Categorieën: Nieuws

GroenLinks: gratis OV-kaart ouderen

Oudere Groningers met een laag inkomen moeten gratis met het openbaar vervoer kunnen. Dat vindt de raadsfractie van GroenLinks.

Veel ouderen hebben het zwaar vanwege de economische crisis. Zij hebben geen geld om bij familie of vrienden op bezoek te gaan en dat zorgt voor eenzaamheid en isolatie.

Uit een proef in Amsterdam en Eindhoven blijkt dat veel ouderen zich dankzij gratis openbaar vervoer een stuk prettiger voelen. GroenLinks pleit daarom bij het stadsbestuur voor een gratis ov-kaart voor deze Groningse doelgroep.

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

  • Ergens toch wel bijzonder, het is juist deze groep die, gemiddeld, genomen er het meest warmpjes bij zit.

    Zelf denk ik dat het goed promoten en in het basisassortiment plaatsen van het 40/4 product van Qbuzz. Een beter alternatief is voor iedereen.

    http://qbuzz.nl/GD/40-4/

    • Het gaat om "Oudere Groningers met een laag inkomen" Die zitten er niet warmpjes bij want dan loopt de energierekening de spuigaten uit. Ouwe lullen met een 2e huis mogen uiteraard zelf dokken.

  • Ik vindt dat ze het maar zelf moeten betalen. Een steeds kleinere groep werkenden moet voor de uitdijende groep ouderen betalen, dat kan niet doorgaan.

  • en ondertussen gaan de mensen die wel iets voor hun oude dag hebben geregeld er 6% op achteruit. Nivelering voor mensen die hard hebben gewerkt en niet alles hebben uitgegeven.

  • Als studenten in dit land gratis mogen reizen, mogen onze bejaarden die dit land mede hebben opgebouwd dat zeker! Ik vind het zowiezo al schandalig hoe wij die mensen stank voor dank geven.

    • Dat is incorrecte informatie, OV kaart voor studenten heeft altijd een waarde gehad die fictief werd afgetrokken van de basisbeurs, later is dat ook zo doorgezet in het leenstelsel.

      Daarnaast helpen studenten (en andere onderdelen van de maatschapij) ook mee aan het opbouwen van het land.

  • Ik vind niet dat ouderen het recht hebben om gratis te mogen reizen: ze hebben al 40% korting (volgens mij) op de reizen. Daarnaast is het wel een typisch "links" probleem. In eerste instantie; stel je moeder van 65+ wil op bezoek komen bij kinderen/klein kinderen. Hoe grote moeite is het van de kinderen/kleinkinderen om moeder/oma op te halen met de auto of een paar euro toe te stoppen om een buskaartje te kopen? Ik vind niet dat dit iets is voor op politiek niveau op te lossen, maar dat het opgelost moet worden binnen de eigen familie.

    Overigens geeft Pieter hierboven aan dat studenten gratis reizen. Deze informatie is incorrect; het OV product was tot dit schooljaar een onderdeel van de prestatiebeurs. Zover ik op de hoogte ben, valt het bij de nieuwe plannen onder het leenstelsel en betaald de student ervoor.

  • Mag ik even opmerken dat vee van deze bejaarden het land helemaal niet hebben opgebouwd. Van die generatie is er namelijk nog maar een klein percentage in leven. Dit zijn de babyboomers, studeren met studiebeurzen die vele malen hoger was dan nu, vervroegd met pensioen, hoge ww en bijstandsuitkeringen, geen studieschuld. Dit is de zogenaamde babyboom (gouden) generatie, niet van de mensen die bewust de oorlog mee hebben gemaakt en het hebben opgebouwd.

    Wie weet willen de kinderen die ouderen helemaal niet op bezoek, anders hadden die wel een treinkaartje gegeven of hen opgehaald.

    Je moet je hele leven wel volop geprofiteerd hebben van de staatsruif, of alles opgemaakt om op je oude dag nergens meer geld voor te hebben.

    • Lang niet al van deze mensen hebben gestudeerd. Het gaat om bejaarden die op maximaal 110% van het bestaansminimum zitten. Die mensen houden nauwelijks wat over iedere maand en kunnen dus niet veel geld uitgeven aan reizen. Babyboomers zijn over het algemeen veel beter af en niet veel zullen in deze groep vallen.

  • Je kunt beter de kinderen van de ouderen gratis vervoer geven. Dan kunnen ze gratis op visite en hoeven stokoude opa's en opoe's niet door het drukke verkeer.
    En de zorgverleners ook gratis vervoer en..
    Dit plan gaat hem niet worden.. geen meerderheid voor.. en groenlinks sleept er nooit meer dan een compromisje uit.
    Dus weer een leuke publiciteitsstunt met als cadeautje voor de oudjes een dood vogeltje.

Recente berichten

Woensdag 24-uurs staking in Groningen voor betere cao Metaal & Techniek

Vakbonden FNV en CNV roepen hun leden in de Metaal & Techniek in Groningen op…

21 minuten geleden

‘Waarom vindt gedeputeerde Emmens een post over ‘hoogverraad’ van FDF interessant?’

De Statenfracties van D66, GroenLinks en de SP willen van het College van Gedeputeerde Staten…

53 minuten geleden

Kwart leerlingen in Groningen voelt zich onveilig op school

Een kwart van de jongeren op scholen in Groningen en Drenthe voelt zich niet veilig…

2 uur geleden

Noorderlicht laat zich opnieuw zien

In de nacht van zondag op maandag was opnieuw het noorderlicht te zien. De afgelopen…

10 uur geleden

“Maandag opklaringen en wolkenvelden, komende dagen droog met op Hemelvaartsdag zonnige perioden”

De komende dagen gaan droog en wisselend bewolkt verlopen. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis zijn er…

11 uur geleden

Blikschade bij verkeersongeluk op Europaweg

Bij een verkeersongeluk op de kruising Europaweg met de Sontweg zijn zondagavond de automobilisten van…

11 uur geleden