Categorieën: Wijken

“Gemeente neemt bewoners Zilvermeer niet serieus”

De Stadspartij wil dat de gemeente gaat overleggen met de bewonersvereniging Zilvermeer. Die voelt zich niet langer serieus genomen door de gemeente.

Volgens de bewoners is er al lange tijd sprake van geluidsoverlast door allerlei evenementen rond de Kardingerplas. Ze hebben de indruk dat de gemeente hen wegzet als zeurpieten. Bovendien werden ze niet uitgenodigd voor een informatieavond op 10 november over de plannen voor een wakeboard centrum bij de plas. Ook een zienswijze op het ontwerp bestemmingsplan zou door de gemeente op dubieuze wijze zijn gedwarsboomd.

De Stadspartij wil via vragen aan het stadsbestuur het gesprek met de omwonenden weer op gang proberen te krijgen.

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

  • Als je provinciale figuren als Paul de Rook het D66 verkiezingsprogramma voor de Groninger gemeenteraadsverkiezingen laat schrijven krijg je vast teksten als:

    "Groningen is vanuit mijn dorpse achtergrond gezien een metropool. Sommige reaguurders op een lokale site denken daar anders over. Een van die reaguurders stelt dat paradoxaal genoeg stilte en rust ook bij een wereldstad horen omdat in een wereldstad filosofen en intellectuelen relatief veel invloedrijker zijn. Dat zie ik anders; vooral als het zomer is, moet er overal door elektrische apparaten versterkt lawaai zijn. Dan bruist een stad. Daarom pleit ik als D66 wethouder voor Groningen als een pretpark".

  • O, dit is zo ontzettend gemeente Groningen! De gemeente bedenkt een plan en dat wordt dan ook over de ruggen van bewoners gerealiseerd. Niets democratisch hier in het noorden!

  • "Wakeboard centrum"... zo groot wordt het niet, voor zover ik gehoord heb. Het is een kleinere 2-mast installatie met daarbij een kleine accomodatie. Nog niet half zo groot als de waterskibaan op het Grunopark.

  • Dan moet je vooral via de stadspartij gaan klagen.Dan word je zeker wel serieus genomen. Je woont wel in een stad en Kardinghe is een recreatiegebied.

    • De door jou zo verfoeide Stadspartij doet er tenminste iets aan. Maar ik begrijp dat volgens jou die bewoners gewoon niet moeten zeuren?

      • De bewoners moeten niet denken dat ze aan de rand van een recreatiegebied altijd landelijke rust om zich heen hebben. Als je dat wilt moet je landelijk gaan wonen en niet in een stad.

      • Hoe kom je erbij dat er in Stad plaats moet zijn voor veel lawaaiige recreatie?

        In New York heb je het autoverkeer, wat helicopters en af en toe kun je het geluid van een vliegtuig horen, maar afgezien daarvan kiest men voor rust.

        En wanneer is iets een stad? De meeste Stadjers zullen je vertellen dat voor hun Groningen een gezellig dorp is. Het zijn de uit de gehuchten afkomstige nieuwkomers die vinden dat Groningen een grote stad is, en denken dat daar 24/7 bruiserij (lawaai) bijhoort.

        Vele Stadjers gaan die heerlijke weekendse fietstochtjes met voetbaltas over de landerige 2,1 kilometer lange Helperzoom missen als dat puur vanwege een noordelijk gelegen werkverschaffingsproject een verkeersader met rotondes wordt.

        Maar provinciaalse nieuwkomers zijn teleurgesteld als ze ontdekken dat De Grote Stad Groningen ook maar een groot dorp is. De teleurstelling wordt omgezet in een woeste poging de stad van al het gemoedelijke te ontdoen, en er een Metropool van te maken. 'Knallen met die hap' is het motto van dit onredelijke volk.

      • Hoe kom je er bij dat New York geen evenementen heeft? Kijk eens wat er allemaal in Central Park gebeurt. Kijk hier eens http://www.timeout.com/newyork/music/summer-concerts-in-nyc

        In dorpen zijn ook festivals en kermissen. Heus niet voorbehouden aan een stad. In Middelstum hebben ze ook omwonenden die rare dingen roepen: http://www.middelstum-info.nl/Sunsationzetaantotzelfmoord.htm

        En zelfs als je denkt echt in de middle of nowhere te wonen. Tjakkaa! http://www.festivalhongerigewolf.nl/

        Nederland is niet een groot stiltegebied en je domein houdt op bij de kadastrale grens. Daarna is het van ons allemaal of van de buren.

      • Van de groninger mentaliteit heeft VSH werkelijk niets begrepen.
        Kenmerk is juist dat de Stadjer altijd ambitieus is geweest, Stadjers hebben de veenkoloniën aangelegd en ontgonnen, vormden het centum van de handel en handhaafden dit met straffe handen.
        Dat is heel anders dan een ietwat fors uitgevallen Drents dorp zoals VSH ons wil laten geloven.
        Wanneer je zelf ambitieloos bent dan geldt dat nog niet voor anderen.

    • Marc.

      Met die concertjes valt het mee. Was bij Dave Matthews band (gaap). Was niet eens in het hele central Park te horen. En twee blocks verder was het geluid ook al verstomd.

      Jack.

      Omdat Groningen ambitieuze bestuurders (wel eens van De Stadspolder gehoord?) en ondernemers heeft gekend, willen Stadjers (Groningse equivalent van Hagenees in Den Haag) hun gemoedelijke plaatsje in een metropool zien veranderen? Malle redenering.

      Stadjers zijn inderdaad in wezen Drenten. Mooi een beetje keuvelen bij de dorpspomp (stamkroegje, langs het voetbalveld of in de kantine van de Milieudienst). Volgens de grote Agricola was ouwehoeren de grootste hobby van de Stadjer.

      Op de vraag of Groningen een metropool (hoogbouw in wijken, toename van studenten en feesten, van provincialistisch minderwaardigheidscomplex getuigende prestigeprojecten) moet worden, zal minimaal negentig procent van de Stadjers negatief beantwoorden.

      Moi

  • De Stadspartij doet achter de schermen goede dingen de laatste tijd. En gelukkig blijft de plaatselijke media verstoken van de dagelijks te verspreiden "persberichten" van de hand van voormalig Stadspartij lid Robert Pruttel, zodat men de partij hier ook niet nog langer op aan kan vallen, iets wat een dagelijkse bezigheid leek te zijn geworden voor enkele lieden op dit forum. Je hoeft tenslotte geen lawaai te maken om je werk goed uit te kunnen oefenen.

    Kan mij niet voorstellen dat men zo`n wakeboardcentrum bij Kardinge wil gaan realiseren als je bij het hemelsbreed wat zal het zijn, 5 kilometer? verderop gelegen Grunostrand al een teleskibaan hebt liggen? Is het de bedoeling dat dit op te richten bedrijf en Grunostrand elkaar dan dood gaan concurreren?

    Maar goed, een recreatiegebied betekend natuurlijk niet automatisch dat het moet verworden tot een wekelijks dance evenemententerrein. Daar heeft men in deze gemeente toch het Stadspark voor uitverkoren? Wellicht kan men dit soort evenementen gaan verplaatsen naar het terrein van de voormalige SuikerUnie waar een groot gebouw voornamelijk leeg staat.

    • De Stadspartij is zich aan het herstellen van die machtsstrijd die door Pruttel en die enge Leendert van der Laan, met een dolk in de rug van het talent Sijbolts, werd ingezet?

      Goed om te horen!

      Hoop dat die partij buiten verkiezingstijd ook wat campagne gaan voeren. Toen ik voor de gemeenteraadsverkiezingen aan iemand vertelde dat ik Stadspartij zou gaan stemmen, wierp diegene mij voor de voeten dat de Stadspartij alleen rondom verkiezingen tegenkomt. (Een verwijt dat je trouwens afgezien van de SP bijna elke partij kunt maken).

    • Nou zijn er zoveel bedrijven terreinen en enorme oppervlaktes aan parkeerterreinen daar kunnen ze prima feestjes houden, daar hoef je geen park of natuurgebied mee te belasten. De bezoekers zijn toch te stoned of dronken om op de omgeving te letten.

    • Ben razend nieuwsgierig naar de goede dingen die de Stadspartij achter de schermen doet.
      Ik denk dat het een groot geheim blijft.

  • Aan het college van Burgemeester en Wethouders
    Grote Markt 1
    9712 HN Groningen
    Schriftelijke vragen ex artikel 41 van het Reglement van Orde voor de vergaderingen van de
    raad van de gemeente Groningen over de wijze van omgang met bewoners Zilvermeer.
    Groningen, 19 november 2014
    Geacht college,
    Neemt het college de Stadjers serieus?
    Deze vraag met ‘ja’ of ‘nee’ beantwoorden staat gelijk aan het oproepen van allerlei
    tegenstellingen omdat het nu eenmaal onmogelijk is om het iedereen volledig naar de zin te
    maken. Dat laat echter onverlet dat de vraag ook anders gesteld kan worden: Geeft het college
    de Stadjers voldoende mogelijkheden hun zienswijze naar voren te brengen? Laten we voor
    beantwoording van deze vraag de kwestie ‘Zilvermeer’ eens onder de loep nemen.
    Wat is er aan de hand?
    De bewoners en ook de bewonersvereniging van Zilvermeer ervaren veel overlast van allerlei
    evenementen die er rond de Kardingerplas gehouden worden. Daarover hebben de bewoners
    eind vorig jaar een brief geschreven naar het college en is er aansluitend overleg geweest met
    Stadstoezicht begin februari 2014. De bewoners kijken niet positief terug op het verloop van dat
    overleg, ze hebben de indruk dat ze worden weggezet als zeurpieten. Ook het beloofde verslag
    van dit gesprek wordt hen, ook na twee keer een herinnering gestuurd te hebben, niet
    toegezonden.
    Vervolgens ligt er een ontwerpbestemmingsplan ter inzage waarop de bewonersvereniging een
    zienswijze wil indienen. Ze doen dat binnen de termijn en geven deze zienswijze persoonlijk af op
    het juiste adres. Twee dagen later krijgen ze een telefoontje dat ze met hun bezwaren maar naar
    meldpunt overlast moeten stappen en dat ze zelf hun bezwaar daar maar naar toe moeten
    sturen. (Het adres van meldpunt overlast is overigens hetzelfde adres waar de zienswijze is
    afgegeven, dit terzijde) Pas na aandringen wens men de zienswijze als zodanig te accepteren
    maar niet nadat deze als te laat ingediend werd bestempeld. Dit is gelukkig rechtgezet maar laat
    bij de bewoners een allerminst gelukkige indruk achter.
    Alsof het nog niet genoeg is blijkt er ineens op 10 november een informatieavond gehouden te
    worden over het initiatief een wakeboardpark in te richten op de Kardingerplas. De bewoners
    van Zilvermeer hebben daarvoor geen uitnodiging ontvangen zijnde geen direct betrokkenen
    volgens de afdeling Beleid en Programmering en slechts de bewonersvereniging bleek een mail
    toegestuurd te zijn op een allang niet meer bestaand mailadres. Bij toeval kreeg men lucht van
    deze zeer slecht bezochte informatiebijeenkomst waar de bezwaren tegen de komst van een
    wakeboardpark kenbaar gemaakt werden. Men vreest nog meer overlast dan nu al het geval is.
    De Stadspartij kan zich, gezien de hierboven geschetste gebeurtenissen volledig vinden in het
    gevoel dat de bewoners van Zilvermeer hebben dat ze niet serieus genomen worden en dat
    hetgeen wat ze vinden of ervaren er niet echt toe doet. Dat staat volledig los van onze mening
    over de overlast die men nu al ervaart en de extra overlast die men vreest met de komst van het
    wakeboardpark. Wij zien geen enkele reden om de ongerustheid van deze bewoners op
    voorhand als ongegrond te verklaren.
    Wij hebben over deze situatie de volgende vragen:
    1. Kunt u zich voorstellen, er vanuit gaande dat de beschrijving van de gebeurtenissen
    correct is, dat de bewoners van het Zilvermeer zich niet serieus genomen voelen? Zo nee,
    waarom niet?
    2. Bent u bereid om in overleg met de bewoners en de bewonersvereniging te komen tot
    een zinvolle dialoog over deze situatie met als doel de betrekkingen weer op een
    aanvaardbaar niveau te verkrijgen? Zo nee, waarom niet?
    3. Bent u het met de Stadspartij eens dat de cultuurverandering, die er toe moet leiden dat
    burgers zich meer betrokken voelen bij hun stad en hun bestuur, in deze kwestie geen
    dienst bewezen is? Zo nee, waarom niet.
    4. Bent u bereid lering te trekken uit deze gebeurtenissen en zo te voorkomen dat dit zich
    kan herhalen? Zo nee, waarom niet.
    Hoogachtend,
    Marjet Woldhuis
    Stadspartij

    Samengevat. Bent u het met ons eens dat u een stel onbeschofte horken bent en wat gaat u daar aan doen?

  • Pieter van j en m kan je niet verwachten dat je daar een discussie mee kunt voeren. Het is bij de twee zo iets van iedereen is fout behalve wij. En lopen aan het handje van de zittende politiek.

    • Klopt helemaal Chris, daarom doe ik ook net zo lullig tegen hen als zij tegen iedereen die het niet met ze eens is.

      • Grappig om te zien dat Marc, de Koning van de Minachting (Jack is een zwakke imitatie) zelf heel slecht tegen zelf geminacht worden kan.

        Een 'bal', een 'kaats' en een 'verwachting'? Daar kan Marc geen spreekwoord van maken.

    • Je verwart de paar doorgedraaide malloten die hier zitten met iedereen. Jack en ondergetekende zijn jullie reality check in the asylum.

      • "Doorgedraaide malloten?"

        Waarom heb je toch zoveel beledigingen nodig?

        Niet dat zo'n belediging me ook maar iets doet, maar het komt zo dom en kinderachtig over. En het werkt averechts.

        Zou me weinig verbazen als dat bij volgende gemeenteraadsverkiezingen of bij een nieuw prestigeproject deze prachtige site - mede dankzij jou en die zwakke broeder Jack die je zo lief op sleeptouw neemt - hét opinievormende podium zal zijn. Eén en al boze stadjers.

        Wat gaan jouw broodheren dan doen? Nog een halve fte vrijmaken voor de beïnvloeding van de publieke opinie?

        Moi

  • Leuk, maar niet letterlijk in je achtertuin.
    Daarnaast is de kardingeplas een rustpunt voor vogels en mensen in een drukke stad.
    De gemeente doet momenteel wel erg z'n best om overal geld aan te verdienen en vergeet voor het gemak de buurtbewoners (met dank aan VVD en D66).

Recente berichten

Ouders met baby in Martini Ziekenhuis kunnen nu ook buiten het ziekenhuis naar hun kind kijken

Met steun van de Vrienden van het Martini Ziekenhuis heeft verpleegafdeling twaalf webcams geplaatst op…

29 minuten geleden

Nieuwe verbindingsweg tussen Brailleweg en Hereweg gaat ‘Máximaweg’ heten

De nieuwe verbindingsweg tussen de Brailleweg en de Hereweg gaat de ‘Máximaweg’ heten, genoemd naar…

2 uur geleden

Gelijkspel hockeyvrouwen Groningen tegen Victoria

De hockeyvrouwen van Groningen hebben zondag in Haren met 2-2 gelijkgespeeld tegen Victoria uit Rotterdam.…

3 uur geleden

Kosten Bevrijdingsfestival zijn te hoog, dus kun je een badeendje kopen voor een race in de Papiermolen

Aanstaande vrijdag houdt de organisatie van het Bevrijdingsfestival in Groningen een Badeendenrace. De 'Badeendenrace voor…

3 uur geleden

Aangepaste dienstregeling en extra bussen op Bevrijdingsdag in Groningen

Het busvervoer van Qbuzz in Groningen is op Bevrijdingsdag aangepast. In Groningen rijden onder meer…

4 uur geleden

“Maandag opklaringen en stapelwolken, woensdag zomers warm met 25 graden”

De temperatuur zit de komende dagen in de lift. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis kan het…

13 uur geleden