Stadse studenten beleven spannend avontuur in Oekraïne

Een spannend avontuur. Zo vallen de belevenissen van vier Stadse studenten het beste te omschrijven. De afgelopen week waren zij in de oost-Oekraïense stad Donetsk.

“In december hadden we deze reis geboekt”, vertelt Cristian Wessels. “We hebben dankzij onze opleiding sociale geografie een brede interesse voor oost-Europese steden, en zo kwam het dat we vrijdag op het vliegtuig stapten naar Donetsk.” In de Oekraïne was het toen nog betrekkelijk rustig, maar wat de studenten niet konden bevroeden was dat de situatie in een aantal dagen compleet zou omslaan.

“Zaterdag was het nog rustig in Donetsk. De winkels waren nog open en op straat was het druk. Op een gegeven moment kregen we via de social media te horen dat de Russen De Krim waren binnengevallen, en dat veranderde bij ons ook de sfeer.” Donetsk is een stad gelegen op zo’n veertig kilometer afstand van de grens met Rusland. “Zondag was het ontzettend rustig op straat. We waren getuige van het hijsen van de Russische vlag op een parlementsgebouw. De sfeer was grimmig, en we zijn toen echt op afstand gebleven om niet in de problemen te geraken.”

Bang zijn de studenten niet geweest. “In de stad is een Nederlands consulaat dus mocht het mis gaan, dan hadden we een vluchtroute bedacht die ons naar het consulaat zou brengen.” Maandag kwamen de studenten, een dag eerder dan geplanned, weer thuis. “Ik ben heel blij hier weer te staan. Vrienden en familieleden hebben zich ook behoorlijk ongerust gemaakt.”