Categorieën: Nieuws

‘Gaat er bij mij eentje inbreken… ja, dan is die van mij’

Inbrekers hebben een hoog slagingspercentage in de stad Groningen. In totaal slaagden ongeveer 489 van de 594 inbraken. Met name in de wijk Vinkhuizen loopt een hoog inbraakrisico. Hier hebben de bewoners de grootste kans om een inbreker ’s nachts aan te treffen.

Behalve Vinkhuizen is de kans op inbraak ook groot in de wijken Schildersbuurt en Binnenstad-Zuid. Volgens burgemeester Vreeman heeft dit vooral te maken met het hang en sluitwerk in de wijk. ‘Een inbreker denkt gewoon na hoe moeilijk het is om binnen te komen. Is het moeilijk? Dan doet hij het niet’, aldus Vreeman.

De burgemeester wil dat er geen geweld gebruikt wordt tegen inbrekers. ‘Je weet niet met wie je te maken hebt, het kunnen wel junks zijn. Kies altijd voor je eigen veiligheid’, zegt Vreeman. Door middel van een campagne hoopt de gemeente de stadjers voldoende tips te geven om inbraak tegen te gaan. Deze campagne zal lopen tot eind december.

Andries Oord

Bekijk reacties

  • Vreeman heeft zelf geen clou wat inhoudt als er een mafkees naast je bed staat of in de kamer is,dan ga ik niet passief toe kijken maar keihard ingrijpen pas daarna wordt de politie gebeld.

    • Voordat je je punt bij de alarmcentrale hebt kunnen maken, ben je een minuut verder.

      Voor je veiligheid ben je dus - triest, maar waar - op je eigen weerbaarheid aangewezen.

      (Verder alle waardering voor dienders en andere hulpverleners).

  • Verstandige taal van de burgemeester. Geweld moet je altijd vermijden, al is het maar voor je eigen veiligheid.

      • Spekkie naar inbrekers bekkie die teksten van jou Sjaak.

        Inbrekers moeten goed weten dat wij niet met aan elkaar geknoopte lakens ons huis ontvluchten, maar dat ze een weerbaar en woest persoon met wapens gaan tegenkomen.

        De "elite" (o.a. regering in Den Haag)laat ons aan ons lot over als het om onze lichamelijke integriteit gaat.

        Kom niet met die onzin van lege gevangenissen. Gisteren was er nog een agente heel kwaad op Twitter omdat het OM een inbreker die zich met het nodige geweld had verzet, gewoon liet lopen.
        Pakkans en kans dat een gepakte crimineel de bak in gaat, zijn absurd klein.

      • En vervolgens grijpen inbrekers naar de wapens en leggen burgers een pistool onder hun hoofdkussen. Geweld leidt alleen maar tot meer geweld. Wanneer je in daadwerkelijk gevaar komt dan is het een ander verhaal.

  • Als inbreker neem je het risico het verkeerde huis binnen te stappen, beroepsrisico heet dat. Een gewoon burger die zich jaren de tering heeft gewerkt en eindelijk wat bezit heeft vergaard mag van mij (in zijn huis} het licht van een inbreker uit doen. De burgervader heeft makkelijk praten!

    • Precies Margreet, moet je eens zien hoe snel
      de politie bij Vreeman is als hij ze belt !
      En zouden ze Vreeman ook aanhouden als hij
      een inbreker knock-out slaat ?

    • Eerlijk gezegd vind ik het nogal dom om materiele zaken te 'verdedigen' tegen inbrekers en daarbij evt geweld toe te passen. Ik vind het heel wat verstandiger om niet de kans te willen lopen dat het ontspoort en slecht afloopt met bewoner en/of inbreker.
      Je loopt zelf ook een groot risico.
      Ik ben wel benieuwd wat er over blijft van alle stoere praat van mensen die zeggen dat ze de inbreker wel even te grazen zullen nemen. Ik hoop dat ze verstandiger zijn wanneer de situatie zich ooit mocht voordoen.

      • Ik ken mensen die het overkomen is, een woninginbraak in hun eigen huis. Het materiële is maar bijzaak (hoewel mijn schoonmoeder nog steeds goed kan huilen als ze er weer bij stilstaat dat de dieven een aantal sieraden hebben meegenomen die van haar overleden moeder waren, niet in geld uit te drukken zoiets). Het idee dat er iemand in je woning is geweest doet zoveel meer met je dan jij je ook maar kan bedenken, Jack. Ik hoop niet voor je dat het je ooit overkomt, maar wellicht dat je je dan wel kunt verplaatsen in de woede van mensen. Ik wil nog ver in je denkwijze meegaan als deze overheid hun burgers daadwerkelijk beschermt op dit vlak, maar dat is helaas niet zo. Vraag het 's aan mensen die het overkomen is, Jack, die zijn hun vertrouwen in de overheid in deze wel ver verloren kan ik je verklappen.

      • @Jeroen
        Ik snap heel goed dat een inbraak een enorme impact kan hebben. Niemand ontkent of bagetaliseert dit.
        Wanneer je zelf geweld gebruikt tegen een inbreker dan zal de impact van de inbraak eerder groter dan kleiner worden.
        Het is altijd verstandiger om primair aan je eigen veiligheid te denken. Iedereen die een beetje verstand heeft van criminelen en criminaliteit zal dit beamen. Deëscaleren is heel wat beter dan er zelf maar een beetje op te slaan.

    • Durf te wedden dat je iemand die in zijn existentie (en je huis maakt daar deel vanuit) bedreigd wordt nog altijd een stuk heftiger reageert, dan iemand die ongevraagd iemands huis binnendringt dat doet.

      De krachten die bij een bewoner loskomen zijn ordinaire oerkrachten. Het rode-waas voor-de-ogen-verhaal. In combinatie met een goed slagwapen (of iets anders met een letale uitwerking) niet te stoppen.

      Als ik vermogend zou zijn, en kinderen zou hebben, dan zou ik zeker op een zeer goed afgesloten plek en vuurwapen houden. Geen kans dat mijn kinderen in Opsporing Verzocht als slachtoffer gaan figuren. Enige trauma bij de nabestaanden van de dader(s).

  • Of iemand spullen belangrijker vind dan zijn gezondheid is een keuze. Dat is niet aan de overheid. Het gaat ook niet om de spullen, maar om je gevoel van zelfredzaamheid. Je kunt nog zoveel aangifte doen, je spullen zie je zelden terug. Een inbraak moet risicovol zijn en de inbreker moet niet denken dat hij beschermd wordt door de wet als er geweld tegen hem gebruikt wordt. Voor je het weet nemen ze een advocaat mee op pad om je huis leeg te roven. Het verschil met een deurwaarder is dan niet zo groot meer.

    • Laat me raden.

      Jij of iemand waar je om geeft, is eens slachtoffer van brute beschadiging van het gevoel van veiligheid, door inbraak geworden? En daarom zeg je zinnige dingen!

      De enige inbreker die een reeele kans op lichamelijke schade aan eigen lichaam zonder na te denken op de koop toe neemt, is een junk die tegen cold-turkey aanhangt.
      Bij een groter worden beroepsrisico bij inbraak, zal echter een grotere groep wel degelijk afgeschrikt worden.

      (We kunnen het af en toe nog wel ergens over eens zijn)

      • Wanneer je hier een 'dapper' praatje houdt over het aanpakken van inbrekers dan is het bezit van moed niet aangetoond.
        Actions speak louder than words.

        Nog steeds vind ik het dom wanneer je je bezit belangrijker vindt dan je gezondheid.

  • wanneer er een inbreker op mijn landgoed komt dan laat de de jacht honden lost.

  • Hallo guys, even voor Jack, als je een inbreker per ongeluk op z'n snuit timmert is dat niet omdat je geen respect voor je leven hebt, maar omdat iemand anders geen respect voor jou leven heeft. Of iemand nu aan mij of aan mijn spullen zit, geloof me, hij zal het zich nooit meer kunnen herinneren.

Recente berichten

Politiek dringt aan om wijkpark te realiseren in Groene Enclave Reitdiep

Er moet werk worden gemaakt om een wijkpark te realiseren in de Groene Enclave in…

2 uur geleden

Bakkerij Crebas aan Steentilstraat gaat voor onbepaalde tijd dicht

Bakkerij Crebas in de Steentilstraat gaat vanaf 1 juni voor onbepaalde tijd dicht. Dat melden…

3 uur geleden

PKC’83/Team Amoeri door in nacompetitie, Drs Vijfje daalt af

PKC'83/Team Amoeri heeft vrijdagavond thuis ook de tweede nacompetitiewedstrijd voor promotie naar de eredivisie tegen…

3 uur geleden

Groningse VVD zegt tegen Yeşilgöz in tv-programma het jammer te vinden dat spreidingswet verdwijnt

Fractievoorzitter Ietje Jacobs-Setz van de VVD heeft vrijdagavond in het televisieprogramma Op 1 (WNL) laten…

4 uur geleden

Zonnig en aangenaam weer wordt de komende dagen zo nu en dan onderbroken door (onweers)buien

Flinke perioden met zon worden tot na het komende weekend nu en dan afgewisseld door…

13 uur geleden

Donar verrast met overwinning op Heroes Den Bosch

Donar heeft de tweede wedstrijd in de halve finale van de play-offs om de landstitel…

14 uur geleden