Categorieën: Nieuws

Artiesten treden op tegen rookverbod

Ruim 150 mensen kwamen zondag naar café Amicitia aan het Boterdiep om geld in te zamelen voor een proces tegen het rookverbod.

Er traden in Amicitia twaalf artiesten op om de actie te ondersteunen. Sinds kort mag er ook in de kleine cafés niet meer gerookt worden.

Om dit aan te vechten is er 30 duizend euro nodig. In december wordt duidelijk of de diverse acties genoeg geld opgeleverd hebben om naar de rechter te stappen.

Andor Heij

Bekijk reacties

  • Geef geld en stimuleer kanker! of is het motto van de zangers: "zing voor kanker"?
    maar even serieus. dit rook verbod is een prima zaak en procederen hiertegen is misdadig en daarbij kansloos en geldverspilling, want het is nu eenmaal een wet en die zal niet teruggedraaid worden....gelukkig!

    • Gesproken als een ware liberaal! Mijn complimenten.

      Als volwassen mensen uit vrije beweging met een clubje gelijkgestemden van hun jenevertje en tabakje willen genieten, moet dat de kop ingedrukt worden.

      Onder het motto van ik ben een anti-roker en gun andere mensen hun traditionele gezelligheid in hun bruine kroegjes niet.

      Hun vrijheid om een in kleine afgesloten horeca-gelegenheden van tabaksdampen te genieten, schendt mijn God gegeven Recht om als anti-roker in elke horecagelegenheid ongestoord binnen stappen.

      En als 21 eeuwse liberaal, moet het dus allemaal direct naar mijn zin ingericht worden. I want it all, and I want ik now!

      (Sarcastisch!)

  • Iedereen moet het zelf weten of hij tijd wil verspillen aan zinloze acties.
    Het is heel opmerkelijk hoe snel iedereen gewend is geraakt aan het rookverbod in kantoren, treinen, en in restaurants. Er is geen zinnig mens of roker te vinden die dat nu nog raar vindt.
    In cafés is het ook even wennen, maar dat gaat ook wel lukken. En anders kun je altijd nog thuis met vrienden gaan zitten roken, zoveel je maar wilt.
    Onder alle omstandigheden is roken erg ongezond en omdat het verslavend is, is goed dat de overheid zich inspant om roken terug te dringen en niet-rokers te beschermen.

    • "En anders kun je altijd nog thuis met vrienden gaan zitten roken, zoveel je maar wilt"

      Ik denk dat de uitbaters van de (kleine) kroegjes daar juist bang voor zijn Jack.....

      Maar ach 3000 werklozen kunnen er ook nog wel bij of niet dan Jack......

    • Zoals Maarten van Rossem al mooi over betutteling door dr overheid opmerkte;"ik wil het recht hebben om te sterven aan een overdosis mayonaise".

      Alcohol is slecht, en tabak is slecht. De eerste zorgt in de horecavoor veel meer schade en overlast voor derden. En voor een groep (stamkroegtypes) horen beide zaken in het cafe onlosmakelijk bij elkaar. Toch wordt laastste na een krachtige lobby van militante egocentrische (er zijn heel veel horecagelegenheden waar tabaksrook verdwenen is) nu straks verboden.

      Bestaan er nog liberalen? Waar? En kan ik op ze stemmen?

    • Weer een hoop loze retoriek.
      Ik kan mij niet herinneren dat er restaurants failliet gegaan zijn door het rookverbod, hetzelfde geldt voor cafes.

      Met het eten van mayonaise benadeel je alleen jezelf. Met meeroken berokken je een ander ook schade. Wanneer je zo dom bent om te roken dan kun je dat het beste thuis doen, dan heeft niemand er last van en hoef je je ook niet te schamen dat je niet van je verslaving af kunt komen.

      • Forse omzetdaling door rookverbod.
        Ruim 3000 kroegbazen overwegen de handdoek in de ring te gooien door het rookverbod in de horeca. Drie op de vier cafés en discotheken zagen hun omzet in juli en augustus kelderen met gemiddeld 26 en 31 procent. De helft van die omzetdaling is, aldus de ondernemers, terug te leiden op het rookverbod dat 1 juli is ingegaan. De andere helft komt voor rekening van meerdere zaken zoals het slechte terrasjesweer en de moeilijke economie. Dat blijkt uit onderzoek van Koninklijk Horeca Nederland naar de omzetgevolgen van het rookverbod. Maar liefst 21 procent van de 7330 ’pure’ cafés vindt de stelling ’Door het rookverbod overweeg ik te stoppen met mijn bedrijf’ zeer van toepassing op zijn of haar situatie, nog eens 21 procent noemt de stelling enigszins van toepassing. Ook de deuren van bijna 700 eetcafés en 85 discotheken dreigen te sluiten.

      • Dat zijn onderzoeken die door een partij zelf zijn gedaan en niet door objectieve en onafhankelijke derde.
        Bij het erste rookverbod is er uitgebreid onderzoek door het cpb gedaan naar de gevolgen van het rookverbod en de onderzoeken die er in het buitenland zijn geweest. Opvallend was dat de onderzoeken die werden gefinacieerd door de sigarettenindustrie een negatiever beeld te zien gaven dan onafhankelijke onderzoeken. (CPB nr 159)
        De sluitingsgolf die de vorige keer werd voorspeld door de horeca is niet uitgekomen, het lijkt er op dat het vooral koudwatervrees is.

    • Deelnemen aan het verkeer is ook ongezond, het verkeer is ongezond, eten en drinken is ongezond, te lang of te kort slapen ongezond, te veel of te weinig bewegen alweer ongezond...... Kortom het leven is ongezond.

  • Kansloze actie,zonde van het geld.
    Horeca 100% rookvrij, prima zaak. Zo niet, is gebleken dat binnen no-time in de helft van de cafés weer gerookt werd. Zo komen we nooit van die gore/stinkende verslaving af. En om oneerlijke concurrentie tegen te gaan ook de rookhokken in de wat grotere horeca sluiten.
    Daarna de terrassen, rookpalen/plekken in het openbaar enz. enz. enz.
    Toekomst: Roken doe je maar in eigen woning achter gesloten ramen en deuren en zonder bijzijn van kinderen.

  • Waarom waren er voor het rookverbod eigenlijk geen "niet rokers cafe's"........?

    antwoord: OMDAT DAAR GEEN MARKT VOOR IS

    Dus tegenstanders waarom iets verbieden om een groep te beschermen die toch niet in de bovengenoemde cafés komen??

    • "Waarom waren er voor het rookverbod eigenlijk geen 'niet rokers cafés"......?

      Richard, omdat er een tijd is geweest dat bijna heel Nederland tabaksverslaafd was.
      We hingen aan de lippen van de industrie. Volop reclames, overal stond het blauw van de rook en dat is aan het veranderen.
      Er komt dus steeds meer markt voor.

      • Het reclameverbod op rookwaren is al in 2002 ingevoerd, en de rokers zijn (gelukkig)al jaren in de minderheid, Willem..... Dus wat jij hier schrijft raakt kant nog wal. Zelf bezoek ik met grote regelmaat de kroeg en mijn ervaring is dat onder het uitgaanspubliek ruim 75% rookt. Daarom en alleen daarom bestonden er voor het rookverbod geen niet rokers cafés.

  • Geachte mensen, de gezondheid zal deze regering een rotzorg zijn, word eens wakker. Het enige waar het om draait zijn de boetes die worden uitgedeeld. Dit geld overigens niet alleen met het roken, maar ook met de nieuwe drankwet. Het is ordinair graaien omdat dit landje continu geld te kort heeft, en ondertussen overal Amerika achterna loopt in vage oorlogen die hiervan worden gefinancierd. In Duitsland mag nog steeds gerookt worden in de kleine kroegen, en hier gaat de horeca helaas kapot.

    • Anne, jouw theorie klopt niet.
      Dan zou de regering tabaksgebruik juist moeten aanmoedigen met het oog op de accijnsopbrengst.
      En die boetes kunnen ze alleen maar ontvangen bij ongehoorzaamheid, dus daar werk jezelf aan mee.
      Gewoon lekker kroegentocht houden zonder die vies stinkende peuk, opgelost.

      • Ja, alsof anderen mensen hun vertrouwde stamkroegje niet gunnen, van frisheid getuigt. (Mentale frisheid).

        Het getuigt van militant narcisme. De I-want-it-all-I-want-it-now-mentaliteit.

        O wee, als er een kroegje is waar mensen lekker zitten te dampen. Het idee dat ik niet in alle honderd kroegjes gevrijwaard blijf van andermans dampen stoort mij enorm. Het idee dat er toch nog vijf (?) kroegjes zijn waar men de fatalistisch de angst voor vergankelijkheid bezweert, is echt onverdraaglijk. Iedereen moet deelgenoot zijn voor mijn infantiele angst voor ziekte, verval en de Dood (Sarcastisch).

        I

    • Leuk, een samenzweringstheorie!
      Nu nog een goede reden bedenken waarom 'ze' de horeca kapot willen maken.
      En dan willen ze ook nog ons Sinterklaasfeest afpakken!
      Schande!!!

  • Ik zelf rook al meer als dertig jaren niet meer,mijn vrouw al acht jaar.Toch zijn wij niet zo kinderachtig om andere stamgasten het roken te verbieden.
    Het zijn van die schreeuwers die daar voor zijn.Stiekem thuis achter de buis hun sigaretje of sigaar roken.In een Cafe'zie je dat soort mierenneukers nooit of te nimmer.En kanker krijg je ook van al die chemische rotzooi wat er in ons eten zit.Dus Jan Lullen,stop dat oerstomme geraaskal over rookverbod.Ga iets zinnigs doen in plaats van andere mensen lastig te vallen.

    • Duidelijke oproep.
      Misschien zie je de 'mierenneukers' nooit in een café omdat ze astmatisch zijn, rook vinden stinken, gezond willen blijven. Allemaal potentiële klanten die wellicht nu wel komen.

      • Forse omzetdaling door rookverbod Drieduizend cafés overwegen sluiting
        Ruim 3000 kroegbazen overwegen de handdoek in de ring te gooien door het rookverbod in de horeca. Drie op de vier cafés en discotheken zagen hun omzet in juli en augustus kelderen met gemiddeld 26 en 31 procent. De helft van die omzetdaling is, aldus de ondernemers, terug te leiden op het rookverbod dat 1 juli is ingegaan. De andere helft komt voor rekening van meerdere zaken zoals het slechte terrasjesweer en de moeilijke economie. Dat blijkt uit onderzoek van Koninklijk Horeca Nederland naar de omzetgevolgen van het rookverbod. Maar liefst 21 procent van de 7330 ’pure’ cafés vindt de stelling ’Door het rookverbod overweeg ik te stoppen met mijn bedrijf’ zeer van toepassing op zijn of haar situatie, nog eens 21 procent noemt de stelling enigszins van toepassing. Ook de deuren van bijna 700 eetcafés en 85 discotheken dreigen te sluiten.

  • In Belgie is in 2011 een algeheel rookverbod afgekondigd voor de horeca. Een sluitingsgolf kwam op gang, waarbij in 2011 meer dan 2000 horecazaken sloten. Dus niet-rokers komen over het algemeen niet in een café, ook niet als er niet gerookt wordt.

    • En wie/wat veroorzaakt deze faillissementen?
      Juist, de recessie en......de wegblijvende rokers.
      Die sociale rokers die zo begaan en bevriend waren met hun uitbater en welke ze nu in de stront laten zakken.
      Kom op....laat je sociale gezicht eens zien en stop ermee.
      Net zo leuk zonder die stinkende peuk.

Recente berichten

Komende dagen geen treinverkeer mogelijk naar Zwolle vanwege bouw loopbrug Passerelle

Treinreizigers richting Zwolle en verder moeten de komende dagen rekening houden met extra reistijd. Door…

37 minuten geleden

Container tegen gevel gebouw in lichterlaaie, forse rookontwikkeling

Aan de Donderslaan heeft zondagavond brand gewoed in een container met bouwafval. De brand ging…

2 uur geleden

Jonathan van Dorssen flink op schot: GVAV geeft GRC Groningen pak slaag

“Het was een heerlijke middag, maar ik kreeg wel heel veel vrijheid”, aldus GVAV aanvaller…

4 uur geleden

SC Stadspark dieper in de zorgen, Groninger Boys klopt kampioen Peize

SC Stadspark verloor in de tweede klasse I van het zondagvoetbal en raakte dieper in…

4 uur geleden

Partij voor het Noorden ontstemd over opstelling College: “Waar doen we als raad nog toe?”

De fractie van Partij voor het Noorden is zwaar ontstemd over het besluit van het…

4 uur geleden

Zo’n 25 mensen springen op eerste dag in het water in Hoogkerk: “Het wat koudere weer deert ze niet”

Openluchtzwembad Hoogkerk is zondagmiddag geopend. Ondanks de overwegend bewolkte dag waren er genoeg mensen die…

5 uur geleden