Categorieën: Nieuws

LIVEBLOG: Aardbeving doet stad schudden (gesloten)

De stad is dinsdag aan het begin van de middag opgeschrikt door een aardbeving. Om 13.42 uur werd door veel mensen een lichte trilling waargenomen.

Via de social media komen er veel reacties binnen. Daaruit blijkt dat de beving voornamelijk gevoeld is in de stad, Bedum, Winsum en Aduard. Mark Knoester schrijft op Twitter dat hij op het moment van de beving op het provinciehuis was. “Wauw, we werden net op het provinciehuis opgeschrikt door een fikse aardbeving.” Ook op het Stadhuis is de beving gevoeld. “Het Stadhuis schudt”, schrijft wethouder Roeland van der Schaaf.

20.00: Het aantal schademeldingen dat bij de NAM is binnengekomen is inmiddels opgelopen tot 85. Volgens de Aardolie Maatschappij gaat het om relatief kleine schades als scheuren in muren en pleisterwerk.

16.22: Volgens minister Henk Kamp van Economische Zaken is er naar aanleiding van de aardschok geen reden om het beleid aan te passen. Volgens de minister zijn er jaarlijks tientallen aardbevingen waar die van dinsdagmiddag er één van is. “Niemand zit erop te wachten. Het is een fact of life. Dus wij moeten zorgen dat we de gevolgen zoveel mogelijk beperken”, laat hij aan de NOS weten.

16.15: De NAM meldt dat er naar aanleiding van de aardschok van dinsdagmiddag inmiddels 33 schademeldingen zijn binnengekomen.

15.55: Burgemeester Ruud Vreeman geeft een eerste reactie:

14.41: Voor zover bekend heeft de aardbeving tot nu toe alleen kleine schades veroorzaakt. “De brandweer is niet ingezet voor instortingen of andere gevaarlijke situaties”, laat woordvoerder Anouk Bruintjes van de brandweer weten. “In totaal zijn er acht 112-meldingen gedaan. Die meldingen varieerden van krakende deuren en rammelende glazen. In ieder geval gaat het om alarmmeldingen waar onze komst niet nodig was.

14.24: Via de social media worden de eerste schades gemeld. Een gedupeerde schrijft dat er in één van de muren van haar woning een flinke scheur is ontstaan.

14.13: Het KNMI meldt dat de aardbeving een kracht had van 2,8 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag bij Ten Boer.

14.11: De meldkamer Noord-Nederland roept mensen op om niet de meldkamer te bellen met aardschok-meldingen. Alleen als er sprake is van gevaarlijke situaties moet het alarmnummer gebeld worden.


 

Sebastiaan Scheffer

Bekijk reacties

Recente berichten

Noorderlicht laat zich opnieuw zien boven Groningen

Ook zaterdagavond en in de nacht van zaterdag op zondag was in Groningen het noorderlicht…

6 minuten geleden

‘Zondag zonovergoten, ook komende dagen veel zon”

Het is de komende dagen aantrekkelijk voorjaarsweer. De zon laat zich vaak zien en de…

7 uur geleden

PKC’83 speelt zich vrijwel veilig na winst op GVAV Rapiditas

PKC'83 won zaterdagavond de stadsderby tegen GVAV Rapiditas met 2-1. PKC speelde zich daardoor bijna…

8 uur geleden

Gorecht houdt zicht op nacompetitie na zege op FC Lewenborg

Door een 4-2 overwinning zaterdagmiddag op laagvlieger FC Lewenborg houdt Gorecht nog zicht op een…

9 uur geleden

Helpman wint topper tegen Groen Geel in 3C

Na de Clash van FC Groningen op vrijdagavond stond zaterdagmiddag de Kraker van Corpus op…

9 uur geleden

Verlengingsperiode seizoenkaarthouders FC start aanstaande maandag

Seizoenkaarthouders van FC Groningen kunnen vanaf maandag 12.00 uur hun seizoenkaart verlengen. Men ontvangt hier…

9 uur geleden