Categorieën: Nieuws

Binnenstad niet veilig voor fietsende oudere

Veel ouderen durven niet meer op fiets naar de binnenstad vanwege chaotische en onoverzichtelijke verkeerssituaties. Dat zegt het SOOG, het Stedelijk Overleg Ouderenbonden Groningen.

Het SOOG wil meer aandacht voor de veiligheid van fietsers in de stad. Het Overleg vindt dat de gemeente te weinig oog heeft voor de kwetsbaarheid van ouderen in het verkeer.

Volgende week belegt het SOOG een bijeenkomst waar verschillende deskundigen in gesprek gaan met onder meer de gemeente en provincie. Er wordt dan gezocht naar het wegnemen van obstakels in de binnenstad.

Menno van Duinen

Bekijk reacties

  • Ouderen zijn vaak onzeker in het verkeer omdat ze bang zijn te vallen. Dat kan grote consequenties hebben. Bovendien hebben ze een verminderd reactievermogen. Een aantal vrijliggende fietsroutes met daaraan gekoppelde stallingsmogelijkheden zou een oplossing kunnen zijn. Op de routes zijn ze echter nog niet verlost van de vele andere fietsers en snorfietsers.

    • Mag ik hieruit concluderen dat Marc niet meer op de fiets naar de binnenstad durft?

      • Je mag concluderen wat je wil. Ik weet wel dat je conclusies over het algemeen geen hout snijden.

  • Hoorde een oudere dame zeggen: Als iedereen zich nu eerst eens aan de geldende verkeersregels zou gaan houden. Ik denk dat daarmee alles is gezegd.

  • Ik vrees dat we geen illusies hoeven te hebben.
    Ik denk dat het meer te maken heeft met het gedrag van mensen dan met de inrichting van wegen en straten. De inrichting van een straat kun je gemakkelijk veranderen, over het veranderen van het gedrag heb ik geen illusies.

    Het nog meer weren van auto's en bussen uit de Binnenstad kan wellicht een klein beetje helpen, dat zou ik wel toejuichen.

  • Als jongvolwassene richt je ook niets uit tegen intimiderende taxi's en bussen. Wellicht helpt een dode de ogen te openen, zoals zo vaak.

  • De binnenstad heeft een beperkte ruimte die gedeeld moet worden door ontzettend veel verschillende verkeersstromen, flinke stroom fietsers en voetgangers, taxi's, vrachtauto's, bussen etc. Daarnaast nog hier en daar werkzaamheden. Tel daarbij op de toeristische voetgangers die regelmatig overal lopen waar geen voetpad is en de chaos is compleet. Deelname aan dit drukke verkeer vereist dat je alert bent en snel kunt reageren. Aangezien oudere mensen vaak iets langzamer reageren kan ik me voorstellen dat deelname aan dit drukke verkeer voor problemen kan zorgen. Het word nog lastig om dit op te lossen.

  • Leren vallen is ook een mogelijkheid. En dan ook specifiek leren vallen van of met de fiets. Vallen Verleden Tijd Groningen geeft valpreventie en valtraining en sinds kort hebben we ook het vallen met de fiets opgenomen omdat een toenemend aantal ouderen met de fiets valt, mede doordat steeds meer ouderen gebruik maken van de e-bike of gemotoriseerde fiets. Dan ga je makkelijk harder terwijl de reflexen bij ouder worden trager zijn, het overzicht over het verkeer moeilijker is en de motoriek vaak minder krachtig en stijver is. Het is fijn dat ze langer kunnen blijven fietsen maar we zien wel een onderschatting van het valgevaar. Naast allerlei andere veiligheidsmaatregelen is op een veiliger manier leren vallen voor velen een leuke uitdaging.

  • Wat een gezeur. Ik fiets als 65jarige regelmatig in de stad en vindt het geen probleem. Net of alle fietsers zich zo keurig aan de regels houden. Hoeveel fietsers houden zich aan de regels hoeveel rijden er door rood licht. Hoeveel fietsers snijden je . Hoeveel fietsers steken de hand uit. On van brommers en snorfietsen nog maar niet te spreken. Steek nu eerst eens de hand in eigen boezem en geef daarna pas commentaar.

Recente berichten

Politiek dringt aan om wijkpark te realiseren in Groene Enclave Reitdiep

Er moet werk worden gemaakt om een wijkpark te realiseren in de Groene Enclave in…

3 uur geleden

Bakkerij Crebas aan Steentilstraat gaat voor onbepaalde tijd dicht

Bakkerij Crebas in de Steentilstraat gaat vanaf 1 juni voor onbepaalde tijd dicht. Dat melden…

4 uur geleden

PKC’83/Team Amoeri door in nacompetitie, Drs Vijfje daalt af

PKC'83/Team Amoeri heeft vrijdagavond thuis ook de tweede nacompetitiewedstrijd voor promotie naar de eredivisie tegen…

4 uur geleden

Groningse VVD zegt tegen Yeşilgöz in tv-programma het jammer te vinden dat spreidingswet verdwijnt

Fractievoorzitter Ietje Jacobs-Setz van de VVD heeft vrijdagavond in het televisieprogramma Op 1 (WNL) laten…

5 uur geleden

Zonnig en aangenaam weer wordt de komende dagen zo nu en dan onderbroken door (onweers)buien

Flinke perioden met zon worden tot na het komende weekend nu en dan afgewisseld door…

14 uur geleden

Donar verrast met overwinning op Heroes Den Bosch

Donar heeft de tweede wedstrijd in de halve finale van de play-offs om de landstitel…

14 uur geleden