Met een zingende zaag naar Carnegie Hall

nieuws

Groningers Annette Scholten (lame sonore, verwant aan de zingende zaag) en Nanke Flach (piano) zijn geselecteerd voor een prijswinnaarstournee door de Verenigde Staten in mei van dit jaar. Eén van de concerten vindt plaats in de beroemde Carnegie Hall in New York.

Scholten en Flach deden in de zomer van 2014 mee aan het internationaal muziekconcours de Ibla Grand Prize op Sicilië.  Het was voor het eerst dat het onbekende instrument lame sonore, verwant aan de zingende zaag, te horen was op dit concours. De jury was onder de indruk van de prachtige klanken en mystieke sfeer van hun muziek.  Ze beloonde het duo met een eervolle vermelding. Hiermee mochten ze ook deelnemen aan de prijswinnaarstournee door de Verenigde Staten, met als hoogtepunt een optreden in de Carnegie Hall.

Beide musici genoten hun opleiding aan het conservatorium en vormen sinds 2009 een duo.  Annette Scholten is voor zover bekend de enige in Nederland die met de lame sonore op het podium staat. Vorig jaar mocht ze als eerste in Europa met dit instrument soleren in een symfonieorkest.