen en diverse journalisten zijn ontslagen.

Andor Heij

Bekijk reacties

  • in de volksmond staan lokale/regionale media niet voor niets bekend als "het plaatselijke sufferdje". daarnaast zijn de provincies net af van steun aan de regionale omroep.

  • De plaatselijke media van vandaag, en zeker van morgen, zijn de particuliere websites. Die zijn aldus veel informeler, informatiever en bovendien onafhankelijk van overheidssteun in hun nieuwskeuze en meningsvorming.

    • Hoop het van ganser harte.

      Maar volgens mij is journalist zijn nog steeds wel een echt vak. Gelukkig hebben we OOGTV met onder andere Ecco Oosterhout.

      Als je een gesjeesde filofiestudent als Hans Berens 'journalistje laat spelen', krijg je de situatie dat een roestige marxist (geheel in gestaalde socialistische traditie) bij een tiendelig dossier over het studentrein-debacle geen wederhoor voor D66 en SP toepast.

      De partijen die het geen ruk konden schelen dat heel veel mensen hun goede ov-verbinding naar onder andere de Grote Markt verloren, maar gelukkig net op tijd inzagen dat een begroting met studententrein (tram) veel te riskant was.

      Verder zit die Berens regelmatig mee te borrelen in de Wolthoorn. Lekker met de bouwjongens die verantwoordelijk zijn voor het waanzinnige werkverschaffingsproject Zuidelijke Ringweg. Al te principieel is onze oude marxist niet.

  • Lekker objectief allemaal straks met deze geoorloofde staatssteun! Zelfs de VVD is voor, dus dat riekt naar belangenverstrengeling.

    Het medialandschap veranderd. Het volk vertrouwt de overheid niet meer en zijn gerelateerde subsidieerde instellingen. Overal zie je nieuwe websites ontstaan als alternatief, omdat ze juist de traditionele nieuwsrubrieken van oudsher niet meer vertrouwen. De burgers speuren tegenwoordig zelf het internet af, voor een objectief beeld op het nieuws.

    • dat is niet van nu: overal waar subsidies zijn geldt min of meer: wie betaalt bepaalt, oftewel 'wiens brood men eet diens woord men spreekt'. in de journalistiek is dat natuurlijk helemaal funest. de ontvangers van de subsidie zijn dan ook de meeste tijd bezig met het voor hen zo gunstig mogelijk verdelen van de subsidiepot.

      • De gezinsbode etc werd tot nu toe door het bedrijfsleven betaald. Ook lekker objectief :P Overigens ook voor een groot gedeelte door de gemeente (gemeenteberichten). Weblogjes bijgehouden door 1 persoon zijn oncontroleerbaar en per definitie niet betrouwbaar als bron van informatie.

      • Zwart-wit of onderbouwend realistisch? Dat zijn voor mij 2 verschillende betekenissen! Aan het eerste heb ik nooit voldaan.

  • Gesubsidieerde journalistiek is alleen een goed idee met vergaande waarborgen.
    De kwaliteit van de verschillende particuliere 'nieuwssites' ontstijgt niet het niveau van dorpsgeroddel. Om daar veel vertrouwen aan te ontlenen is wel erg optimistisch.

    • Dat maakt niet uit Jack .. Het is wel de stem des volks uit eigen levenservaring ontleend. Ik acht daar meer waarde aan.

      • Journalistiek is een vak en niet het neerpennen door een willekeurige persoon van wat hij denkt waar te nemen.
        Het kost reageerders hier al veel te veel moeite om feiten en onderbuikgevoelens van elkaar te onderscheiden.

      • Sorry Jack. Met deze reactie heb je er dus niets van gesnopen. Het gaat ook niet om het blindstaren op één bron. Maar op een verzameling van bronnen met eventuele verwijzingen naar de authentieke bron, waardoor er een ander beeld ontstaat die vrijwel objectief is en een ander licht doet opwerpen, anders wat de dagbladen ons willen doen geloven!

      • Vraag me toch echt af waar jij dat misplaatste superieuriteitsgevoel vandaan haalt. Heb je het echt zo hoog in je bol?

      • Bij de stem des volks die puttend uit eigen levenservaring stukjes ergens post krijg ik niet het beeld dat voldaan wordt aan ook maar minimale zorgvuldigheidsvereisten.

  • Het is zonde dat Dagblad van het Noorden moet bezuinigen. Daar werken nog journalisten die zich jarenlang verdiepen in lopende zaken en de verantwoordelijkheden en betrokkenen goed interviewen. De particuliere websites zijn leuk, maar daar zal nooit een diepte interview te vinden zijn, veelal zijn het gewoon overgeschreven persberichten.

    Het is ook lastig voor een krant als DvhN om te concurreren gesubsidieerde concurrenten. Ook zie je het budget slinken van de dagbladen, vroeger was er net wat meer geld om bijvoorbeeld een enquête te houden onder de bevolking over bepaalde punten. Of om een journalist echt weken te laten graven. Neem als voorbeeld de regiotram of het forum waar gegoocheld werd met cijfers en je specialisten moet inhuren om de plannen te ontleden.

    Maar wellicht is het verstandiger de gesubsidieerde kranten/zenders minder subsidie te geven. Dan is er tenminste weer concurrentie en marktwerking.

    • Wat een minachting voor sites als 'ThePostOnline''DeCorrespondent' etc. die over het algemeen beter zijn geïnformeerd en behoorlijk wroeten, dan menig papieren dagblad!

      • Nou Sjoerd, leuk dat die mensen bij de PostOnline in janari en februari al 5 artikelen over Groningen hebben geschreven. En dan nog voornamelijk wat de betreffende amateur journalist zelf interessant vond omdat hij daar een mening over had. En dat geld voor het merendeel van die bladen. En hoe kan iemand met een fulltime baan nou tijd maken om ook nog professioneel journalist te zijn. Die zullen op een halve hand te tellen zijn. Amateur journalisten zijn perfect als het gaat om regionale dingetjes, maar echt diepte zal er meestal niet in zitten.

        http://www.thepostonline.nl/?s=groningen

      • De correspondent is een zeer serieus journalistiek product. Totaal niet te vergelijken met particulieren die zelf een verhaaltje menen te moeten schrijven over een actuele gebeurtenis.

  • De meeste reflectanten begrijpen zo te lezen nog niet wat de nieuwe media zal veranderen aan wat we nu nog gewend zijn aan plaatselijke of specifieke informatie te consumeren.
    Elke doelgroep zal op zijn specifieke of plaatselijke interesses worden bediend door de meest uiteenlopende websites die door lokale betrokkenheid of specifieke vakkennis bovenop bepaalde materie zitten.
    Dat je een beetje leuk kunt schrijven en samenvatten, hoor en wederhoor brononderzoek verricht en daarbij de juiste vragen stelt(niet in de laatste plaats aan jezelf) spreekt voor zich en uit zich vanzelf in het aantal volgers.
    Niet voor niks zijn de beste journalisten meestal degenen die juist geen journalistieke opleiding hebben genoten.
    De Journalistiek was vroeger net als de Fotografie, voorbehouden aan de gelukkigen die zich daar via achtergrond, opleiding en/of ervaring in hadden kunnen bekwamen.
    Dankzij de huidige technologie kan nu bijna iedereen al naar gelang zijn/haar interesses zich ontwikkelen op dit terrein.

Recente berichten

Bevrijdingsvuur ontstoken in Wageningen, vuur onderweg naar Groningen

Bij Hotel de Wereld in Wageningen is om middernacht het Bevrijdingsvuur ontstoken. Estafettelopers zijn in…

3 uur geleden

‘Op Bevrijdingsdag kans op buien, komende dagen opklaringen en droog’

Bevrijdingsdag gaat niet droog verlopen. De komende dagen vindt er een weersverbetering plaats waarbij we…

3 uur geleden

Come back zet Groen Geel op pole position voor topper van volgende week tegen Helpman

De Derde Klasse C is superspannend met heel veel clubs die nog kans op de…

6 uur geleden

Paas benoemt antisemitisme in toespraak: “Er is een zwijgende meerderheid en het zou helpen als die niet langer zwijgt”

Niet langer zwijgen, maar duidelijk maken dat er in ons land niet geleefd kan worden…

6 uur geleden

PKC’83 wint woonwagenkamp kraker van WKE’16; ON laat na titelstrijd leven in te blazen

PKC'83 heeft vanavond de clash der woonwagenkampen tegen WKE'16 met 4-1 gewonnen. Daarmee deden de…

6 uur geleden

Groningen staat stil bij oorlogsslachtoffers (foto’s)

In de gemeente wordt zaterdag uitgebreid stilgestaan bij de Nationale Dodenherdenking. Er vinden verschillende herdenkingen…

9 uur geleden