Categorieën: Nieuws

Gemeenten slaan alarm over PGB’s

Groningen stuurt samen met andere grote gemeenten volgend week een brandbrief naar het kabinet over de overgangsregeling van het persoonsgebonden budget. De gemeenten moeten 25 procent op de regeling korten, terwijl iedereen die nu een pgb heeft volgens de regeling nog één jaar dezelfde zorg en dezelfde hulpverlener mag houden.

De gemeenten zeggen dat ze de bezuiniging alleen kunnen realiseren als ze met de pgb-houders kunnen overleggen. Evenwel krijgen de gemeenten pas in september van het Rijk te horen wie er een pgb ontvangt. Een onmogelijke opdracht, aldus de gemeenten. In Groningen gaat het om duizenden gesprekken, waarvoor extra personeel ingehuurd moet worden.Het tekort kan voor de gemeente Groningen oplopen tot 14,5 miljoen euro.

Van alle taken waarvoor de gemeente Groningen in 2015 verantwoordelijk voor wordt, gaat op dit moment meer dan de helft van het budget op aan pgb’s. Dat kan dus een flinke strop opleveren. De gemeenten hopen dat het Rijk bereid voor één jaar af te zien van de korting op het budget.

André Huitenga

Bekijk reacties

  • Gelukkig ben ik niet afhankelijk van zorg die via de Gemeente gaat lopen en/of PGB.

    Ik wens de mensen die dat wel zijn veel sterkte.

    De komende coalitie PAARS+ in de gemeenteraad van Grunn kan 2 kanten op gaan, teveel liberalisme dan zijn deze mensen de lul, een sociaal beleid dan kan het nog goed komen.

  • Terecht dat gemeentes aan de bel trekken. Dankzij deze regering moeten gemeentes straks met minder geld dezelfde zorg leveren terwijl er ook nog grote veranderingen in de zorg zijn. Het wachten is op schijnende reportages van mensen die geen kant op kunnen en de eerste slachtoffers van dit beleid. En dan komen er kamervragen, enquete's, commissies en begint het hele politieke steekspel opnieuw over de ruggen van de mensen die de zorg hard nodig hebben. En intussen zijn er pgb houders die hun baan verliezen omdat ze geen specifieke ondersteuning meer kunnen inkopen die het voor hen mogelijk maakt te blijven werken om maar eens een voorbeeld aan te halen, pgb houders die hun kind in een zorginstelling moeten plaatsen (kost niets natuurlijk) omdat ze de ondersteuning die het maakt dat ze hun kind thuis kunnen houden niet meer kunnen inkopen enz.

  • Eens kijken waar op zit ik nu... 31.5 + 4.5 = 36 miloen bezuinigen voor het nieuwe college ? En dit was natuurlijk niet al voor de verkiezingen bekend... Donderslag bij heldere hemel ;-)

  • Tja, de gemeenteraad verkiezingen zijn ook te vroeg gehouden. Geen enkele partij heeft in het programma rekening kunnen houden met de invoering van de WMO die de gemeente moet gaan uitvoeren.

    Nu is het aan D66 en hun coalitie van losers om op stel en sprong alle gevolgen van de WMO te gaan ondervangen in een begroting...een onmogelijke opgave.

    Allemaal het gevolg van waardeloos beleid van Den Haag, die het door de strot heeft gedrukt van de beide kamers en hiermee het leven van gigantisch veel mensen in onzekerheid stort. Het elke gemeente in Nederland het water aan de lippen zet door de kosten van zorg op deze manier en op deze korte termijn af te schuiven.

Recente berichten

Zonnig en aangenaam weer wordt de komende dagen zo nu en dan onderbroken door (onweers)buien

Flinke perioden met zon worden tot na het komende weekend nu en dan afgewisseld door…

8 uur geleden

Donar verrast met overwinning op Heroes Den Bosch

Donar heeft de tweede wedstrijd in de halve finale van de play-offs om de landstitel…

9 uur geleden

Jaar van Anno Smith’ afgesloten met onthulling van mozaïeken picknicktafel in Indische Buurt

Inwoners uit De Hoogte, de Korrewegwijk en de Indische Buurt zijn de afgelopen weken druk…

10 uur geleden

Cultuurfonds en provincie zoeken kandidaten voor Groninger Cultuurprijzen

Personen, instellingen of groepen die een bijzondere impuls geven aan de culturele sector in Groningen,…

11 uur geleden

Deel van Zeeheldenbuurt krijgt geen stempas in de bus

De stempassen voor de Europese Verkiezingen van 6 juni hadden uiterlijk op 9 mei bij…

12 uur geleden

Gemeente roept Stadjers op: houd je katten tot half juli ’s nachts binnen voor de vogeltjes

De gemeente Groningen roept katteneigenaren op om hun huisdier tot halverwege juli 's nachts binnen…

14 uur geleden