Categorieën: Nieuws

“Welstandscommissie te snel opgeheven”

Het Platform cultureel erfgoed Groningen is niet blij met het besluit van de gemeente om de welstandscommissie af te schaffen. Het besluit zou te haastig zijn genomen.

Het Platform zet vraagtekens bij de onafhankelijkheid van de nieuwe methode, omdat de adviestaak voortaan bij de gemeente komt te liggen. De stadsbouwmeester zal ondersteund worden door drie ambtenaren, die de hulp van specialisten inroepen als dat nodig is. Ook hekelt het Platform de transparantie van het nieuwe beleid. Het is nameljk nog onduidelijk of de vergaderingen van de welstandsambtenaren openbaar zullen worden gemaakt.

De toetsing van de welstand valt per 1 oktober onder de verantwoordelijkheid van de stadsbouwmeester. Dat gaat sneller, kost minder geld en moet Stadjers meer mogelijkheden geven. Op dit moment neemt een onafhankelijke welstandscommissie nog de welstandsadviezen.

Gerline van der Giessen

Bekijk reacties

  • Om mij heen kijkend krijg ik en gelet op de geluiden welke ik om mij heen hoor ben ik bij lange na niet de enige, het idee dat in Groningen de z.g. onafhankelijke welstandscommissie 10 jaar gelden al is afgeschaft.

  • Opvallend dat criticasters van de Welstandscommissie nu krokodillentranen huilen bij de opheffing ervan.

    Het lastige voor Welstandscommissies is dat je bijna nooit ziet welke gedrochten ze hebben voorkomen en de focus altijd ligt bij die plannen waar de meningen over verdeeld zijn. Tegenstanders richten de pijlen dan nogal eens op de welstandscommissie. Voorstanders of fans hebben veel minder de neiging om zich te laten horen.

    • Nu beste Sjaak;

      Erger dan de gedrochten welke er de laatste jaren bij zijn gekomen, te denken valt hierbij o.a. aan de parkeergarage/kantoor Nijestee aan het Damsterdiep, Mutua Fides, het nog te bouwen Huis van Niets, container woningen/flat De Hoogte, De Groenling aan het Wielewaalplein, enz.enz.wil je mij nu toch niet gaan beweren, dat de huidige welstandscommissie nog erger heeft weten te voorkomen.

      • De grote projecten worden soepel beoordeeld. Het gaat immers om collega's. Als Onix de zwarte hond gaat dwarszitten, hebben ze daar alleen maar last van als zij weer iets door de commissie moeten krijgen. Een gemeentelijke dienst is dan onafhankelijker.

      • Middenweg, Op jouw lijstje zal door velen een hoop af te dingen zijn.
        Marc, nergens is zoveel discussie over als het beoordelen van de schoonheid der zaken. De veronderstelling dat een afdeling van de gemeente objectiever zou oordelen dan een onafhankelijke commissie is nogal gewaagd. Ik heb nog nooit gehoord van een situatie dat een rechter bij een bouwplan in Groningen vind dat de welstandscommissie fout zat.

      • De veronderstelling dat de welstandscommissie werkelijk onafhankelijk en zonder belangenverstrengeling opereerde zou ik niet voor mijn rekening nemen. Zeker gezien hij is samengesteld uit mensen die in het vakgebied werkzaam zijn.

      • Lijkt me nogal voor de hand liggen om mensen uit het vakgebied en uit de regio in de Welstandscommissie zitting te laten hebben. Zij hebben er meer verstand van dan leken of mensen van elders.
        Je loopt dan het risico dat er beschuldigingen van vriendjespolitiek of willekeur komen.
        We moeten wel constateren dat er nog nooit een procedure bij de rechter is gevoerd waarbij de rechter heeft geconstateerd dat de welstandscommissie niet zorgvuldig heeft geadviseerd. Dat is wel een indicatie van de mate van zorgvuldigheid en de kwaliteit van de adviezen.

      • Tegen de welstandscommissie kun je ook niet in bezwaar gaan. Het is slechts een advies. Wanneer er procedures zijn, dan is dat tegen de ambtelijk verantwoordelijke (wethouder)die de omgevingsvergunning heeft goedgekeurd al dan niet met inachtneming van het welstandsadvies. De normale bezwaarprocedure tegen omgevingsvergunningen dus.

      • Bij het verlenen van een vergunning moet het college zich houden aan de spelregels van de awb. Dit houdt in dat ze een besluit zorgvuldig moet voorbereiden. Wanneer een advies van de welstandscommissie ondeugdelijk tot stand is gekomen dan is de kans groot dat een rechter de vergunning schorst. Zeker wanneer bezwaarmaker ook nog met deskundigen op de proppen komt die het advies van Welstand onder uit halen.

  • En de vele constructiefouten niet te vergeten als gevolg van eigen beheer! Het ingenieursbureau van de gemeente Groningen. Dat de bouw rond nijestee aan het damsterdiep maandenlang heeft stil gelegen, is dit aan te rekenen, En nog gaat gemeente Groningen in het verweer tegen de uitvoerder. Het heeft de stad miljoenen gekost als gevolg van deze fouten van de tekentafel. Tot op de dag vandaag is dit ingenieursbureau van de gemeente Groningen nog steeds niet gereorganiseerd, Een volgende fout zal zich ongetwijfeld opnieuw aandienen!

    • Het verband tussen de welstandscommissie en het ingenieursbureau van de gemeente ontgaat mij volledig.

      • Mij ook, maar in dit licht even aangekaart.

        Oja en die brug, waarop centimeters te kort als gevolg van rekenfouten op de tekentafel vanuit dit ingenieursbureau van de gemeentekaart.

Recente berichten

D66 wil weten hoeveel geld en subsidies de gemeente krijgt vanuit de Europese Unie

De fractie van D66 in de gemeenteraad wil van het College weten hoeveel geld en…

3 uur geleden

Wedstrijd PKC’83/Team Amoeri in Gouda gestaakt na ‘wanordelijkheden’

De zaalvoetbalwedstrijd in Gouda tussen GZV Watergras en PKC'83/Team Amoeri is vrijdagavond vijf minuten voor…

4 uur geleden

Markt in Haren voor het goede doel: “Perkplanten, geraniums en leuke cadeauartikelen”

Rond de Gorechtkerk aan de Kerkstraat in Haren vindt zaterdag een actie plaats voor het…

4 uur geleden

FC Groningen viert promotie komende zondagmiddag met huldiging in de Euroborg

De terugkeer van FC Groningen op het hoogste Nederlandse niveau van het profvoetbal wordt komende…

5 uur geleden

Incidenten kermis Reitdiephaven staan niet op zichzelf, kermisbond vreest dat kermissen onbetaalbaar worden

De incidenten die zich hebben voorgedaan tijdens de kermis op de Reitdiephaven staan niet op…

6 uur geleden

De eredivisie kleurt weer Groen Wit, Avondje Euroborg in foto’s

Wat een avond in de Euroborg, met de twaalfde man er vol achter stormde de…

9 uur geleden