Categorieën: Nieuws

PvdD: Circusbeleid gemeente Groningen faalt

De Partij voor de Dieren wil van het stadsbestuur weten waarom er nog steeds circussen met wilde dieren naar Groningen komen.

Aanleiding is het bezoek van Belly Wien aan de stad. Volgens de PvdD heeft dit circus een slechte naam als het om wilde dieren gaat. Bovendien liet het circus twee olifanten door het centrum lopen.

Volgens de PvdD heeft het beleid van de gemeente Groningen gefaald, om de voorkeur te geven aan circussen zonder wilde dieren. De PvdD wil weten waarom Belly Wien een vergunning heeft gekregen.

Andor Heij

Bekijk reacties

 • Dieren in het circus hebben het in het algemeen beter dan in het wild. De verzorgers hebben een band met de dieren en ze zijn er zuinig op. Al was het alleen maar omdat het hun broodwinning is.
  Steeds vaker zijn circussen en dierentuinen zelfs de enige mogelijkheid om bepaalde diersoorten nog in stand te houden.

  • Zo doorgeredeneerd hebben gedetineerden het dus ook beter dan anderen. Een dak boven hun hoofd, elke dag natje en droogje op tijd, medische verzorging, geen files............. Ze betalen voor die 'gemakken' met hun vrijheid, maar ja, je kunt niet alles hebben, toch?
   (Wilde) dieren in een circus is niet meer van deze tijd. Het is volkomen in strijd met het respect en mededogen dat we deze dieren verschuldigd zijn. Levende wezens met gevoel en emoties degraderen tot vermaaksobjecten is immoreel. Dat degenen die met die dieren werken er 'zuinig' op zijn is puur eigen belang. Deze dieren horen gewoon in de natuur en voor zover ze niet terug kunnen worden geplaatst moeten ze worden opgevangen en verzorgd in een omgeving waarin ze hun natuurlijk gedrag zo veel als mogelijk is kunnen vertonen.

  • Overigens is dat 'zuinig er op zijn' ook maar betrekkelijk. Er zijn vele voorbeelden bekend van 'trainigsmethoden' waarbij de dieren zwaar worden mishandeld. Ook hebben ze veel te weinig ruimte en krijgen ze stress van het heen en weergesleep van hot naar her. Om van de onmogelijkheid om hun natuurlijk gedrag te vertoen nog maar te zwijgen.

 • De gemeente kan juridisch gezien de vergunning niet weigeren op grond van het gebruik van dieren. Daar is landelijke wetgeving voor nodig, die is er nog niet. De PvdD weet dit ook maar dat maakt ze niet uit. Voor de vraag is toch altijd meer aandacht dan voor het antwoord. Goedkoop scoren dus.Dat het doelpunt later afgekeurd wordt krijgen weinig mensen mee.

  • Onzin, Marc. De gemeente kan inderdaad geen vergunning weigeren op grond van dierenwelzijn. Wel kan een gemeente een voorkeursbeleid voeren waarbij alleen circussen worden uitgenodigd waarin geen dieren worden misbruikt. en daar wl de PvdD de gemeente aan herinneren en houden. Dus zo goedkoop wordt er niet gescoord.

   • Circussen zijn bedrijven, die gaan echt niet zitten wachten tot ze ergens uitgenodigd worden. Die vragen gewoon zelf de vergunningen aan.

   • Dus de gemeente moet preventief dierloze circussen uitnodigen op alle grasvelden in de stad om de circussen met dieren tegen te houden? Een gotspe. De gemeente is geen ideologisch instrument.

    • De gemeente heeft rekening te houden met gevoelens die bij de bevolking leven. De weerstand tegen het misbruiken van dieren in circussen wordt steeds groter. En als een meerderheid in een gemeenteraad vindt dat men daar aan toe kan/moet geven is de weg vrij om dit soort maatregelen te treffen.

   • Er zijn ook mensen die graag naar het Circus gaan om daar die kunsten van mens en dier te bekijken. Die mensen hebben geen rechten. Alleen dierenbeschermers moeten tegen mentale ellende beschermd worden en daarom is het oké mensen hun pleziertjes te ontnemen.

   • Ik ontneem mensen graag hun pleziertjes wanneer die gepaard gaan onrecht en onnodig leed. Circussen met dieren is zo'n pleziertje wat mensen maar moeten opgeven. 'Sport'vissen, jacht, paardendressuur, duiven'sport'...........Allemaal pleziertjes voor mensen die op foute gronden nog steeds worden getolereerd.

 • De tijgers zagen er fantastisch uit!
  En ze zijn al zo opgevoed en getraind dat ze nu ook moeilijk nog een ander leven kunnen leiden. Als je iets wil, moet je een verbod invoeren op het trainen van dergelijke wilde dieren. Laat dit circus zijn huisdieren alsjeblieft nog even houden.
  Een groot publiek was de gemeente Groningen heel dankbaar. Het kan immers nu nog...

  • De tijgers zien er in het wild nog veel fantastischer uit. Je kunt wel degelijk een ander leven laten leiden door ze weg te halen bij hun misbruikers. Breng ze onder in een opvangcentrum waar ze rust krijgen en de mogelijkheid zo veel mogelijk te leven naar hun natuurlijke aanleg. Onbegrijpelijk dat mensen nog steeds plezier kunnen beleven aan het vernederen van deze schitterende wezens.

   • Vroeger werd er ook niet met respect omgegaan met die mismaakte mensen. En deze tijgers zijn volgens mij niet mismaakt.

    Ik vind wel dat de tijgers wel af en toe moeten kunnen rennen en die ruimte hebben ze inderdaad niet. Misschien moeten ze daar nog iets op vinden.

    Veel van onze huisdieren groeien ook niet op in hun natuurlijke omgeving, maar zijn m.i. niet per se minder gelukkig.

    De welpen die vorig jaar in het circus zijn geboren weten niet beter, net als een 'binnenkat' niet beter weet dat zijn wereld oorspronkelijk daarbuiten is.

    • Dat die dieren 'niet beter weten' is geen argument. Wij weten namelijk wél beter en daarom is het onze verantwoordelijkheid hen dit lot te besparen.Voor huisdieren is het huis en de tuin etc. hun natuurlijke omgeving. Daar hoeft niks zieligs aan te zijn mits voldoende ruimte en beweging krijgen.

 • wij zijn ook bij het circus geweest en dat was erg leuk en de dieren worden goed verzorgd zagen we zelf en wij enm onze kids vinden ook dat er circus zonder dieren niks aan is het hoort er gewoon bij dieren.

 • Of de dieren goed worden verzorgd is voor jullie moeilijk vast te stellen. De dieren worden beroofd van de mogelijkheid te leven zoals de natuur dat bedoeld heeft. Vroeger werden er ook mismaakte mensen tentoongesteld in circussen en op kermissen. Dat doen we ook niet meer. Omdat we nu weten dat dat in strijd is met het respect en mededogen dat we aan die mensen verschuldigd zijn. Dat zelfde respect en mededogen zijn we ook verschuldigd aan de dieren. Dieren tentoonstellen of voor menselijk vermaak allerlei kunstjes te laten doen is respectloos. Dat moeten we niet willen. Ook niet voor je kinderen.

  • Jij bent vast en zeker ook tegen Zwarte Piet.
   Wat een gelul man! Die dieren hebben het prima,alleen gutmenschen zoals jij denken het beter te weten.

   • Nee Herman is juist voor Zwarte Piet, waarvan de tegenstanders precies de zelfde soort argumenten gebruiken als hij tegen dieren in het circus. Best grappig eigenlijk.

   • Zal je verbazen, maar ik ben vóór Zwarte Piet. Maar daar gaat het nou even niet over! Nou ben ik ineens weer een 'gutmensch'. Nou oké dan.

 • Wat zou de PvdD vervolgens willen verbieden ?
  Paardendressuur ? Duivenmelken ? Hondentraining ?
  Je haalt de ziel en de passie uit het circus als je de dierennummers verbiedt. Alleen die specifieke geur al !!
  Deze bijzondere bedrijfstak heeft het al moeilijk genoeg maar daar schijnt de politiek geen oog voor te hebben.
  De gemeenten moeten het circus juist meer tegemoetkomen. Dat zou het dierenwelzijn ook zeker bevorderen.
  De meeste circusdieren gaan bij een algeheel verbod niet naar een dierentuin of ouwedagsopvang, zoals ons wordt wijsgemaakt.
  Ze worden uit kostenoverwegingen afgemaakt of gaan simpelweg naar de slager.

  • Ja, goed geraden. Paardendressuur en duiven'sport' horen ook niet meer in deze tijd. Het zal me een zorg zijn wanneer de ziel en de passie uit het circus verdwijnt doordat het misbruik van dieren wordt verboden. Ook maak ik me geen grote zorgen over de economische gevolgen voor de sector. Men vindt er vast wel wat op.

 • Dit lijkt me typisch een onderwerp waarover je op Rijksniveau regels maakt. Ik begrijp dat de staatsecretaris hiermee aan de slag is.
  Flauwekul dus dat de dierenpartij hierover raadsvragen stelt. Zal wel voor de achterban bedoeld zijn.

  • Natuurlijk moet er een landelijk verbod komen. Tot dat er is kunnen gemeenten door een voorkeursbeleid of openbare veiligheid als argument te gebruiken verkeerde circussen zo veel mogelijk weren. Dat is waar de PvdD de gemeente aan herinnert en dat is haar taak.

Recente berichten

1J: Oranje Nassau koploper af, verlies PKC’83, zege GVAV

Oranje Nassau is koploper af in de eerste klasse J door een nederlaag zaterdag tegen…

4 minuten geleden

Ruime zege Gorecht, oorwassing VVG, spanning in 3C stijgt

Gorecht won in de tweede klasse J van het zaterdagvoetbal. VVG ging hard onderuit en…

14 minuten geleden

De Groene Uilen hebben plek in final eight binnen handbereik

Het eerste herenteam van basketbalvereniging De Groene Uilen heeft een plek in de final eight…

26 minuten geleden

Zaalvoetballers PKC’83 houden zicht op titel

De heren van de zaalvoetbaltak van PKC'83 hebben er vertrouwen in dat zij kampioen van…

49 minuten geleden

Oplettende buurvrouw jaagt brommerdieven op de vlucht

Door het handelen van een oplettende buurvrouw kon in de nacht van vrijdag op zaterdag…

4 uur geleden

Aantreffen Aziatische hoornaar is slecht nieuws: “Ze bijten de kop van de bij er af”

Het aantreffen van de Aziatische hoornaar in Groningen is slecht nieuws. Dat meldt Sjoert Fleurke…

4 uur geleden