Categorieën: Nieuws

Organisatiebureau: gemeente heeft geen visie

Groningen heeft geen politiek gedragen lange termijnvisie op het gebied van onderwijs, sport, cultuur en welzijn. Daardoor heeft de gemeente minder grip op de subsidies die verstrekt worden. Dat staat in een rapport van organisatiebureau Andersson Elffers en Felix.

De voordelen van een lange termijnvisie zijn dat iedereen binnen de gemeente weet waar de prioriteiten liggen, het beleid minder versnipperd is en dat de waan van de dag een minder grote rol kan spelen. Ook komt er ruimte voor vernieuwingen.

Het bureau heeft in opdracht van de gemeente onderzoek gedaan naar mogelijkheden om geld te besparen bij het zogeheten maatschappelijk domein, maar ook te kijken naar verbeteringen.

Menno van Duinen

Bekijk reacties

  • die kan de pvda dan helemaal in z'n zak steken na al die jaren (eeuwen?) de bovenliggende partij te zijn geweest.

  • Tamelijk bizar dat dat uitbesteedt wordt aan zo'n bureau. Er zitten toch voldoende capabele ambtenaren bij de gemeente die zelf zo'n rapport kunnen maken? Scheelt ook weer belastinggeld. Je kunt me niet wijsmaken dat de gemeente niet al een soort strategieplan tot aan pakweg 2020 of 2030 heeft met daarin in grote lijnen de richting die men op wil.

  • Dit komt bij mij niet als een verrassing. Tamelijk tevreden met deze bevestiging. Ik hoop, dat dit rapport ook in de openbaarheid wordt gebracht. En dat dit meer bevat, dat slechts de genoemde punten.

    Helaas, waren er in het verleden ook rapporten met strikte aanbevelingen om de werkgelegenheid te stimuleren, maar daar is maar weinig van terechtgekomen als toekomstvisie op de regio.

  • Ja, het Groninger Forum is onderdeel van de beleidssector Cultuur. Het Groninger Forum lijkt me geen object van een kortetermijnvisie.
    Het GF is wel een typerende uiting van de gedachte dat "de bomen tot in de hemel groeiden". Voor de economische wereldcrisis van 2008 tot en met heden.

    Qua exploitatie lijkt het mij zinvol toe om het Groninger Forum ook commercieel te exploiteren. Ik denk aan een voorlichtingscentrum van de ANWB, een nieuwe vestiging van de boekhandel van Scholtens Wristers (voorheen Polare en Selexyz), een grote vestiging van de MediaMarkt. Een Grand Café zit reeds in de planning.

    In de grote keldergarage, waar ook fietsen kunnen worden gestald, kan een fietsreparatiebedrijf komen.

    Maar: de commerciële invulling van het Groninger Forum dient een afgeleide te zijn van de beoogde culturele opzet van het Groninger Forum. Het verbaast mij ten zeerste dat vanaf 2005 over deze culturele invulling zoveel onduidelijkheid is blijven bestaan. Ik verwijs in dit verband naar het rapport van de Commissie Terlouw van april 2011.

    Zie: http://gemeente.groningen.nl/ro/grote-markt/portaal-nieuws/Definitief%20rapport%20Commissie%20Groninger%20Forum.pdf/view

    En: http://www.rtvnoord.nl/artikel/artikel.asp?p=100208

    Citaat:
    “Er is geen ruimte voor commercie, maar cultuur heeft beslist een positieve invloed op de economie, zo stelde Terlouw. Hij zei bovendien dat de gemeente Groningen de regie weer in handen moet nemen. Dit zou betekenen dat directeur Bas van Kampen van het Forum op een zijspoor wordt gezet.”

    De Commissie Terlouw vond het vreemd dat de provincie Groningen niet wilde bijdragen in de jaarlijkse exploitatie van het Groninger Forum. Welnu: wat is er tegen Publiek-Private-Samenwerking (PPS)? Het bedrijfsleven en de overheid kunnen toch goed gaan samenwerken? Via de boeg van de Groningen City Club en MKB-Noord. De heer drs. Jan Evenhuis (oud-raadslid) lijkt mij een uitstekende commerciële intendant.

    Vraag: hoe zit het met die kabelbaan vanaf de Euroborg-Grote Markt-UMCG v.v.? Kan de Groningen City Club duidelijkheid verschaffen over het onderzoek dienaangaande?

  • Tot nu heeft men met kunst en vliegwerk alles open weten te houden. En zelfs vlak voor de verkiezingen nog wat nieuwe faciliteiten beloofd: een topsporthal , een trainingscomplex voor oa FC groningen en uiteraard al eerder het Forum. Maar wat kan er weg... geen partij waagt zich daar tot nu toe aan. Ik ben dus ook erg benieuwd naar de algemene beschouwingen en de financiele tegenvallers die meestal vrijwel standaard na de verkiezingen bekend worden. Dus ook even de vraag aan de kabelbaanfans... van uitgaande dat het Forum een voldongen feit is (Zelfs de Stadspartij vindt dat) wat moet er dicht om het te bekostigen ?

  • De gemeente heeft al een eerste stap gezet, door een einde te maken aan de koninkrijkjes binnen de organisatie. Dat zal moeten worden geëvalueerd. Daarna kan de organisatie beter worden gestroomlijnd. Het nieuwe college zal hierin de richting moeten aangeven.

  • En ja daar is de eerste tegenvaller na de verkiezingen al... 3.8 miljoen euro minder uit het gemeentefonds! Daar kan geen ambtelijke taal tegenop

  • Het is in opdracht van het gemeentebestuur dus heel kritisch zal het niet zijn. Ik ben benieuwd naar een onafhankelijk rapport, maar of dat nog eens komt? Een ding is zeker Groningen heeft in de vergelijking teveel ambtenaren.

    • Heb je het gelezen? Nee?
      Wanneer is zo'n rapport onafhankelijk? Lastig he?

      Altijd gemakkelijk om een paar one-linkerds hier te dumpen zonder te onderbouwen.

      Lijkt wel alsof VSH terug is.

  • Ik hoef toch niet uit te leggen dat het rapport niet onafhankelijk is wanneer het gemeentebestuur zelf opdrachtgever is en het rapport betaalt. Dat neemt niet weg dat er wel wat kritiek in staat maar geloofwaardig is het allerminst.Het is vele malen erger. Dat het gevolgen heeft voor de ambtenarij staat buiten kijf.

    • Je hebt het dus niet gelezen en wel een mening.

      Elk rapport heeft een (betaalde) opdrachtgever en zou dus per definitie nooit onafhankelijk kunnen zijn?

      • Waarom zou je een rapport door een andere organisatie laten maken als je zelf duizenden (?) mensen in dienst hebt? Daar spelen volgens mij ordinaire vriendjesbelangen; ik geef u deze opdracht en dan krijg ik er later iets voor terug. Onbegrijpelijk.

      • Je organisatie door eigen mensen laten doorlichten levert gegarandeerd geen objectieve conclusies op. Daarvoor heb je toch echt een extern bureau nodig. Vriendjesbanden binnen een organisatie zijn echt veel groter dan banden met een extern bureau dat ook nog eens om zijn eigen reputatie moet denken.

      • @ Marc: ik denk dat als je de tarieven die zo'n adviesbureau rekent zou kennen, je misschien je mening zou bijstellen. Dan blijkt er binnen de gemeente ineens toch iemand te zijn die ook wel zo'n rapport had kunnen maken en die redelijk objectief is.

Recente berichten

Arrestatie na schermutseling in Surinamestraat, politie zoekt getuigen

In de Surinamestraat in de Indische Buurt heeft dinsdag aan het einde van de middag…

19 minuten geleden

RUG: “Demonstranten Harmoniegebouw staan niet open voor dialoog”

Ondanks meerdere pogingen en uitnodigingen van de RUG om in gesprek te gaan met de…

48 minuten geleden

Gesteggel over stoelen Noordtribune FC Groningen: ‘Het is een machtsspelletje’

Veel geschroef, getil en bezwete hoofden. In een snikhete Euroborg mochten supporters vanaf dinsdagmiddag stoelen…

1 uur geleden

Het is verkiezingsweek op de Hanze: ‘Wij werken hier het hele jaar naartoe’

Van 13 tot 17 mei zijn de verkiezingen voor de medezeggenschapsraad van de Hanze. De…

2 uur geleden

Scooterbestuurder gewond naar ziekenhuis na ongeluk met auto op Bornholmstraat

Op de inmiddels beruchte kruising tussen de Bornholmstraat en de Antwerpenweg heeft dinsdagmiddag een forse…

2 uur geleden

Demonstranten mogen ook dinsdagnacht doorbrengen op Harmonieplein, zolang het ordelijk blijft

De actievoerders tegen de oorlog in Gaza mogen ook de komende avond en nacht op…

2 uur geleden