Categorieën: Nieuws

Meerschap opent sluis en fietsbrug

De sluis aan de Hoornsedijk en de fietsbrug bij de Hoornseplas worden dinsdagmiddag officieel in gebruik genomen.

Daarmee is het project afgerond waarmee het Paterswoldsemeergebied een opknapbeurt kreeg. De sluis tussen Noord-Willemskanaal en meer, die gebouwd werd in 1927, is volledig gerestaureerd en geautomatiseerd. Verder is de fietsbrug naast de Nijdam bij de Hoornseplas gereed.

Ook is een aantal ondiepe plekken in het meer uitgebaggerd en zijn de speelvoorziening vernieuwd. Verder zijn de parkeerterreinen aangepakt.

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

  • Net als de Meerweg is ook de renovatie van het sluisje mooi geworden, het zou helemaal mooi zijn als er nu nog een bevaarbare verbinding tussen het Paterswoldsemeer en het Leekstermeer gaat worden gerealiseerd, waardoor er een aantrekkelijke vaarroute in deze provincie bij kan gaan komen en de miljoenen welke aan de Onlanden zijn besteed, niet weggegooid blijken te zijn.

    • De onlanden zijn niet primair een recreatiegebied, maar natuurgebied en waterberging. Dat geld is dus per definitie niet weggegooid.

      • Cultivatuur Marc, kunstmatig natuurgebied, waar dit ten koste dreigt te gaan van de recreanten op/aan het Leekstermeer, daar het waarschijnlijk niet lang meer zal gaan duren eer er ook hier, onder het mom van het milieu, niet meer mag worden gevaren met verbrandingsmotoren. De Onlanden met nu een min of meer brede sloot in plaats van een bevaarbaar kanaal, welke van het Leekstermeer naar het Paterswoldsemeer loopt. In de Peizerweg net na Peizermade is een volledig nieuwe vaste brug gelegd, welke voor relatief weinig geld hoger gebouwd had kunnen worden zodat er boten met een doorvaarhoogte van 2.50 - 2.70mtr. onderdoor hadden kunnen varen, waar dit nu zo laag is geworden dat dit enkel voor een kano, met kans op een nekhernia tijdens onder doorvaart mogelijk is.
        Bij de wijk Ter Borgh ligt een sluis welke dan ook voor de recreatievaart had kunnen worden gebruikt, waar dit nu is voorbehouden aan bewoners van een deel van Ter Borgh.

        Waterberging had een stuk goedkoper gekund door simpelweg dijken met enkele mechanische doorlaten te bouwen. Maar hoogstwaarschijnlijk is ook dit project met Europees geld gefinancierd, zodat het geld moet gaan kosten, al was het enkel maar om deze subsidie veilig te stellen.

Recente berichten

Meisje ten val in Haren en komt met voet bekneld te zitten in fietswiel

Een meisje is zaterdagmiddag gewond geraakt bij een verkeersongeluk op de Kerkstraat in Haren. Dat…

2 uur geleden

NK Jeugdschaken strijkt neer in Hoogkerk: “Het moet zo stil mogelijk zijn in het gebouw”

Hoogkerk is tijdens de meivakantie het mekka voor de Nederlandse jeugdschakers. Zaterdag begon het Nederlands…

3 uur geleden

Ondanks ontbreken grote vrijmarkt toch een feestelijke dag in Beijum

In de wijk Beijum was er de afgelopen jaren veel belangstelling voor de grote rommelmarkt.…

5 uur geleden

Topdrukte bij de bakkers: “We verkopen 10.000 oranjetompouces, het is een gekkenhuis”

Het is topdrukte zaterdag bij de bakkers in de gemeente. In Ten Boer zijn de…

6 uur geleden

Brand in meterkast zorgt voor schade in woning Oosterparkwijk

In een woning aan de Lindenlaan in de Oosterparkwijk heeft zaterdag aan het einde van…

7 uur geleden

Koningsnacht in Stad zonder incidenten verlopen: “Avond kwam wel laat op gang”

Koningsnacht 2024 is zonder incidenten verlopen. Dat laten de gemeente Groningen en de politie weten.…

8 uur geleden