Categorieën: Nieuws

Burgemeester Vreeman: Koester je stad

Stadjers moeten hun stad blijven koesteren. Dat zegt vertrekkend burgemeester Ruud Vreeman in het afscheidsgesprek met OOG, dat dinsdagavond en woensdagavond wordt uitgezonden.

Vreeman is twee jaar daarvoor door de gemeenteraad van Tilburg weggestuurd vanwege overschrijdingen op de bouw van een theater. Dat leverde Vreeman een kras op zijn ziel op. Door zijn burgemeesterschap in de stad is die kras verdwenen.

Vreeman kwam zo’n veertien maanden geleden, op verzoek van Commissaris van de Koning Max van den Berg, naar de stad. Hij verving Peter Rehwinkel die zijn burgemeesterschap zag mislukken. In de stad wist Vreeman zich snel populair te maken door humor en helderheid. Hij neemt met weemoed afscheid van de stad.

De nieuwe burgemeester, Peter den Oudsten, wordt geïnstalleerd op 6 januari.

Ecco van Oosterhout

Bekijk reacties

  • Bij de stad hoort toch ook de Oostwand aan de Grote Markt? Wel moeilijk om dat te koesteren met HET MONSTRUM straks op de achtergrond.

  • De waanzin van Vreemans lokale partijgenoten maakt dat Groningen zelfs in vooroorlogse delen van de stad amper nog te onderscheiden van Almere is.

    Als Vreeman echt wat met onze stad heeft, zuivert hij zijn partij van die gore bouwkliek in de Haddingestraat. En zeker het deel dat een aandeel in het MONSTRUM-fiasco heeft.

  • Al ben ik geen burger meer van de stad Groningen, toch heb ik natuurlijk wel al perikelen gevolgd tot met het vertrek van Peter Rehwinkel.
    Ik vond vanaf begin Ruud Vreeman een verademing voor de stad. Een krachtige, duidelijke bestuurder. Toen de aankondiging kwam dat Peter den Oudsten de nieuwe burgemeester wordt dacht ik, "Vreeman had wat mij betreft wel kunnen blijven."

    • De 1ste kennismaking met Vreeman als 1ste burgervader van de stad, was de intocht van sinterklaas en dat was niet bepaald een succesnummer als zijn 1ste optreden.

  • Het azijn klotst weer van mijn beeldscherm...

    Chapeau, burgemeester Vreeman! U was een verademing!

  • Lachen.

    Marc, Kars en Jack. De vaste onbezoldigde (?) beschermheren van het college, ROEZ en idiote prestigewaanzin.

    Jack. Weet niet of jij de stad kent (woon je echt wel in Grunn). Ik kan jou een middagje door de stad meenemen, en jou tig plekken in vooroorlogs Groningen (gebouwd in de tijd dat Nederland nog fatsoenlijk architectuuronderwijs kende) aanwijzen die niet van de bagger in Almere te onderscheiden is.

    Voor de "gein" eens vanaf de Oosterpoort komende op de rademaker, na de parkeergarage, linksaf slaan. Honderd meter treurige appartementcomplexen. Slechts een historisch geveltje (zij-ingang van een restaurant).

    OOGTV redactie. Misschien toch eens op de beledigende teksten naar medereaguurders van de drie bovenstaande heren kijken. Nu ook een weer volledig onuitgelokte opmerking over medicijngebruik. Volledig off topic ook; snap niet wat het verband is tussen maagzuurremmers en mijn voorkeur voor historische bebouwing.

    • De opmerking van Jack sloeg volgens mij niet op je maagzuurremmers maar op je anti-depressiva. Onuitgelokt was het ook niet. Groningen en Almere kunnen nooit met elkaar verward worden. Youp had het er vandaag nog over in het NRC. Wat voor mooie stad Groningen is en dan vooral dankzij de studenten.

    • Je maakt jezelf wel een beetje belachelijk door te 'klikken'.
      Je verwart beledigende teksten met oprechte zorg over de gezondheid van anderen.

      Waar ideeen vandaan komen over de teloorgang van de stedenbouwkundige kwaliteiten of historische panden vandaan komen is mij een raadsel.
      Vaak ontvang ik gasten uit het buitenland en die hebben grote waardering voor hoe de stad er bij staat, een hele mooie menging van historische panden en moderne architectuur. Vandaar dat de stad ook steeds meer toeristen trekt en zo hoog scoort bij allerlei ranglijsten van aantrekkelijke steden.

      Kijk nog maar eens naar dat EU-onderzoek waarbij Groningen op vrijwel alle aspecten zeer hoog scoort en niet voor niets als meest aantrekkelijke stad wordt geroemd.

      • Van de 79 staat Groningen derde.

        Verder heb ik je al uitgelegd wat de redenen zijn. Veel meer toeval dan beleid.

        Die grote stedenbouwkundige verwoesting door lokale PvdA draagt er zeker niet aan bij.

        Klikken? Dat is jouw sport. Ik stel alleen dat jouw huidige bijdragen (dus niet van vijf jaar terug) vaak uit beledigingen van medereaguurders bestaan.

      • JackB,
        ook de uitkomst gelezen van de enquete waar de Grote Markt en dan vooral de oostwand met toekomstig HET MONSTRUM er als minst aantrekkelijke deel van de stad naar voren komt ?

    • VSH, oh VSH! Laat me u bezingen. Houder van het absolute eindoordeel over alle Stadse zaken, gewichtig en gezaghebbend figuur wiens mening gedeeld dient te worden zonder verdere tegenspraak. De praatstoel. De verteller. De terechtwijzer. De Heraut van de Groningse Opinie!

      VSH, de bewonderaar en slaafse volgeling van fopdeskundigen, schreeuwers en andersoortige volksmenners. De internetheld, die in het dagelijks leven geen vlieg kwaad durft te doen maar op internet als de Hulk door de reactiepanelen stampt; beledigingend, treiterend, neerbuigend en hooghartig.

      VSH. De grootste azijnzeiker van de Stad. Hij die probeert, maar niet slaagt in, een claim te leggen op de Groninger cultuur. Hij, die in zichzelf de standaard Groninger ziet en alles wat afwijkt, voor gek, ongewenst of minderwaardig verklaart. VSH, die het pronkjewail met zijn golden raand koestert. Zijn lievelingsstad. Zijn liefde.

      VSH... de tragische Gollum van Groningen.

      • Dank voor de lofzang. Net als Marc valt jou geen humor te ontzeggen. Met andere woorden: mag je vaak graag lezen.

        Maar ik ben geen Stadjer. Vind mezelf veel te pretentieus en spreek helaas geen Stad-Gronings.

  • En ook nog een liefdesverklaring van Youp in de krant aan de stad. En dat op dezelfde dag.
    Voor de zuurpruimen valt het nu even niet mee.

    • JackB,
      zo'n Youp moet wat doen om volle zalen te krijgen, dus die kraakt geen enkele stad af , ook niet een stad waar HET MONSTRUM waart

      • Geef eens een voorbeeld van een andere stad waar Youp zo positief over is geweest?

        Inderdaad, die voorbeelden zijn er niet.

  • Youp is een bijzonder kitsche vent. Een beperkte kerel die bijvoorbeeld zonder ooit van Nasr Oric gehoord te hebben, een meninkje over de tragische gebeurtenissen in Srebrenica debiteerde.

    Over zijn oproep nooit in Hoofddorp of in Zoetermeer te veranderen. Tussen de regels door lees je hierin ook een afkeer van nieuwbouwsteden. Denk dat de lokale PvdA Youp niet aan haar zijde vindt als het om slopen van vooroorlogse bebouwing gaat.

    • En omdat zijn mening hem niet aanstaat, deugt ineens ook de persoon Youp van 't Hek niet.

      Ik snap steeds beter waarom je zo'n fan bent van Putin, deze KGB'er doet ook z'n best om de thougtpolice opnieuw in te voeren.

      • Zeg niet dat deze Grachtengordel-multimiljonair met linkse babbels niet deugt, zeg alleen dat ik het een beperkt kereltje met laffe, domme en kitscherige meninkjes.

        Een lofzang van Helmut Schmidt, Hans Treinen of Martin Scorsese op Groningen; daar zou ik wel enige gevoelens van trots van krijgen.

        Niet van kwezels die Celine (krijg er geen accenten op) "Liegen of Sterven" aanhalen, waarbij Celine als Sellien wordt uitgesproken, en gemakshalve even wordt vergeten dat Celine veel engere politieke opvattingen had dan bijvoorbeeld de zo dapper door Van 't Hek bestreden Fortuyn.

        Wat betreft Srebrenica. Van 't Hek zei dat hij geen verstand van de gebeurtenissen daar had, maar toch even op de vreselijk door VN/Javier in de steek gelaten Dutchbatters met hun PTSS ging staan. Had hij zich even ingelezen in de terreur vanuit Srebrenica door Oric en zijn mannen ingelezen, dan hij geweten dat Karremans genuanceerde kijk (geen Good Guys versus Bad Guys) wellicht een correcte was. Er stond in Servische ogen (ook door de misdaden van moslim-handlangers van SS in WOII) nog een rekening open. Zonder hiermee ook maar iets van de 7000 doden goed te praten, is het duidelijk dat alle partijen daar zich beestachtig kunnen gedragen.

        Je gedachtenkronkels blijven trouwens slecht te volgen. Wat heeft mijn niet fan van de kitsch van Van 't Hek zijn, te maken met de autocratische Putin?

      • Je kunt net zo goed het uiterste bedenkelijke oorlogshitsende propaganda-apparaat BBC noemen.

        Na Jimmy Saville, proberen ze nu weer de psychopatie van Prins Andrew in de doofpot te krijgen.

        Maar wat het met Vreeman en Van 't Hek te maken heeft?

      • Oops, Apple is niet goed in het Engels en ik niet goed controleren.
        Moet natuurlijk 'thoughtpolice' zijn.

      • En nu een hele tirade van VSH over Youp van 't Hek en de BBC. Iedereen deugt weer eens niet, behalve wanneer je het met VSH eens bent en zijn fraaie constructies ondersteunt.
        Wat een frustraties !

        Wat ik al eerder zei: voor de zuurpruimen is het wel heel lastig om positieve informatie voortdurend weg te filteren om een negatief wereld- en mensbeeld in stand te houden.
        Soms helpt het dan om een beetje te jokken, zoals VSH over het EU-onderzoek doet.

      • Nogmaals. Dat Groningen goed scoort is grotendeels aan toeval toe te schrijven.

        Dat Groningen de enige universiteit in het Noorden heeft, en daardoor een vooraanstaand UMC is louter te danken aan wat Fransen toen die in Nederland de scepter zwaaien.

        Dat wij een antillianengemeente (Antilianen begin hun draai in Nederland te vinden en geen Marokkanengemeente zijn, is ook niet dankzij het lokale bestuur. Grotendeels toeval.

        Dat Groningen een lokale PvdA heeft die treurige oorden als Almere en Rotterdam als stedenbouwkundige voorbeelden heeft, draagt niet bij aan de hoge klassering. Denk dat Youpie het daar mee eens is.

        Jokken? Van de 79 staan Arhus en Hamburg (ook het geluk in het protestantse Germaanse deel van Europa te liggen) hoger dan Groningen.

      • Van de tientallen onderzochte aspecten zullen er een paar aan het toeval te wijten zijn. Jammer dat je die wilt uitvergroten en de andere negeert.
        Ook wel logisch want de uitkomst dat Groningen een fantastische stad is om te wonen komt je slecht uit.

        Cognitieve dissonantie heet dat.

        Wel bijzonder dat de halve wereld inclusief de meeste Stadjers een hoge waardering aan de Stad geeft maar dat een paar zuurpruimen toch blijft beweren dat hier richting de hel op aarde gaat.
        En dan toch blijven denken dat de rest van de wereld het allemaal fout ziet.

      • Je hebt mij als Stad-Groninger nooit horeen zeggen dat het hier niet goed wonen is.

        Maak me desondanks wel zeer druk om de sloop van onze historische bebouwing, en de corruptie die dat mogelijk maakt.

        Cognitieve dissonantie begint trouwens een stopwoord van je te worden. Als ik jou was zou ik de betekenis even gorgelen. Cognitieve dissonantie is namelijk meer dan simpelweg een verdraaiing van de werkelijkheid.

      • Je leest slecht of je bent niet in staat om het te begrijpen.
        Ik doe een nieuwe poging, geknipt en geplakt:

        In een groot tevredenheidsonderzoek over het welzijn (‘quality of life’) in Europese steden eindigt Groningen bovenaan in drie categorieën. Nergens anders is de bevolking zo te spreken over de gezondheidszorg (95 procent), de openbare ruimte (94 procent) en het onderwijs (89 procent).

        De overgrote meerderheid van de Groningers is verder tevreden tot zeer tevreden over de luchtkwaliteit, sportfaciliteiten, culturele voorzieningen, groenvoorzieningen, veiligheid en het stadsbestuur. Ze hebben daarnaast veel vertrouwen in hun medeburgers en vinden dat buitenlanders goed geïntegreerd zijn."

        De hoge waardering voor de openbare ruimte is wellicht aan Ypke Gietema toe te schrijven, hij was toch degene die verantwoordelijk is voor de Binnenstadsplannen, die nu zo hoog worden gewaardeerd.

        Je hebt natuurlijk helemaal gelijk, cognitieve dissonatie is niet hetzelfde als verdraaiing van de werkelijkheid. Niemand beweert dat. Je stelling is is dus ook een beetje onzin.

  • Gezondheidszorg? Puur geluk dat Groningen als universiteitsstad aangezien.

    Openbare ruimte? Grotendeels het gevolg van vooroorlogse bebouwing. Onder andere door de Groningse variant van de Amsterdamse school in bijvoorbeeld de Diephuisstraat. Groningen heeft nu het geluk dat er een sterke vooroorlogse migratie naar de stad kende. Zie Zeeheldenbuurt, Oranjebuurt, Herewegbuurt, Korrewegwijk.

    Onderwijs? Zie gezondheidszorg. Zonder universiteit zouden wij echt niet zo hoog scoren.

    Luchtkwaliteit? Is het aan de lokale PvdA te danken dat we niet naast een grote rivierdelta liggen? Alsof we het aan de lokale PvdA te danken hebben, dat wij een rijk land zijn, en niet zoals in Oost-Europese EU-landen in oude roestbakken rondrijden.

    Cultuur? Het belangrijkste culturele gebeuren in de stad, Eurosonic, vindt niet zijn oorsprong in een subsidiebesluit op een ambtelijke vergadertafel. Noorderslachting was een protest tegen Noorderslag.

    Veiligheid? Ruil de Surinaamse, Antilliaanse, Molukse en Iraanse (hebben wij gelukkig relatief veel) in Groningen met de Marokkaanse in Gouda, en je zult je snel minder veilig voelen.

    Gietema? Maak een overzichtstentoonstelling van alles wat we aan hem te "danken" hebben, en wat ervoor plat moest, en jouw buitenlandse gasten barsten - als ze gevoel hebben - in tranen uit van verdriet.

    Tenslotte:

    Cognitief dissoneren houdt in dat je iets wil, door een reden/oorzaak voor iets anders kiest, en vervolgens hetgeen wat je oorspronkelijk wou (ook correct Nederlands!) wat je eigenlijk wou, met "argumenten" als toch niet het meest aantrekkelijke alternatief gaat zien.

    Zo moeilijk is het niet Jack. Tenminste niet voor mij ;)

    • Helaas kun je jouw conclusie niet trekken op grond van je verhandeling, omdat het onduidelijk en inconsequent en inconsistent is. Kennelijk is het moeilijker dan je dacht.

      Bij dit soort zaken kun je beter knippen en plakken van Wikipedia, daar wordt het beter verwoord dan je zelf zou kunnen:

      Cognitieve dissonantie is een psychologische term voor de onaangename spanning die ontstaat bij het kennisnemen van feiten of opvattingen die strijdig zijn met een eigen overtuiging of mening, of bij gedrag dat strijdig is met de eigen overtuiging, waarden en normen. Het gaat met andere woorden om de waarneming van onverenigbaarheid tussen twee cognities, waarbij het woord cognitie kan slaan op kennis, houding, emotie, geloof of gedrag. Volgens de theorie voelen mensen een sterke drang om die dissonanties te verkleinen door hun opvattingen of gedrag aan te passen of te rationaliseren.

      Misschien zou je ook eens in de attributietheorie moeten verdiepen en nagaan in hoeverre dit je opvattingen beinvloedt.

    • Volgens mij snap jij het niet.

      Cognitieve Dissonantie draait niet om onverenigbaarheid van een mening van een ander (Groningen is een hele gelukkige stad en dat komt door de sloopwoede van lokale PvdA) en de eigen mening.

      Dit is geen vorm van cognitieve dissonantie, maar van een eenvoudig een meningsverschil.

Recente berichten

Herdenking Joodse slachtoffers Tweede Wereldoorlog bij monument aan Hereweg

Afgevaardigden van de joodse gemeenschap in Groningen hielden vrijdagmiddag voor de 35e keer een herdenking…

29 minuten geleden

Slachtoffers april-meistaking herdacht in Appèlbergen

Bij het 3 mei-monument in Appèlbergen zijn vrijdagmiddag de slachtoffers van de april-meistaking herdacht. (meer…)

31 minuten geleden

Julianaplein komend weekend bijna geheel afgesloten; knooppunt daarna open van en naar Drachten

Operatie Ring Zuid zit nog tot maandag in fase 3, maar toch verandert deze vrijdag…

44 minuten geleden

En toen was het oorlog, “Je wist niet wat je er mee aan moest”

Abel van Santen was 17 toen de oorlog uitbrak. Het begin van een verwarrende tijd,…

1 uur geleden

Man (31) veroordeeld voor stalking en verspreiden naaktbeelden in Groningen

Een 31-jarige man is vrijdag veroordeeld tot een taakstraf voor de duur van 180 uren…

1 uur geleden

Een ode aan Snack Hoek: ‘Ik heb zelfs een tattoo gezet!’

Snack Hoek is een begrip in Groningen. Welke uitgaander gaat er niet wel eens naar…

1 uur geleden