Categorieën: Nieuws

Gemeente sluit 2013 af met positief resultaat

De gemeente Groningen heeft 2013 kunnen afsluiten met een positief resultaat van 6,6 miljoen Euro.

Dat was voor een groot gedeelte te danken aan meevallende rijksbezuinigingen. Het geld is voor gedeeltelijk al besteed: aan de Schouwburg/Oosterpoort, Martiniplazza en aan sociale voorzieningen. De rest gaat naar het weerstandsvermogen en een voorzieningenfonds,

De begroting van 2014 staat onder druk door de crises op de woningmarkt. Er is wel meer belangstelling voor woningen en bedrijfsterreinen maar het aantal transacties valt nog tegen. De arbeidsmarktontwikkeling en de overheveling van taken naar de gemeente baart het college van B&W zorgen.

Ecco van Oosterhout

Bekijk reacties

  • Gefeliciteerd college en met name Ton Schroor! Na 70 miljoen verlies in 3 jaar tijd een hele knappe prestatie. Ik was duidelijk te pessimistisch over de financiën van de gemeente.
    Wel even nog een constatering : Zonder Groen Links kon het dus goedkoper?

  • En beste heer Schroor, heb je de gemeenteraad (en je inwoners) ook verteld dat er nog ruim 1,250.000.000,00 1 miljard 250 miljoen aan schulden openstaat? Het bekt wel lekker: een overschot van 6.6 miljoen euro, maar afgezet tegen de torenhoge schuldenlast van deze gemeente gaat het slecht om wisselgeld.

    Zit er ook een kans in dat deze gemeente, met wethouder T.Schroor (opnieuw?)als eindverantwoordelijke, de komende 4 jaar een deel van bovenstaande schuldenlast af gaat lossen?

    • Zo'n jaarrekening wordt toch gekeurd? Daar kan ook weer niet teveel meegesjoemeld worden denk ik?
      Ik ben wel somber over risico's die de gemeente loopt, maar om alle garantstellingen als schulden te zien is mij dan wel weer te negatief. Er komt nog wel wat terug hoor.
      En verder vind ik dat de gemeenteraad daar een taak in heeft... die mag zich niet laten bedotten door verliezen die als extra bankgaranties ed worden weggemoffeld.

      • Je hoort mij ook niet zeggen dat er gesjoemeld wordt, maar dit beleid kan niet tot in lengte van dagen doorgaan. De schuldenlast wordt ieder jaar hoger en hoger en de inwoner kan dit gelag gaan betalen door almaar stijgende lasten. En de verantwoordelijken komen er altijd maar weer mee weg.

  • Een staaltje van creatief boekhouden?
    Wanneer worden de eerste tegenvallers bekendgemaakt?

  • Iets beter verdiepen in de basale boekhoudkundige beginselen, dan begrijp je dat schuld en het rekeningresultaat niet zoveel met elkaar te maken. En ook dat een hoge schuld niet zoveel zegt.

    Vergelijk het maar met je hypotheeklasten en de aankoopprijs van een huis.
    Het laatste is een stuk minder relevant om te kunnen bepalen of een huis betaalbaar is dan de maandlasten.

    • Een hele hoop bedrijven zijn/gaan failliet doordat men de rentelasten niet nog langer kan dragen, om over aflossen van een bedrijfskrediet nog maar te zwijgen. Deze bedrijven draaien vaak ook nog eens tegen de maximale hoogte van de rekening courant waardoor er maar iets hoeft te gebeuren of men gaat failliet.

      Marges staan enorm onder druk, waardoor men vaak al tegen kostprijs of nog lager aan het werk is, enkel en alleen om de rentelasten te kunnen betalen.

      Deze gemeente heeft een torenhoge schuldenlast om nog maar niet te spreken over garantstellingen e.d. dat er ook hier maar iets hoeft te gaan gebeuren, te denken valt hierbij aan een stijgende rente op alle financiële verplichtingen m.b.t. genoemde leningen, of ook hier zal men haar verplichtingen niet langer meer na kunnen komen, en dan?

      • Prachtig hoe je positief nieuws toch altijd weer kunt ombuigen tot iets negatiefs. Als de zon schijnt ga je waarschijnlijk ook lopen zeuren dat je daar huidkanker van krijgt en als FC Groningen kampioen wordt dan roep je vast dat ze dan volgend jaar wel zullen degraderen.

    • Niet veel kaas gegeten van financiën Jack? Dat voorbeeld van het huis met hypotheek gaat alleen op als er geen extra geld bij geld geleend hoeft te worden. De bank ziet toch het liefst eigen vermogen in je huis zitten dwz de schuld kleiner is dan de waarde van het huis. Anders heb je bij de volgende lening wel degelijk een probleem.
      Verlies draaien is niet anders dan het kleiner worden van het eigen vermogen. Dat is nou eenmaal een boekhoudkundig beginsel. Doe lekker interessant als je er wel enig verstand van hebt ;)

      • En in het geval van de Gemeente is de 'bank' de provinciale en landelijke overheid. Als die de risico's van de gemeente te groot vinden is het gedaan met de pret. Want zij staan immers garant voor dat geld... Anders had de gemeente Groningen nooit zo ver kunnen gaan met garanties. Het gevaar blijft een artikel 12 status.
        Maar er is een groter gevaar. Door verliezen weg te moffelen met allerlei leningen en garantstellingen kan slecht uitgevoerd beleid te weinig opgemerkt worden. Beleid dat een soort luchtkasteel wordt, waar de echt realiteit maar vooruitgeschoven wordt. Zie bv de ellende in Spanje hoe dat uit de hand kan lopen.

  • Beste Marc;

    Je bewijst met je posting voor de zoveelste keer dat je een dromer bent en leeft in een wereld welke ver van de realiteit afstaat. Als jij wilt blijven dromen, be my guest.

    Als wij komend jaar opnieuw een verhoging van de gemeentelijke belastingen gaan krijgen, wellicht dat je dan beseft wat men met wil zeggen met de tekst: geld lenen kost geld.

Recente berichten

Spannende tijden voor hockeyers GCHC en GHBS

Eerste damesteam van hockeyclub GCHC heeft de titel in de 1e klasse D binnen handbereik,…

24 minuten geleden

Protest met tentenkamp tegen oorlog in Gaza bij Harmoniecomplex; demonstranten mogen voorlopig blijven (update)

In navolging van andere studentensteden is maandagochtend ook op het Harmoniecomplex aan de Oude Kijk…

38 minuten geleden

Sleuteltje 17 mee voor stukje groen van de Euroborg; supporters mogen dinsdag stoeltjes meenemen van Noordtribune

Deze zomer wordt de Noordtribune aangepast vanwege de zogeheten sectorscheiding. Daarom worden zo'n 3.500 stoeltjes…

52 minuten geleden

Inbrekers stelen politieagent op Meikermis; beloning voor wie hem terugbrengt

Inbrekers willen normaal gesproken uit handen van de politie blijven. Maar baldadige nachtbrakers op de…

2 uur geleden

Belanghebbenden starten petitie voor behoud ijsbaan Kardinge

Belanghebbenden bij de IJsbaan Kardinge zijn een petitie begonnen om de ijsbaan in sportcentrumKardinge in…

2 uur geleden

Dinsdagmiddag schalt Europapa uit de Martinitoren als steunbetuiging voor Joost Klein

Stadsbeiaardier Bob van de Linde speelt dinsdagmiddag om 12.00 uur het nummer 'Europapa' van Joost…

3 uur geleden