“Het is lastig, want het ijs is vandaag best wel glad”

Een drukte van jewelste was het maandagochtend op de ijsbaan van Kardinge. Tientallen basisschoolleerlingen uit de regio bonden daar de ijzers onder om maar zoveel mogelijk rondjes te maken. “Het valt best wel een beetje tegen, want het ijs is behoorlijk glad.”

Het schaatsen van zoveel mogelijk rondjes wordt gedaan voor het goede doel. “De afgelopen weken zijn de leerlingen langs de deuren geweest om zich te laten sponsoren”, vertelt Hilde Busman van de organisatie Schaatsen voor Water. “Ieder rondje dat ze vandaag afleggen brengt geld in het laadje waarmee we waterprojecten realiseren in Zambia. In het Afrikaanse land is het water schaars, en dankzij deze actie hopen we de mensen daar van helder en schoon drinkwater te voorzien.”

“Ik heb al 21 rondjes geschaatst”, roept een enthousiaste leerling. “Ik vind het erg belangrijk dat er geld naar Zambia gaat, daarom wil ik zoveel mogelijk rondjes maken.” Een oma maakt ondertussen een foto van haar kleindochter. “Dit is voor het familiealbum, maar ook omdat ik vreselijk trots ben. Dat kinderen zich zo massaal voor zo’n goed doel inzetten is hartverwarmend.”

Luister naar een reportage van verslaggever Sebastiaan Scheffer: