Bibliotheek Boteringestraat opnieuw officieel geopend

Eigenlijk verandert er niets, maar toch werd de bibliotheek aan de Oude Boteringestraat donderdag opnieuw geopend. Het plechtige moment heeft te maken met dat de bibliotheek sinds 1 januari onderdeel is geworden van het Groninger Forum.

“Drie, twee, een”, tellen wethouder Paul de Rook (D66) en Groninger Forum-directeur Dirk Nijdam in koor af. Beide heren lopen daarna door een deur van papier, waarmee de openingshandeling voltrokken is. “Voor het publiek verandert er helemaal niets”, zegt Nijdam. “De locaties blijven hetzelfde, en dat geldt ook voor de openingstijden. Wat wel verandert is de naam. Want de ‘openbare bibliotheek’ is verdwenen. Sinds 1 januari spreken we van de ‘Groninger Forum Bibliotheek’.

Met de openingshandeling komt er een einde aan een roerige periode. Het afgelopen jaar heeft de bibliotheek een grote reorganisatie doorgevoerd waarbij verschillende medewerkers hun baan verloren. Daarnaast was er veel onduidelijkheid over de overgang naar het Groninger Forum en de daadwerkelijke verhuizing naar de Grote Markt. “Ik ben blij dat we dit moment nu gehad hebben”, zegt een van de medewerkers. “Ik ben er van overtuigd dat we nu in rustiger vaarwater belanden, en ik heb ontzettend veel zin in 2017 als we daadwerkelijk de verhuisdozen in kunnen pakken.”