Categorieën: Nieuws

Cremeren vooral populair in Groningen

Uit de cijfers van de Landelijke Vereniging van Crematoria blijkt dat de traditionele begrafenis steeds meer tot het verleden behoort. Want 61 procent van de uitvaarten in Nederland bestaan uit crematies. In de stad Groningen ligt dat percentage zelfs op 80 procent. Dit is ver boven het landelijk gemiddelde.

Het opmerkelijke verschil tussen de stad en de rest van Nederland zou onder andere te maken kunnen hebben met een trendbreuk of ontkerkelijking.

Volgens René Kuipers, teamleider Begraafplaatsen Gemeente Groningen, heeft het verschil in ieder geval niks te maken heeft met de prijsverschillen tussen cremeren en begraven in de stad.

Cremeren goedkoper dan begraven?

Deskundigen kunnen het niet met elkaar eens worden of cremeren goedkoper is dan begraven. ‘Een crematie en een eenvoudige begrafenis kosten evenveel, daar is heel bewust voor gekozen in de Gemeente Groningen omdat er geen verschil tussen rijk en arm zou moeten zijn’, aldus Kuipers.

Volgens Wietske Kerkstra, manager van Crematorium Yarden Groningen, zijn er wel degelijk prijsverschillen in de stad tussen een goedkope crematie of een goedkope begrafenis. ‘Dit scheelt toch wel al snel duizenden euro’s’.

Volgens uitvaartverzorger, Carla van der Burg is het verschil niet zo groot als dat Kerkstra aangeeft. Volgens haar is cremeren altijd goedkoper dan begraven.’Ik denk dat het verschil eerder honderden euro’s in het voordeel van cremeren is, niet duizenden.’

Trendbreuk?

In Groningen is één van de eerste crematoriums van Nederland gevestigd. Dit zou mogelijk kunnen bijdragen waarom Groningen voorop loopt ten opzichte van de rest van Nederland.

Volgens Kuipers zijn Groningers gewoon nuchterder dan de rest van Nederland. ‘Ik denk dat men in het Noorden van Nederland eerder kiest voor de meest eenvoudige optie. Daarnaast willen ze hun nabestaanden waarschijnlijk niet tot last zijn om het graf te moeten onderhouden.’

Andries Oord

Bekijk reacties

  • begraven worden en dan naast VSH in de grond gestopt worden. Kun je nog twintig jaar dat geleuter aanhoren. En steeds maar weer omdraaien in dat graf. Dan maar een crematie.

  • Onzin.

    Als Saks ga ik de oven in. Daarnaast bestaat er een redelijk verschil tussen VSH de Grote Reaguurder, die lawaaig is, en VSH de rustige, ingetogen man.

    Tenslotte: een OOG-site polletje met de vraag met wie hou je het eerder twintig jaar onder de grond vol, met 'Marc' of 'VSH' zal weleens in mijn voordeel kunnen uitpakken.

    Moi

  • Veel mensen die zijn gecremeerd laten hun urn daarna bijzetten in een urnenmuur of
    urnengraf. Daar zijn dan weer extra kosten
    mee gemoeid maar daar praat men in dit verhaal niet over!

Recente berichten

Automobilist schept scooterrijder op Griffeweg

Bij een verkeersongeluk op de Griffeweg is dinsdagmiddag een scooterrijder gewond geraakt. Dat meldt een…

40 minuten geleden

Student & Stad wil kabelgoot voor opladen elektrische auto’s toch mogelijk maken

Ondanks dat de wethouder vorige maand negatief adviseerde wil de fractie van Student & Stad…

1 uur geleden

Forum organiseert deze zomer weer Rooftop Cinema: “Op 45 meter hoogte onder de sterrenhemel films kijken”

Forum Groningen organiseert deze zomer wederom Rooftop Cinema. Op verschillende dagen in de zomermaanden kunnen…

3 uur geleden

Arrestatie na schermutseling in Surinamestraat, politie zoekt getuigen

In de Surinamestraat in de Indische Buurt heeft dinsdag aan het einde van de middag…

5 uur geleden

RUG: “Demonstranten Harmoniegebouw staan niet open voor dialoog”

Ondanks meerdere pogingen en uitnodigingen van de RUG om in gesprek te gaan met de…

5 uur geleden

Gesteggel over stoelen Noordtribune FC Groningen: ‘Het is een machtsspelletje’

Veel geschroef, getil en bezwete hoofden. In een snikhete Euroborg mochten supporters vanaf dinsdagmiddag stoelen…

6 uur geleden