Categorieën: Nieuws

Vreeman: fusie Haren Groningen logisch

Burgemeester Ruud Vreeman vindt het logisch dat Haren fuseert met Groningen. Daarmee ondersteunt hij gedeputeerde Boote Wilpstra van de provincie. Wilpstra zei deze week dat het proces van de gemeentelijke herindeling niet meer te stoppen is.

De provincie wil de herindeling in 2018 afgerond hebben. Groningen moet volgens de provincie fuseren met Ten Boer en Haren. Slochteren moet Meerstad afstaan aan de stad. In Haren is er veel verzet tegen de fusie met Groningen. Vreeman vindt dat niet logisch: kleinere gemeentes kunnen niet voldoende kennis in huis halen, bijvoorbeeld rond de overdracht van rijkstaken. Vandaar de schaalvergroting, aldus Vreeman.

Vorige week becijferde de Rijksuniversiteit nog dat de herindeling geen geld zou opleveren. Volgens Vreeman is dat ook niet het doel.

Ecco van Oosterhout

Bekijk reacties

  • Hij heeft wel gelijk natuurlijk. De kinnesinne in Haren gaat ten koste van de zwakkeren in die gemeente. Als Rehwinkel precies het zelfde had gezegd, had hij overigens inmiddels de hele Noordelijke pers en politiek over zich heen gehad, vanwege het voor zijn beurt praten en onhandige schofferende manier van communiceren.

  • Hij heeft geen gelijk. Hij is al vergeten dat Haren in het verleden beloften zijn gedaan in ruil voor grote gebieden (Helpman) van Haren. Daar is tot twee keer niets van terecht gekomen. Laten wij ons Harenaren weer bedonderen?
    Heel veel Harenaren richten zich op de winkels in Haren zelf Eelde/Paterswolde, Zuidlaren en Assen. Mag de burger zelf nog iets inbrengen of gaat dat de rooie doctrine te ver

  • Marc heeft het over "... kinnesinne in Haren...". Typisch weer zo'n poging (nu dan van Marc), om de hele discussie en besluitvorming in de emotionele sfeer te zoeken en/of trekken. Standpunt van veel Harenaren is gewoon: als dorp met 20.000 inwoners hebben we bij een fusie met stad Groningen (zo'n 180.000+ inwoners) helemaal niets meer in te brengen, bv. op het vlak van de ruimtelijke ordening, woningbouw e.d.
    Bij een fusie met bijvoorbeeld Tynaarlo is dat niet het geval; je hebt het dan over in totaal ca. 50.000 inwoners, een veel evenwichtiger situatie. Van het 'verwaarlozen van de zwakkeren in de gemeente' is helemaal geen sprake.

    • De provincie gaat het simpelweg niet toestaan dat Haren bij Tynaarlo komt. Een interprovinciale gemeente is te ingewikkeld. Bovendien zit Tynaarlo er niet op de wachten. Het leeft daar totaal niet. Een fusie met Groningen is veel logischer.

  • Haren is in economisch, sociaal en verder zo'n beetje ieder denkbaar opzicht volledig gericht op en afhankelijk van de stad Groningen.
    Ik snap het sentiment dat in Haren leeft, maar op grond daarvan kun je dit soort keuzes niet maken.

    Helpman is in 1915 bij Groningen gevoegd. Om je op mogelijke afspraken uit 1915 te beroepen vind ik niet erg overtuigend als argument.

    • De grens van Haren lag vroeger bij de zuidelijke rondweg van Groningen. Geef dat terug aan Haren en er is een levensvatbare gemeente. Zonder de universiteit en het medisch centrum is Groningen niets. Er is geen industrie ed. Wat is het economisch belang dan voor Haren?

      • Omdat iedereen uit Haren in Groningen werkt.
        Een deel van Groningen afstaan aan Haren is een originele maar niet erg realistische optie.

Recente berichten

Donderdag begint zonnig, maar eindigt mogelijk met regen- of onweersbui; daarna langzaam wat minder warm

Het zonnige en warme weer van de afgelopen dagen kent aan het eind van donderdagmiddag…

9 uur geleden

Mogelijk oplossing voor bewoners Betonbos: “We gaan in gesprek met provincie”

Er is mogelijk een oplossing voor de bewoners van het Betonbos. Dat heeft wethouder Rik…

9 uur geleden

Gemeente gaat onderzoek doen naar kabelgoot om elektrische auto’s op te laden met zonne-energie

De gemeente gaat onderzoeken of het mogelijk is om kabelgoten in te zetten waarmee huiseigenaren…

11 uur geleden

Gemeente schiet extra uitvoeringskosten inburgering zelf voor: ‘Verantwoordelijk voor wettelijke taken met te weinig knaken’

De gemeenteraad heeft woensdagmiddag ingestemd met het aanstellen van vijf nieuwe personeelsleden voor Thuisin050, de…

11 uur geleden

Deel ringweg voor Geheugenpaviljoen wordt niet gesloopt: “Inspraak kan soms heel duur zijn”

Het gedeelte van de zuidelijke ringweg dat mogelijk in de toekomst gebruikt gaat worden voor…

11 uur geleden

Donar kansloos ten onder in Den Bosch

Donar heeft woensdagavond de eerste wedstrijd in de halve finale van de play-offs om de…

12 uur geleden