Categorieën: Nieuws

Stadjers bereid om leefomgeving te verbeteren

Studenten van de RUG hielden vrijdagmiddag een presentatie over hun onderzoek naar de bereidheid van stadjers om onderhoud in hun eigen omgeving te verzorgen.

Ze deden dit onderzoek in de wijken Beijum, Weijert en Selwerd. De conclusie is dat mensen die zich thuis voelen in hun buurt ook sneller bereid zijn tot actief burgerschap. Het advies van de studenten is dat de gemeente meer activiteiten in de wijken moet organiseren waardoor er onderlinge banden ontstaan. De activiteiten moeten wel worden aangepast aan de verschillende leeftijdsgroepen die in een wijk wonen.

Opvallende verschillen waren er weinig tussen buurten. Dat wordt verklaart door het kleine aantal mensen die zijn geïnterviewd.

Judith Pasman

Bekijk reacties

  • Lijkt erg veel op de Big Society van die enge Tony Blair. Werk uitbesteden aan de onbezoldigde burgers, dat zijn verkapte bezuinigingen.

    Een van de vele noodgrepen om het Monstrum, en andere hobbies van de "culturele elite" van ons boerendorp te kunnen financieren.

    Misselijk!

    Met vriendelijke groet

    P.S

    Ben het eens met wat John F. Kennedy ooit zei: vraag ik je niet af wat het land voor jou kan doen, maar vraag je af wat jij voor het land kan doen. Wil best een steen bijdragen, maar door het corrupte en schandalig domme bestuur dat in Nederland de dienst uitmaakt kan ik nauwelijks de motivatie opbrengen om me als vrijwilliger voor bijvoorbeeld de buurt in te zetten.

    • Mensen willen graag het stukje plantsoen in hun straat waar ze op uitkijken zelf bijhouden en er wat moois van maken. Dat lukt nu eenmaal niet met de creatieve breinen van DSW stadspark en de ambtenaar die bepaald welk onderhoudsarme struikgewas er mag staan. Heeft niets met een bezuinigingsoperatie te maken.

  • Bij weinig mensen navraag gedaan en toch conclusies trekken. Een flut onderzoek dus.

  • Kun je ook enig bewijs leveren over dat corrupte bestuur?
    Zo ja, waarom doe je geen aangifte?
    Zo nee, ....

    Met andere woorden: het ligt weer eens aan anderen dat je geen poot uitsteekt.

    • Jack,

      Je twijfelt er aan dat Nederland veel meer op Zuid-Italie lijkt dan de meeste Nederlanders beseffen? Weleens van de woningbouwverenigingen Rochdale en Vestia gehoord?

      Maar ter jouwer gerustelling: heb naast mijn werk vrijwilligerswerk gedaan, gemantelzorgd en als ik bij mijn huis rotzooi op de straat zie, dan ruim ik dat regelmatig op.
      Ondanks dat ik al vele jaren bij een drugsdealer in de straat woon.
      Vent wordt nooit echt aangepakt; ben benieuwd wat voor een prachtig huis, en groot stuk land hij al in land van herkomst heeft verworven. Maar als Gekkie Henk sta ik daar bij het oprapen van andermans troep maar niet al teveel bij stil.

      Met vriendelijke groet

      • Wanneer je zo'n geweldige vrijwilliger bent als je suggereert te zijn dan snap ik niet waarom je met zo' n flauwekul verhaal komt als in je eerste post.
        Ik juich dit soort plannen toe, de straat ziet er mooier uit en je komt in contact met je buren. Ik zie uitsluitend positieve punten.
        Al dat gezeur en die negatieve kwalificaties van jou zorgen niet voor een betere samenleving, zuurpruim.

      • Geweldige vrijwilliger? Dat roep ik nergens. Heb weleens voor mijn sportverenigingen de handen uit de mouwen gestoken, maar niet lintjes waardig. En wat troep van de straat oppakken als ik bij mijn huis kom, is ook niet iets waar ik mezelf nou zo ontzettend voorsta.

        Enige wat ik zeg, is dat de lust om je in te spannen voor een samenleving waarvan het bestuur zo slecht, en soms corrupt (zie bijvoorbeeld bouwfraude en Rochdale) georganiseerd is, doordat je hier topfunctie vooral krijgt door onderdeel van het old-boys-network of een ander coterie te zijn, wel afneemt.

        Met vriendelijke groet

    • Laat het College en bevriende raadsleden (immers geen dualisme) gewoon eerlijk zeggen dat ze liever geld kwijt zijn aan bijvoorbeeld de geile openingsfeestjes van het Museum of Club Guy and Roni dan aan onderhoud in wijken.

      Met vriendelijke groet

      • En wat doe jij dan?

        Je hebt in Groningen een gemeenteraad waarvan de coalitiepartijen zijn dualistische rol niet speelt, en waarvan de fractie-voorzitter van een oppostie-partij voor het dragen van roze brillen pleit (Inge Jongman).
        Je hebt de lokale en regionale media, die tegen GS en B&W aanschurken en de prestigeplannen van die organen bejubelen, vooral omdat ze zonder de subsidies/advertenties van de die organen niet kunnen bestaan.

        Omdat de bestuurders door de volksvertegenwoordigers en pers amper gecontroleerd wordt, krijg je dat betrokken burgers nu en dan wat via de digitale media (al dan niet sterk onderbouwd)wat over die bestuurders en hun plannen roepen.

        En het bestrijden van deze betrokken burgers en hun meninkjes, is dat jouw onbezoldigde bijdrage aan de Groninger samenleving?

        En als je al zoveel hebt betekent, durf je niets over je eigen bijdrage te schrijven. De betrokken burgers die jij bestrijdt, en die jij hun pseudoniem niet gunt, mogen absoluut niet weten welke democraat achter Jack schuil gaat. Of niet?

        Met vriendelijke groet

      • Echt betrokken burgers zijn voor anderen bezig in de maatschappij VSH, die zitten niet te mopperen op alles wat er in de stad gebeurt op de oog website.

      • Marc.

        Maak je geen zorgen, ik heb zeker al stenen naast het afdragen van loonbelasting, bijgedragen aan de samenleving.

        Blijft staan dat bijvoorbeeld griezels als Willem Smink (een opjrochte frys)en Ton Schroor, door te kiezen voor eigen ego en belangen van bouwvriendjes, de middelvinger naar ons stadjers opsteken.
        Hoeveel middelvingers van bestuurders kan een betrokken burger hebben voordat, als vrijwilliger. zich begint af te wenden van de gemeenschap.

        Verder: in plaats van voor je iets mindere intelligente vriend Jack op te komen, voeg je veel meer waarde aan de Groningse samenleving door gewoon even te vertellen wat voor functie-omschrijving je hebt, en voor wie je werkt.

        Met vriendelijke groet

      • @marc: Zegt de persoon die hier in de reacties het meeste te vinden is. Danwel om iedere liberale mening de grond in te trappen, danwel om reclame te maken voor peter rehwinkel en voor de vage linkse stokpaardjes zoals het forum!

      • Timmer,
        Get a life !
        maar zoek eerst even op wat het begrip causaliteit inhoudt, dat helpen de kwaliteit van je rammelende betogen van havo-niveau een tikje te verhogen.

        Wel een beetje apart dat je een bijdrage aan de samenleving koppelt aan je persoonlijke kwalificatie van (oud)bestuurders.
        Je doet geen boodschappen meer voor een bejaarde buurvrouw omdat je een hekel hebt aan Willem Smink?

  • Bereidheid is nog niet daadwerkelijk doen. Ik vraag me af hoeveel mensen daar straks nog tijd voor hebben aangezien ze straks allerlei zorgtaken op zich moeten nemen die wegbezuinigd worden. Met dank aan de regering.

  • Het is te bizar voor woorden, dat D66 PvdA en VVD nog steeds de macht hebben in Nederland. Mensen wordt wakker en verdiep je aub in de politiek!

    Deze partijen hebben besluiten genomen in de jaren 90 wat Nederland naar de afgrond heeft gebracht! Alsook het volk flink op kosten heeft gejaagd.

  • Wijert? De Wijert!

    Prachtzender OOGTV, maar neem aub wel mensen aan die iets met Groningen hebben en dus weten welke wijken er in de stad liggen.

    Met vriendelijke groet

    • Niemand houdt je tegen om bij OOG als vrijwilliger aan de slag te gaan. Dan doe je ook nog iets voor de samenleving.
      Een rol als columnist lijkt me wel wat voor jou.

Recente berichten

‘Zondag wisselend bewolkt, komende dagen zon maar ook buien’

Stralend en zonnig voorjaarsweer zit er voorlopig nog niet in. De zon zal zich de…

6 uur geleden

Geen treinverkeer mogelijk naar Assen door aanrijding

Treinreizigers tussen Groningen en Zwolle moeten op Koningsdagavond rekening houden met vertraging. Door een aanrijding…

8 uur geleden

Persoon uit water gered aan Turfsingel

Omstanders hebben zaterdagavond aan de Turfsingel een persoon uit het water gered. De persoon was…

9 uur geleden

Meisje ten val in Haren en komt met voet bekneld te zitten in fietswiel

Een meisje is zaterdagmiddag gewond geraakt bij een verkeersongeluk op de Kerkstraat in Haren. Dat…

12 uur geleden

NK Jeugdschaken strijkt neer in Hoogkerk: “Het moet zo stil mogelijk zijn in het gebouw”

Hoogkerk is tijdens de meivakantie het mekka voor de Nederlandse jeugdschakers. Zaterdag begon het Nederlands…

13 uur geleden

Ondanks ontbreken grote vrijmarkt toch een feestelijke dag in Beijum

In de wijk Beijum was er de afgelopen jaren veel belangstelling voor de grote rommelmarkt.…

15 uur geleden