Categorieën: Nieuws

Klassiek Circus: Partij voor de Dieren liegt

De Partij voor de Dieren heeft gelogen over circus Belly Wien dat vorige maand Groningen aan deed. Dat zegt Ron Mikkenie van de Commissie Klassiek Circus.

De PvdD beweerde dat het circus de wilde dieren slecht behandeld en dat er olifanten door het centrum hadden gelopen. Volgens Mikkenie is dat onjuist, omdat Belly Wien geen olifanten meer heeft.

Verder zegt Mikkenie dat Belly Wien juist heel goed met de dieren om gaat: “Het circus is een voorbeeld hoe je het wel hoort te doen”. Klassiek Circus wil juridische stappen tegen de PvdD ondernemen vanwege “laster en leugens”.

Andor Heij

Bekijk reacties

  • Hoezo laster? Natuurlijk worden de dieren slecht behandeld. Het feit alleen al dat deze schepsels gedwongen worden volkomen tegennatuurlijke handelingen te verrichten, hun de vrijheid is ontnomen, van hot naar her worden gesleept en veel te weinig bewegingsruimte hebben kan tot geen andere conclusie leiden dan dat ze slecht, zeer slecht behandeld worden. Circussen met dieren zijn volkomen achterhaald en geen zichzelf en dieren respecterend mens zou er naar toe moeten gaan!

    • Heb jij de olifanten ook langs zien trekken Herman? Je weet wel toen je daar in de Oude Wacht aan een Fladderakje zat.

  • Tijgers in kooitjes voor vermaak staat in mij boekje gelijk aan dierenmishandeling. Gewoon geen dieren meer gebruiken in het circus. Of zijn jullie niet creatief genoeg om een show te organiseren met uitsluitend menselijk talent? Avonturiers genoeg. Creëer je ook gelijk banen voor oa. mensen die van de theater- en dansschool afkomen, geweldig toch?

      • Beste Pieter, ik bemoei me er even mee hoor. Als er iemand wereld vreemd is bent u dat wel! U staat zover van de natuur af dat u niet eens meer weet hoe het hoort te zijn. Daar kan ik alleen maar intens verdrietig van worden. Wat mist u ontzettend veel in uw leven.

  • Motie circus met wilde dieren
    30-03-2011

    De gemeenteraad van Groningen, bijeen op 30 maart 2011, besprekende de discussienotitie “Van Kop tot Staart” uit 2007,

    Constaterende

    - dat deze notitie het gebruik van wilde dieren voor vermaak zoals bij circussen en evenementen tolereert
    - dat recent wetenschappelijk onderzoek in opdracht van voormalig minister van Landbouw Gerda Verburg door de Universiteit Wageningen heeft aangetoond dat het welzijn van wilde dieren in circussen beneden peil is (Welzijn van dieren in reizende circussen in Nederland, H. Hopster, M. van Dierendonck, H. van den Brandt en K. van Reenen, 2009)
    - dat de veiligheid van bezoekers van circussen met wilde dieren niet gegarandeerd kan worden gezien het onvoorspelbare gedrag dat wilde dieren tijdens voorstellingen kunnen vertonen.

    Overwegende

    - dat het voor een gemeente wettelijk niet mogelijk is een circus te verbieden op grond van dierenwelzijn
    - dat een gemeente wel een voorkeursbeleid mag uitspreken en dat dit al in een aantal gemeenten gebeurt

    Spreekt uit

    - dat de gemeente zo snel mogelijk overgaat tot een voorkeursbeleid voor circussen zonder wilde dieren

    En gaat over tot de orde van de dag.

    Gerjan Kelder
    Partij voor de Dieren

    Status: Aangenomen

    • Een voorkeursbeleid is nog geen verbod natuurlijk. Geen regels overtreden en niks aan de hand dus.

  • wordt nu wel erg verwarrend allemaal. In het artikel staat dat het circus onlangs Groningen aandeed. Vraag: was dat dan met of zonder optredens wilde dieren en zo ja (met),hoe kan dat als Groningen in maart besloten heeft ..."zo snel mogelijk overgaat tot een voorkeursbeleid voor circussen zonder wilde dieren"?

    • Valt in de praktijk natuurlijk niet mee te werken: een circus zonder dieren zul je nauwelijks tegen komen. In de fantasiewereld van de partij v.d. diertjes natuurlijk wel.
      De gemeenteraad neemt dat clubje ook duidelijk niet serieus gelukkig. Zulke wereldverbeteraars heb je gewoon helemaal niets aan.

      • Herman Gallé zegt precies zoals het is, daar kunnen al die onnozele, egoïstische verkrampte non-reacties niets aan af doen. Het geeft alleen maar aan dat er mensen zijn zonder enig gevoel van emphatie en dat is helaas aangeboren. Ergens weten ze dat wel, maar willen het feit dat ze lol hebben aan die onnatuurlijke afgedwongen dierkunstjes verbloemen door om zich heen te gaan slaan met vergelijkingen en opmerkingen die kant noch wal raken. Eigenlijk schamen ze zich voor zichzelf en dat is begrijpelijk.

      • [..]De gemeenteraad neemt dat clubje ook duidelijk niet serieus gelukkig.[..] De gemeenteraad heeft dus wel de motie hierboven afgedrukt in meerderheid aangenomen. Zo serieus dus wel..................

    • Helemaal niet verwarrend!
      Die motie is in maart 2011 aangenomen en na die tijd is Circus Belly Wien nu drie keer in Groningen geweest met voorstellingen mèt wilde dieren.
      Want het gaat om een VOORKEURSBELEID, zoals je kunt lezen. Maar wanneer geen enkel circus (zonder wilde dieren) bereid is naar Groningen te komen houdt dat beleid op en krijgen ze 'gewoon' een vergunning. Om de simpele reden dat het weigeren van dit soort circussen geen gemeentelijke taak is!

      Overigens worden de dieren bij Belly Wien meer dan uitstekend verzorgd (wat meneer Kelder c.s. persoonlijk hadden kunnen constateren), vinden de dieren het leuk om op te treden en is geen sprake van onnatuurlijke verrichtingen, zoals dierenactivisten ons willen laten geloven.

      Graag van hen een uitleg waar het in het wild (voor zover daar nog tijgers zijn...) zo leuk voor hen is.....
      Dat ze daar grote afstanden afleggen is niet omdat ze dat zo graag doen maar om aan eten te komen. Wat ze in een circus of dierentuin op een presenteerblaadje krijgen aangereikt, evenals in de natuur ontbrekende medische verzorging. In de natuur, waar hun leefgebied dankzij de mens met de dag kleiner wordt en waar er nog dagelijks op ze wordt gejaagd!

      • Het gaat niet om 'leuk'. En het gaat er ook niet om dat het leven in de vrije natuur altijd even idyllisch is. Een mensenleven is ook niet altijd even leuk. Maar dat betekent niet dat b.v. een gedetineerde een beter/leuker heeft omdat hij/zij van een heleboel verplichtingen ontslagen is omdat men in afzondering wordt gehouden. Vrijheid is een groot goed voor mensen en andere dieren. Dat de dieren goed worden verzorgd bij het circus is onzin! Het feit dat hen de vrijheid is ontnomen en ze gedwongen worden tot het vertonen van achterlijke kunstjes is pure dierenmishandeling. U denkt dat ze het leuk vinden? Waar leidt u dat uit af? U hebt werkelijk geen benul van wat we deze schepsels aandoen. Respect en mededogen betekenen dat we dieren met rust laten en ze de gelegenheid geven te leven - en te sterven - in hun eigen habitat en naar hun eigen natuurlijke aanleg en behoeften.

      • Dank voor de info(ben geen Groninger)die ik inmiddels uit de reacties al deels ook zelf had vergaard. De overige twee alinea zijn onzinnig en ik raad je aan jezelf daar eens op in te lezen, hetgeen al die voorstanders van wilde dieren in het circus, zeer duidelijk niet hebben gedaan en reageren vanuit hun onderbuik. Er is inmiddels genoeg achtergrondinformatie over bekend en zelfs in beeld, kijk maar op Youtube. Nou niet weer eerst reageren, nee ga je nou eerst eens inlezen en vooral ook inkijken. Als laatste: ken je de uitdrukking "schijn bedriegt"? Ongetwijfeld, dus wat je in en om het circus ziet als bezoeker is niet de werkelijkheid. Het is vrij logisch dat het circus zichzelf niet in een kwaad daglicht wil stellen (geldt voor elke ondernemer)dus wees eens wat meer wantrouwend. Als circusbezoeker ben je wel mede verantwoordelijk, dus alle reden om eens wat verder te kijken dan je neus lang is.

  • Onze dierenactivisten zijn er weer als de plofkippen bij zie ik. Ook niet serieus te nemen die geitenwollensokken figuren.

    • Daar worden geiten voor mishandeld Pieter. Deze mensen dragen slechts nog bamboe slippers zonder sokken.

  • Pure laster!
    Straks mag je ook geen kat meer op je schoot hebben?
    Geen goed woord over voor die extremisten!

  • Zijn er eigenlijk wel wilde dieren in circussen?
    In de Nederlandse circussen is nog een handjevol tijgers, leeuwen en olifanten. Deze dieren reizen al zo’n 100 jaar mee met het circus. Maar hebben we ooit beseft waar deze dieren vandaan komen?
    Als het wilde dieren waren, moeten ze uit Afrika of Azië komen. College, ik kan u vertellen dat het voor een mens gemakkelijk is in Europa te komen, maar niet voor een tijger. Ooit van een tijgerbootvluchteling gehoord of een olifant die bij Artis asiel komt vragen?

    De dieren in de huidige circussen en dierentuinen zijn afstammelingen van wilde dieren die rond 1900 naar Europa kwamen. Tegenwoordig een belangrijk arsenaal dieren vanwege de bedreigende uitsterving van verschillende rassen.
    Zijn het dan wel wilde dieren? Dat kan niet gezegd worden van een tijgergeneratie die al 100 jaar geen oerwoud heeft gezien. Dus, er zijn geen wilde dieren in Nederland, hooguit vertamde dieren zoals onze hond, paard en kat.

    Mogen gemeentes traditionele circussen weigeren op grond van dieren? Het arrest van de gemeente Winschoten is hier heel duidelijk in .. Dit is een taak van de rijksoverheid en Brussel. Het is daarom zo intens destructief van de Partij van de Dieren om op gemeentelijk niveau bestuurders te verontrusten. Moeten we nu wel of niets iets doen. Ambtenaren moeten aan de slag om e.e.a. uit te zoeken. Kortom, je zou kunnen stellen dat de Partij van de Dieren bewust een economisch/ maatschappelijk delict pleegt. Geld en tijd worden verspilt voor hun dogma.

    Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat dieren in het circus en in dierentuinen een goed leven hebben en natuurlijk gedrag vertonen. De Partij van de Dieren verwijst standaard naar citaten uit pseudo-onderzoeken en gebruikt dezelfde methode als alle complotdenkers op deze wereld.
    Het is onomstotelijk bewezen dat de circuswereld de dieren in ruime kooien houdt, immers de Nederlandse wetgeving is in Europa het strengst. Dus, ik vermoed dat deze partij bezig is om het “nieuws” te halen over de ruggen van anderen.

    • Het zijn en blijven wilde dieren in de letterlijke zin van het woord. Het is voor de discussie niet interessant dat deze dieren nog nooit een oerwoud gezien hebben. Wel verdrietig en schandalig. De Partij voor de Dieren strijdt al sinds haar oprichting tegen het misbruiken van (wilde) dieren ter vermaak van de mens. In zo verre succesvol dat nu eindelijk in het regeerakkoord is opgenomen dat er van overheidswege een verbod zal komen. Zo lang dat er niet is en gemeenten niet op grond van dierenwelzijn circussen met dieren kan verbieden moet er naar de mening van de PvdD dus naar andere manieren worden gezocht om aan deze misstand een eind te maken. Een voorkeursbeleid voor circussen zonder dieren is zo'n manier. Ook kan soms de openbare veiligheid een argument zijn dat gebruikt kan worden. Het is lachwekkend de pogingen van de PvdD om dit gesol met dieren te beëindigen als 'economisch delict' aan te merken. Zo lang een partij binnen de kaders van de wet opereert en gebruik maakt van de mogelijkheden die die wet biedt doet ze gewoon waarvoor ze is opgericht, nl. haar beginselen, visie en idealen proberen te verwezenlijken. Dat ambtenaren daarvoor aan het werk moeten is doodnormaal. Daar zijn ambtenaren voor!
      Ten slotte nog dit. Ik ben het punt waarop het welzijn van circusdieren ter discussie staat al lang voorbij. De dieren weten misschien niet beter, hoewel dat ook niet zeker is. Want dieren weten meer dan we denken en denken meer dan we weten. Hoe dan ook, wij weten wél beter. Wij horen te weten dat deze prachtige dieren niet als vermaaksobjecten dienen worden te misbruikt. Het is in strijd met elke vorm van respect en mededogen. Aan dat droevige bestaan moet zo snel b=mogelijk een einde komen. En dat gaat gebeuren!

      • Herman Gallé, zo te zien volgt u alleen en uitsluitend de oproepen op die u worden opgelegd via de website van de partij voor de dieren. Maar weet u dat u zich feitelijk niet alleen schuldig maakt aan laster en leugen, maar ook aan discriminatie? Waarom zou men een leeuw (als circus) niet mogen houden maar een paard wel? Want u probeert op een niet nader te verklaren redenatie iedereen uw mening op te leggen waarom het ene dier niet zou kunnen en het andere dier wel...

        Zo spraken het Nederlandse "wilde dieren de tent uit" en het Belgische "gaia" elkaar ook jarenlang tegen. De Nederlandse groepering wilde de lama verbieden terwijl de Belgen geen moeite hadden met de lama. Volstrekte willekeur die alleen en uitsluitend wordt gestuwd vanuit een veganistische levensovertuiging, terwijl intussen al lang is aangetoond dat de meeste dieren in circussen zich prima hebben aangepast aan het leven in het circus.

        Zeker nooit van adaptief gedrag gehoord? En o ja, het begin van de domesticatie is er al bij leeuwen en tijgers. Net zoals dat ook ooit bij wolven heeft plaatsgevonden! Waaraan u nu uw eigen huisdier de hond heeft te danken.

        Met alle respect voor uw MENING, maar presenteer uw mening niet als ware het een voldongen feit. Ga rustig door met het genieten van uw dierloze leven, maar stop met het verspreiden van laster en leugen. En lees de rapporten van Wageningen Universiteit maar eens integraal!

        • [..]En o ja, het begin van de domesticatie is er al bij leeuwen en tijgers. Net zoals dat ook ooit bij wolven heeft plaatsgevonden! Waaraan u nu uw eigen huisdier de hond heeft te danken.[..] Waarom moeten we dat willen? Waarom laten we deze dieren niet gewoon daar waar ze bedoeld zijn, nl. de vrij natuur? Dat honden en katten gedomesticeerd is een gegeven waar wij en die dieren mee kunnen leven en van kunnen genieten. Er is geen enkele (legitieme) reden andere dieren aan de lijst van gedomesticeerde dieren toe te voegen, behalve de zucht naar vermaak.
          Ik laat het hierbij maar kan u beloven dat ik door zal gaan met het bestrijden van misstanden waar dieren het slachtoffer van zijn of worden.

Recente berichten

Basketballers De Groene Uilen uitgeschakeld in play-offs promotiedivisie

De heren van basketbalvereniging De Groene Uilen zijn zondag uitgeschakeld in de play-offs om het…

4 uur geleden

Dinsdag veel zon, droog en zomers warm

Dinsdag zet het warme weer nog even voort. De zon is er volop en de…

4 uur geleden

Studenten brengen gestolen politieagent op Meikermis terug (update)

De gestolen politiepop is weer terecht. Jolige beschonken studenten hebben de nepagent zondagnacht van de…

5 uur geleden

Brand woedde in parkeergarage UMCG

In de parkeergarage van het UMCG is maandagavond brand ontstaan. De melding van de brand…

6 uur geleden

Petitie voor twee jaar extra inzet van varkens op Zernike Campus

De varkens om invasieve planten op de Zernike Camus te bestrijden moeten minstens twee seizoenen…

6 uur geleden

Kindervoorstelling ‘Op het spel’ donderdag in première in de Nieuwe Kerk

Corona, klimaat en oorlogen: hoe hou je als jongere hoop in een wereld vol onzekerheden?…

8 uur geleden