Categorieën: Nieuws

Stadjers willen fontein op Grote Markt

Stadjers zien een fontein op de Grote Markt wel zitten. Dat is althans van de uitkomst van de ‘volksraadpleging’ die nachtburgemeester Chris Garrit gehouden heeft. Bijna 80 procent van de deelnemers stemde voor het plan.

1733 brachten hun stem uit. Voor een fontein waren 79.05 procent, tegen 18.93 procent en ruim 2 procent had geen mening.

Garrit wil met de gemeente overleggen of en hoe er een fontein kan komen. Wat hem betreft komt er een wedstrijd voor architecten en kunstenaars voor het ontwerp.

André Huitenga

Bekijk reacties

  • Maar voor een fontein is alleen plek als je de bussen weghaalt. Willen de Stadjers het dan nog steeds. Heeft Garrit het wel gevraagd aan mensen die hier geboren zijn of minimaal 25 jaar wonen en het accent overgenomen hebben? Anders zijn het natuurlijk geen Stadjers en hebben ze niets in te brengen*.
    (*sarcasmevlaggetje)

    • Klopt!

      Dat iedere passant maar de arrogantie heeft om zich met het aanzien van een stad te bemoeien, daar mag wel eens paal en perk aan gesteld worden.

      Ik zou het niet in mijn kop halen, om na verhuizing naar een andere gemeente maar eens de arrogantie hebben om mijn stem uit te brengen bij de eerste de beste Gemeenteraadsverkiezingen.
      Kun je immers binnen vier jaar een beeld krijgen van wat de te behouden kwaliteiten van een stad zijn? Voor negenennegentig procent van de mensheid onmogelijk.

      Met vriendelijke groet

  • doe dan maar een holografiese voorstelling die alleen 's nachts te zien is. de mensen willen toch graag voor de gek gehouden worden.

  • Een nachtburgemeester en z'n aanhang zien in het donker alles niet meer zo heerlijk ,helder , hei.......

  • De gemeente begint wel wakker te worden! Eindelijk wordt er een beetje geluisterd naar de ideeën van stadjers om van de Grote Markt een gezellige verblijfplaats te maken.

    En het WK scherm waar 4 jaar geleden nog een petitie voor was gestart is een groot succes.

    Melagomane projecten zoals de tram zijn afgeblazen en eindelijk ruimte voor betaalbare simpele dingen om de boel gezellig te maken.

    Ja, het begin is er waarbij er wordt geluisterd naar de inwoners. Ik las dat Joost van Keulen, net als 4 jaar geleden, zich enorm heeft ingespannen om de schermen te krijgen. Eigenlijk was Rehwinkel ook de grootste dwarsligger, wat was dat een zwartkijker.

    Gezellig zo'n fontein, nu een mooi ontwerp zodat het geen grote pisbak wordt.

  • De volksraadpleging onder de schare trouwe volgers, bedoel je? Niet geheel representatief.

  • Heeft de nachtburgemeester er ook over nagedacht waar je dan met de markt en de kermissen heen moet?

  • Zeer ondoordacht idee om een fontein op de Grote Markt te willen.
    Waar ik niemand over hoor:
    1. hinder voor de markt;
    2. hinder bij evenementen;
    3. hoge aanlegkosten en hoge beheerkosten;
    4. hoe regel je dat het water schoon blijft: afval, urine, schuim; etc etc.

    De volgorde is helemaal verkeerd. Eerst ontwikkel je een visie over de Grote Markt (wel bussen, geen bussen, hoe fietsverkeer regelen, voor welk type evenementen is er plaats etc etc) en vervolgens maak je een herinrichtingsplan met daarin inrichtingselementen.
    Zomaar in het wilde weg van alles roepen op basis van losse meningen is flauwekul.

    • Punt 3, daar heb ik je ook niet over horen spreken waar het om de torenhoge bouw- en hoge beheerskosten van het Huis van Niets, het Forum gaat. Nu het in dit geval om een fontein gaat, en het daar in tegenstelling tot het Forum verhoudingsgewijs slechts om knaken gaat, nu maak je er wel een punt van.

      Waar het om je overige aangehaalde punten gaat m.b.t. genoemde fontein, daar kan ik mij ook wel enigzins in verplaatsen.

    • Goh ..je hebt waarlijk een punt.!!
      ( EENS ) ja .ja..de wonderen zijn blijkbaar de wereld nog niet uit.

  • @Jack

    1) de markt is er elke dag. Er zijn zat oplossingen, een fontein hoeft niet veel plek in te nemen. De poffertjeskraam neemt al zoveel ruimte in als een fontein nodig zou hebben. Ik denk dat het juist mensen trekt, mensen die even rustig willen zitten terwijl de kinderen een ijsje eten. Want bij de fontein moet natuurlijk zitgelegenheid komen zoals nu VVV kantoor eindelijk een functie heeft gekregen.

    2) De Grote Markt is juist kleiner gemaakt door verschuiven Oostwand terwijl er werd gezegd dat daardoor huldigingen etcetra niet meer op de grote markt kunnen plaatsvinden. Dus kun je het gebied beter tot verblijfsplaats maken zodat het 365 dagen per jaar gezellig is en het mensen trekt. Plaats op de grote markt kramen waar eten wordt verkocht en men daarna even wil zitten eten. Evenementen kunnen op de Vismarkt, Nieuwe plein Damsterdiep, Ossenmarkt, Noorderplantsoen, Stadspark, Ciboga. Wat zou een historische Oostwand mooi zijn geweest, wat zou het dan een mooi plein zijn geworden voor de toeristen en bezoekers van onze stad!

    3)Alles kost geld, maar dit zijn in ieder geval geen melagomane projecten van honderden miljoenen die vervolgens met verlies worden afgeblazen of tientallen miljoenen aan meerwerk kosten. Of een forum wat niet nodig is en vele malen meer zal kosten zolang dat ding er staat. Mensen kunnen eindelijk eens rustig zitten op de grote markt en het eten bij de marktkramen halen in plaats van de te dure horeca.

    4) Er gaan allemaal subsidies naar werkgelegenheidsprojecten, 1 vacature voor iemand die 2 of 4 uur per dag die fontein schoonmaakt is een koopje. Van dat loon stroomt 57% direct terug naar de staat door inkomstenbelasting en BTW. En er hoeft geen dikbetaald bestuur achter van ex politici en hun vriendjes zoals bij het forum. Het schoonhouden kost dus nog geen 1000 euro per maand, heb je er 8 uur per dag een schoonmaker voor. Daar komt een museumdirecteur, forum bestuurder, trambureau medewerken en die raden van toezicht bij die super projecten hun bed niet voor uit.

  • Jack, dat is precies wat ik bedoel. De markt staat er wekelijks en als men daar mee gaat verplaatsen of stoppen dan missen zij inkomsten. Dat zou te gek voor woorden zijn. Vele mensen klagen al over de activiteiten op de Grote Markt, maar dit idee is volslagen zinloos. O ja, daarbij het Groninger Gemeentebestuur luistert toch niet naar de Stadjers, omdat men zich daar te goed voor voelt.

Recente berichten

Zeearend geboren in De Onlanden: “Zover wij weten is het de eerste keer dat dit gebeurt”

In natuurgebied De Onlanden is afgelopen week een zeearend geboren. Boswachter Bart Zwiers van Natuurmonumenten…

2 uur geleden

Petitie om serieus werk te maken van ateliers 850 keer ondertekend: “We willen zekerheid”

De petitie die de gemeente oproept om serieus werk te maken van ateliers in de…

2 uur geleden

Gemeente gaat in gesprek met KNVB om jeugdcompetities op zondag te laten spelen

Wethouder Inge Jongman (ChristenUnie) van Sport gaat in gesprek met de KNVB om te onderzoeken…

3 uur geleden

Nieuwe hoogwerker brandweer Stad voor het eerst ingezet

De Groninger brandweer heeft zaterdag voor het eerst gebruik gemaakt van de nieuwe hoogwerker. Het…

3 uur geleden

Wandelexcursie door Hunzezone op Pinkstermaandag

Het Groninger Landschap biedt op Pinkstermaandag een wandelexcursie aan door de Hunzezone. De tocht is…

4 uur geleden

‘Veel zon op Pinksterzondag, de komende dagen regen- en onweersbuien’

Op Eerste Pinksterdag is er veel zon. Op de dagen daarna neemt de kans op…

12 uur geleden