Categorieën: Nieuws

Onderzoek naar gratis openbaar vervoer minima

Het Stadsbestuur gaat serieus kijken naar de mogelijkheid van gratis openbaar vervoer voor mensen met een laag inkomen. Dat antwoordt het College op vragen van GroenLinks.

De partij had om een pilot gevraagd met gratis OV voor ouderen met een laag inkomen. Veel senioren hebben het zwaar vanwege de economische crisis. Ze hebben vaak geen geld om bij vrienden en familie op bezoek te gaan. Dat kan zorgen voor eenzaamheid en isolatie. Uit proeven elders bleek gratis OV daarin soelaas te bieden.

Het College wil de pilot nu uitbreiden naar alle mensen met een laag inkomen. De gemeente ziet gratis openbaar vervoer voor minima als een vorm van armoedebeleid. Ze gaat verschillende vormen hiervan onderzoeken.

Menno van Duinen

Bekijk reacties

  • Helemaal gratis OV lijkt mij niet verstandig; dan gaan mensen de fiets laten staan, met overvolle bussen en extra kosten tot gevolg. Beter is om alle minimuminkomens gratis een kortingskaart te geven, of om een nieuw één-eurokaartje in te voeren voor lage inkomens.

    Overigens leidt het voorstel zoals het College het onderzoekt niet alleen tot extra kosten door meer businzet, maar ook tot inkomstenderving door minimuminkomens die nu al met de bus reizen. Ik vraag me af of ze die kosten helemaal helder voor ogen hebben...

  • Misschien kan de gemeente dan beter kijken naar een "mobiliteitsbudget" voor mensen met een laag inkomen. Waardoor niet alleen het openbaar vervoer een optie is, maar iemand met een laag inkomen bv. ook een fiets kan krijgen / huren van de gemeente om iemand mobiel te maken. Dat is immers de insteek lijkt me zo.

  • Wel raar. De stadjerspaskorting op BV's de entree van musea, zwembaden en sportclubs is weg bezuinigd, Plekken waar je mensen kan ontmoeten. En hier is wel een potje voor.

  • Alleen minima die door ouderdom, gezondheidsproblemen of een handicap niet kunnen fietsen zouden hier in aanmerking voor moeten komen. Fietsen is gezond.

  • Als men weet uit te leggen dat Sjell er beter van wordt
    kan het een haalbaar plan zijn.
    Cadeautjes voor minima, dat doel heeft geen
    meerderheid in de politiek.

  • De gemeente kan beter investeren in klantvriendelijkheid bij Qbuzz. Nu werken er (een aantal) horken. Dan heb ik het over doorrijden bij haltes, gehandicapten weigeren.

  • Lijkt me een nog betere stimulans om mensen die na een periode van werkloosheid weer werk vinden een bepaalde periode een gratis ov-kaart te geven. Dat kan helpen om mensen aan het werk te helpen.

  • Komen de mensen met alleen AOW er dan ook voor in aanmerking. Ik ben er voor het hele vervoer weer terug te halen naar de gemeente. De hele marktwerking is een fiasco geworden. Van de beloofde concurrentie die zou komen waardoor de prijzen omlaag zouden gaan ten gunste van de burger is niets terecht gekomen. Dat zie je met veel oude staats en gemeentelijke onderdelen. Vroeger was er een goed ziekenfonds systeem en voor iedereen betaalbaar. En het openbaar vervoer was betaalbaar.

    • Wijze woorden!
      Ik betaal nu voor de bus het dubbele van een treinkaartje als ik van kropswolde naar europapark reis namelijk
      t i e n euro is t w e e e n t w i n t i g guldens!

Recente berichten

Bevrijdingsvuur ontstoken in Wageningen, vuur onderweg naar Groningen

Bij Hotel de Wereld in Wageningen is om middernacht het Bevrijdingsvuur ontstoken. Estafettelopers zijn in…

6 uur geleden

‘Op Bevrijdingsdag kans op buien, komende dagen opklaringen en droog’

Bevrijdingsdag gaat niet droog verlopen. De komende dagen vindt er een weersverbetering plaats waarbij we…

6 uur geleden

Come back zet Groen Geel op pole position voor topper van volgende week tegen Helpman

De Derde Klasse C is superspannend met heel veel clubs die nog kans op de…

9 uur geleden

Paas benoemt antisemitisme in toespraak: “Er is een zwijgende meerderheid en het zou helpen als die niet langer zwijgt”

Niet langer zwijgen, maar duidelijk maken dat er in ons land niet geleefd kan worden…

9 uur geleden

PKC’83 wint woonwagenkamp kraker van WKE’16; ON laat na titelstrijd leven in te blazen

PKC'83 heeft vanavond de clash der woonwagenkampen tegen WKE'16 met 4-1 gewonnen. Daarmee deden de…

9 uur geleden

Groningen staat stil bij oorlogsslachtoffers (foto’s)

In de gemeente wordt zaterdag uitgebreid stilgestaan bij de Nationale Dodenherdenking. Er vinden verschillende herdenkingen…

12 uur geleden