Politie schiet met messen zwaaiende man neer

112
Foto: Sietce Wierda - twitter.com/Sietce

Politieagenten hebben zondag aan het einde van de middag nabij het Groninger Museum een man neergeschoten. De man stond te zwaaien met messen en bedreigde daarbij verschillende voorbijgangers. Ook zou de man zichzelf bewust hebben verwond, waarna hij in het water belandde.

“We kregen een melding dat er op de Ubbo Emmiussingel een man met een mes voorbijgangers stond te bedreigen”, vertelt woordvoerder Ernest Zinsmeijer. “Agenten die ter plaatse kwamen hebben de man achtervolgt in de richting van het Groninger Museum. Daar hebben ze een waarschuwingsschot gelost. Toen de man met zijn bedreigingen door bleef gaan hebben ze gericht geschoten. Daarbij is de man in het water terecht gekomen.”

Hulpdiensten hebben de dader vervolgens uit het water gered. “Hij bleek op dat moment, ondanks reanimatie-pogingen, al te zijn overleden”, vertelt Zinsmeijer. Vanwege het onderzoek is een groot gebied rondom het Groninger Museum afgezet. “Onderzoek moet ook uitwijzen wat de dood van de man heeft veroorzaakt.”

Omstanders laten via social media weten dat één van de wapens die de man bij zich had, een groot kapmes geweest zou zijn. @Sietce schrijft op Twitter dat de politie de man met drie tot vijf schoten heeft neergehaald. Volgens hem zijn er geen voorbijgangers gewond geraakt. Zinsmeijer bevestigt dat. “Voor zover bekend, zijn er geen omstanders gewond geraakt.”

De politie meldt ook dat uit het eerste onderzoek blijkt dat het incident niets met terreur of jihadisme te maken heeft.