LIVEBLOG: D66 wint gemeenteraadsverkiezingen (gesloten)

nieuws
Foto: Lesley Pietens

Welke partij wordt de winnaar? Hoeveel zetels krijgt iedere partij? En hoe hoog zijn de opkomstcijfers? Groningen staat woensdag in het teken van de gemeenteraadsverkiezingen. In dit live-blog de laatste stand van zaken.

07.19
Verslaggever Daniël Huizenga was gisteravond bij de verkiezingsavond in Forum Images en maakte de volgende reportage:

00.51
UITSLAG GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN:

Zetels: Aantal zetels winst/verlies:
PvdA 6 -3
VVD 3 -3
GroenLinks 4 -1
Stadspartij 3 -2
SP 6 +2
D66 9 +5
CDA 3 +1
ChristenUnie 2 0
Student en Stad 2 +1
Partij voor de Dieren 1 0

00.49
In Forum Images maakt men zich op voor de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen:

00.18
Alle stemmen zijn nu geteld. De voorlopige uitslag wordt rond 00.45 uur verwacht. De definitieve uitslag volgt aanstaande vrijdag.

00.12
74,1% Van de mensen in Haren vindt het niet een goed idee om bij Groningen aan te sluiten. 25,9% Is het er wel mee eens. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een burgerraadpleging die in de gemeente gehouden is in verband met de aanstaande herindeling bij Groningen of Tynaarlo.

00.11
“Dit is een historische nederlaag”, zegt Joost van Keulen van de VVD. De partij staat in de peilingen nu op vier zetels. “Ik hoop dat het er vier worden. Dit is echt een dieptepunt, en ik ben erg teleurgesteld.” Van Keulen wijt de slechte resultaten niet aan een slecht gevoerde campagne.

23.59
Inmiddels zijn de resultaten van 76 stembureaus binnen. Een overzicht van de voorlopige resultaten:

Winst/verlies Zetels
PvdA -6% 6
VVD -5,4% 4
GroenLinks -2,9% 4
SP +4,9% 6
D66 +11,9% 9
Student en Stad 0,5% 2
CDA -0,7% 2
ChristenUnie +0,4% 2
Partij voor de Dieren +0,2% 1
Piratenpartij +1,4% 0

23.51
Behalve de VVD en PvdA verliest ook de Stadspartij. Armut Sijbolts is fractievoorzitter van de partij. Hij is erg teleurgesteld: “Dit verlies hadden we niet verwacht. We zullen ons de komende jaren weer opnieuw moeten uitvinden als Stadspartij”.

23.49
Het is een nek-aan-nek race tussen de SP en D66. Wie wordt de grootste? Na het tellen van vijftig stembureaus is het verschil twee procent in het voordeel van D66.

23.44
“Het zal ontzettend wennen zijn dat we niet de grootste partij zijn in de stad”, zegt Erica van Lente van de PvdA. “De klap is nog niet echt binnengekomen, maar als de definitieve uitslag er is dan zal deze hard aankomen.” :

23.32
De Piratenpartij maakt kans op een zetel in de gemeenteraad. Bij ieder stembureau dat tot nu toe de resultaten gepubliceerd heeft, komt de partij op ongeveer één zetel.

23.17
De resultaten van vijftig stembureaus zijn nu binnen. De belangrijkste, voorlopige, resultaten op een rijtje:

Winst/verlies Zetels
PvdA -5% 7
VVD -5,2% 4
GroenLinks -2,1% 4
Stadspartij -3,9% 4
SP +5,7% 7
D66 +10,6% 8

23.15
De ChristenUnie heeft goede hoop dat het drie zetels gaat pakken. “We staan overal op winst”, zegt Inge Jongman van de ChristenUnie. “Acht jaar geleden waren we al dichtbij die derde zetel, vier jaar geleden ging het iets minder. Maar ik heb nu erg goede hoop”:

23.02
Twintig procent van de stemmen is inmiddels geteld. D66 is de grote winnaar. PvdA en VVD verliezen fors. Ook de Stadspartij verliest. Dat verlies is opmerkelijk omdat landelijk de lokale partijen het erg goed doen.

22.56
OOG TV komt met een extra televisie-uitzending om 23.00 uur live vanuit Forum Images.

22.51
Mattias Gijsbertsen van GroenLinks is tevreden met de eerste resultaten. “Als we hetzelfde resultaat behalen als vier jaar geleden, of we verliezen licht, dan zie ik dat als een grote overwinning voor onze partij. Zeker als ik kijk naar de dramatisch verlopen Tweede Kamer-verkiezing die voor ons erg slecht heeft uitgepakt:

22.45
In de Badstratenbuurt is men ook klaar met stemmen. D66 is daar met 26,7% van de stemmen de grote winnaar. De VVD, die van veertien naar zeven gaat, en GroenLinks van vijftien naar tien, zijn de grote verliezers.

22.34
In Forum Images komen langzaam aan meer resultaten binnen van stembureaus. Daaruit blijkt dat D66 en SP winnen en PvdA en VVD fors verliezen.

22.28
Fractievoorzitter Anne Kuik van het CDA laat weten geen wethouderschap te ambiëren als de partij in het college terecht komt. De partij lijkt in de eerste prognoses een zetel te winnen …

22.25
In Forum Images loopt de spanning op. “Raadsleden van partijen als D66 en Student en Stad lopen met een grote grijns op hun gezicht rond”, meldt een verslaggever. “Bij de VVD en PvdA zijn ze duidelijk minder blij.”

Foto: Lesley Pietens
Foto: Lesley Pietens

22.22
In buurgemeente Zuidhorn is men klaar met tellen. In de gemeente is D66 de grote winnaar. De partij kreeg 11,1% van de stemmen tegenover 7,4 in 2010. Ook het CDA, de ChristenUnie en GroenLinks wonnen. Grote verliezers zijn de PvdA en de VVD.

22.16
Het eerste stembureau in de stad dat de resultaten heeft doorgegeven is de Gabriëlflat in Hoogkerk. Daar blijkt dat de Stadspartij, de SP en D66 de grote winnaars zijn. De VVD heeft fors verloren en verliest 5%. Het opkomstpercentage ligt op het stembureau met zestig procent erg hoog.

22.11
In het Poortershoes aan de Oosterweg wordt ondertussen druk geteld:

22.06
Spannend is het vanavond ook in de gemeente Haren. Behalve stemmen voor de gemeenteraad vindt er ook een referendum plaats waarbij de inwoners zich mogen uitspreken bij welke gemeente ze worden samengevoegd: bij Groningen of bij Tynaarlo.

21.54
Vlieland is de eerste gemeente die klaar is met het tellen van de stemmen. Op het Waddeneiland blijft de VVD met vier zetels de grootste partij. Bij de vorige verkiezingen was het Gelderse Rozendaal de gemeente die als eerste de resultaten kon presenteren.

21.39
Fractievoorzitter Roeland van der Schaaf van de PvdA heeft de resultaten van de eerste exit poll ook gezien en is teleurgesteld:

21.35
In de grote zaal van Forum Images is het druk en gezellig.

Uitslagenavond in Groninger Forum, foto Lesley Pietens
Uitslagenavond in Groninger Forum, foto Lesley Pietens

21.32
Fractievoorzitter Jetze Luhoff van D66 is verrast naar aanleiding van de eerste exit poll:

21.30
OOG TV zendt vanavond live flitsen uit vanuit Forum Images met daarin de laatste stand van zaken rondom de verkiezingen. Behalve om 21.30 uur zijn deze flitsen ook om 22.30 en 23.30 uur te zien.

21.14
De eerste exit poll is zojuist bekendgemaakt. Het gaat om een poll onder 1509 stemgerechtigden op drie stembureaus.

2010 2014
PvdA 9 5
D66 4 10
VVD 6 3
Student en Stad 1 2

De Stadspartij gaat van vijf naar drie zetels. De SP krijgt één zetel erbij en gaat naar vijf, net als het CDA die van twee naar drie gaat. GroenLinks en de ChristenUnie blijven onveranderd.

21.05
Uit een landelijke prognose van onderzoeksbureau Ipsos blijkt dat de lokale partijen, D66 en de SP de grote winnaars van de verkiezingen zijn. PvdA, CDA en VVD verliezen. Het landelijke opkomstpercentage zou rond de 53% liggen.

21.00
De stembussen zijn gesloten. In de stemlokalen begint nu het tellen van de uitgebrachte stemmen. De eerste resultaten worden binnen afzienbare tijd verwacht.

20.52
In Forum Images aan het Hereplein loopt het ondertussen langzaam vol. In het Forum vindt vanavond de uitslagenavond plaats.

20.43
OOG Radio zendt vanavond live vanuit Forum Images de verkiezingsavond uit. Het radioprogramma is te volgen in de ether op FM 106.6, via de kabel op 105.5 en via de live-stream op deze website.

20.25
Uit de opkomstcijfers van 20.00 uur blijkt dat inmiddels 51,8% van de Stadjers hun stemmen hebben uitgebracht. Het percentage ligt lager dan vier jaar geleden toen het percentage rond dit tijdstip op 54,2% lag.

19.31
Het opkomstpercentage lag rond 19.00 uur op 46,2%. Dat is lager dan vier jaar geleden toen het percentage op 4,9% lag.

19.01
Voormalig fractievoorzitter Robert Prummel van de Stadspartij heeft bij de verkiezingen op Jan Evenhuis van de VVD gestemd. Dat heeft Prummel in een SMS-bericht laten weten. Prummel stapte in de herfst van 2013 op toen hij door zijn eigen leden was weggestemd.

16.40
Om 16.30 was de tussentijdse opkomst 31,1%. Vier jaar geleden was dat iets meer: 33,6%. Het gaat om een peiling bij 18 van de 135 stembureaus.

16.12
De NOS meldt dat landelijk gezien het opkomstpercentage tot nu toe vergelijkbaar is met vier jaar geleden. Mocht in Groningen op dezelfde manier ‘doorgestemd’ worden zoals dat nu gebeurt, komt de stad op een opkomstpercentage van ruim vijftig procent.

14.10
Er is opnieuw gemeten hoeveel kiezers de gang al naar de stembus hebben gemaakt. Om 14.00 uur was dat 21,7%. Vier jaar geleden was dat iets meer: 23,4%. Het gaat om een peiling bij 18 van de 135 stembureaus.

11.30
De tussentijdse opkomst om 11.30 uur is 12,8%. Dat is iets lager dan bij de verkiezingen van 2010. Toen had om 11.30 uur 13,3% van de kiezers de gang naar het stembureau gemaakt.

09.19
Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2010 lag het opkomstpercentage op 54,2%. Uit landelijk onderzoek blijkt dat de opkomstpercentages vandaag waarschijnlijk lager zullen zijn. Onderzoeksbureau Ipsos schat dat 43% van de stemgerechtigden naar het stembureau zal gaan.

09.11
Bij de eerste tussentijdse opkomst om 08.45 uur blijkt dat inmiddels 3,7% van de stemgerechtigden in de stad gestemd heeft. Dat laat de gemeente weten. Dat is iets lager dan bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart 2010. Toen had om 08.45 uur 3,9% van de kiezers de gang naar het stembureau gemaakt.

stembureau Kevin van der LaanKevin van der Laan stuurde ons deze foto van het stemlokaal in BSV Corpus den Hoorn aan de Semmelweisstraat.

07.30
De stemlokalen in de stad zijn geopend. Tot vanavond 21.00 uur is het mogelijk om uw stem uit te brengen.

06.55
De huidige samenstelling van de gemeenteraad is als volgt:

PvdA 9
VVD 6
GroenLinks 5
Stadspartij 5
SP 4
D66 4
CDA 2
ChristenUnie 2
Student en Stad 1
Partij voor de Dieren 1
39

06.19
Eén van de bijzondere locaties waar woensdag gestemd kan worden is het Hoofdstation.

06.14
De gemeente laat weten dat stemmen vandaag alleen mogelijk is als een stemgerechtigde zijn stempas én identiteitskaart kan tonen.

Deel dit artikel:

  1. Het forum was het issue niet. Dat blijkt wel uit de winst voor D66 die ook een van de dragende partijen van het forum is, samen met GroenLinks. Het forum heeft ook geen steun meer nodig, omdat het besluit allang genomen is. Als uit deze uitslag wat blijkt is dat de Stadjers de stadspartij een dikke onvoldoende geven. (Net als de PvdA, maar dat is ook grotendeels een landelijk effect).

 1. Marc stop met je grootheids waanzin en laten de partijen eens nuchter gaan nadenken en besparen waar bespaart kan worden.
  Dus stoppen met dit Forum en stoppen met het huidige plan zuidelijke ringweg !

 2. De burgers hebben de machtsarrogantie van de PvdA met hun onbetaalbare prestigeprojecten (m.n. het Forum) afgestraft. Dat D66 altijd voor het Forum heeft gestemd zullen niet velen geweten hebben- daar moet je goed voor ingevoerd zijn.

  1. De redenering dat de Stadjers massaal voor het Forum hebben gekozen door de Stadspartij een enorme afstraffing te geven snijdt meer hout.

  1. Iedereen is Rehwinkel alweer vergeten. Bovendien stond hij boven de partijen. Er zijn belangrijke zaken te regelen voor de stad, en de PvdA gaat daar gewoon weer aan meedoen. Ben wel benieuwd wie er op het kroonjuweel van de PvdA gezet wordt. (ROEZ).

 3. Het is misschien een beetje overbodig om te melden, maar wegens het sterke anti PvdA sentiment hier wil ik dit toch even kwijt. Inderdaad, de PvdA heeft verloren, maar ze zijn nog zo groot dat van een ”afstraffing” mijns inziens geen sprake is. Tevens is de kans heel groot dat deze derde (bijna tweede) partij gewoon in het college komt.
  Tevens lijkt deze uitslag (en de slechte uitslag voor de Stadspartij) het definitieve eind van het forum van Oogtv als een serieuze graadmeter van wat er leeft onder Groningers.

 4. Ondanks forse verschuivingen in de zetelverdelinig zal het beleid er niet wezenlijk anders uit komen te zien.
  Wat wel duidelijk is dat de Stadjer de standpunten van de Stadspartij niet omarmt.
  De onzinideeen dat je nog met het Forum zou kunnen stoppen zijn door de kiezer fors afgestraft. Partijen die voor het Forum zijn hebben gezamenlijk meer stemmen gekregen.
  De studentencampus is kennelijk ook geen item waar op gescoord kon worden.
  Wanneer je hier op dit forum kijkt dan kun je niet anders dan constateren dat het niet bepaald een doorsnede van de Groninger kiezers betreft.

 5. Nu nog een afstraffing a.s. jaar in de Provinciale Staten a.s. jaar bij de verkiezingen .
  De mensen willen geen samenvoeging van dorpen tot steden van 100.000 mensen dat is het Noorden niet realiseerbaar.Het vernietigen van alle voorzieningen zijn we ook beu, maar ondertussen wel 88 % van ons gas investeren in het westen.Stop deze regering.Hoop een ding dat D66 geen grootheids waanzin krijgt. Stop het Forum en stop Zuidelijke ringweg in huidige vorm met een Juliana plein dat 15 m omhoog gaat.
  Geen geld verspilling dat moet voorop staan !

  1. Volgens mij heb je niet veel begrepen van de verkiezingsuitslag.

   Partijen die tegen het Forum of Zuidelijke Ringweg zijn hebben gezamenlijk maar een handjevol zetels gehaald.
   Dat zegt genoeg.

 6. De eerder opmerking van mij over het Forum was niet bedoeld om de discussie over het Forum weer op te rakelen… in tegendeel.
  PVDA heeft hier niet zo’n grote klap gehad als in andere plaatsen en is tov Stadspartij zelfs groter geworden. Dus hou aub op met die onzin dat PVDA verloren heeft vanwege het Forum en ik deel de conclusie dat de Stadspartij nu toch echt verder moet kijken. Er zijn therapiën voor dit obsessieve dwang neuroses. En zeker nu nog doorzeiken over het Forum lever de Stadspartij denk ik alleen meer schade op : Jullie zijn nu denk ik al het zwakke broedertje van de lokale partijen in Nederland.
  Overigens de drie nieuwe colleges die bij mij opkomen zijn D66-PVDA-SP, D66-PVDA-VVD-GL en D66-PVDA-VVD-CDA Valt je hier iets op? 3 x ‘D66 & PVDA’

  1. Dat doorzeiken over het Forum nog meer schade oplevert voor de Stadspartij is niet mijn grootste zorg.

   Ik had de desastreuze uitslag voor de anti-Forumpartijen niet voorzien. Kennelijk is onder degenen die hier posten de Stadspartij heel erg oververtegenwoordigd.

   1. Ik heb ook niet de illusie dat mensen laaiend enthousiast zijn over het Forum, maar het geaccepteerd hebben buiten de Stadspartij. Dat heb ik al zoveel mensen horen zeggen. Ik ben iig blij dat mensen hun antipathie voor het Forum niet de doorslag hebben laten geven in hun stem. En Jack heb je de Monstrum-mensjes wel eens geteld hier? Zijn er niet zoveel hoor… ze reageren allen vaak en dan ook nog irritant off topic op andere onderwerpen. Mag ik een Monstrum-filter op de site aub. Kan ik het oa met jou Jack hier over andere onderwerpen hebben. :)

   2. Ik had een veel negatiever sentiment verwacht. Waarschijnlijk omdat ik mij iets teveel hebben laten beïnvloeden door een handjevol negatievelingen dat hier nogal actief is.

    Ben benieuwd wanneer ze weer onder hun stenen vandaan kruipen. Laten we er maar van genieten zolang het kan.

 7. Als er nou iets blijkt uit deze verkiezingen, is dat een heel erg groot deel van de burger in den lande geen binding (meer) heeft met gemeentelijke politiek, of er geen vertrouwen in heeft dat gemeentelijk stemmen ook maar iets uitmaakt, getuige de lage opkomst. Ook zou je kunnen constateren dat men (gelukkig, wat mij betreft) graag een meer sociaal en solidair beleid wil zien. Bij een partij als de SP zegt een landelijke verdubbeling, zeker aan de hand van de lage opkomst, meer dan het verlies van de grote partijen.

  1. Grotendeels met je eens.
   Wat, volgens mij, wel blijkt uit de uitslag is dat het percentage Groningers dat het Forum niet wil en daar ook stemgedrag aan koppelt, uiterst klein is.
   De items waarop de campagne van de Stadspartij was gebaseerd leven niet erg.
   Kennelijk zijn de meeste Groningers geen voorstander van een campus of tegenstander van het Forum, of kan het ze minimaal niet genoeg schelen om daar het stemgedrag te laten bepalen.

   Ik had wat dat betreft verwacht dat de Stadspartij zetels zou winnen, kennelijk bestaat het sterke anti-Forumsentiment niet.

   1. Persoonlijk denk ik dat een grote groep tegenstanders niet heeft gestemd en je daarom niet zoveel kunt opmaken uit de uitslag wat betreft het percentage wel of niet tegen zijn van het Forum. En in Groningen kan ik dat maar wat goed begrijpen. Partijen waar je van mag verwachten dat ze, in de ogen van Jan Modaal, niet achter dure prestigeprojecten scharen, omdat het gewoon niet strookt met hun ‘sociaal gezicht’, hebben zich opgeworpen als voorstanders van deze plannen. Dan denk ik vooral aan de partijen ter linkerzijde. Een Stadspartij zou dan nog een optie zijn, maar lijkt ook geen alternatief voor de sociale partijen en dan blijft er niet veel over. Ik ga nu even niet de discussie aan over het wel of geen voorstander zijn van het Forum, maar ik kan me zo voorstellen dat men dan dus gemeentelijk simpelweg niet meer stemt. Ik ben er ook van overtuigd dat vooral een SP en Groen Links hier een grote achterban mee heeft verloren in Groningen en dat de groei voor hun veel hoger had kunnen uitvallen in de Stad.

   2. Het beeld van GL en SP wijkt toch niet echt af van het landelijk beeld?

    Wellicht hebben veel kiezers in de gaten dat de Stadspartij niet serieus te nemen is. Heb zelf geen goed beeld hoe nu werkelijk in de stad gedacht wordt over het Forum. Voor de realisatie van het Forum is dit ook niet echt belangrijk meer.
    Wel belangrijk is dat de bouw van het Forum en de invulling wel een feestje wordt waardoor Stadjers er trots op worden, beetje vergelijkbaar met de situatie rondom het Groninger Museum.

   3. De ideologie is denk ik ook wel zo’n beetje wat de partijen landelijk ook uitdragen, maar het Forum steunen heeft ze denk ik geen goed gedaan. Dat strookt ook niet met hun ideologie lijkt me, dan leven er bij hun eigenlijke achterban wel andere problemen. Ik ben er haast zeker van dat ze dat een deel achterban heeft gekost. Normaal gesproken zou een teleurgestelde achterban van de PvdA toch een alternatief zoeken zou ik denken en dan lijken me de partijen ter linker zijde een logische optie, gezien de Stad altijd een links bolwerk is geweest. Toch zie je dat in de stad Groningen niet zo sterk terug.

    Dat de PvdA ook in Groningen veel stemmen heeft verloren vind ik echt niet meer dan logisch. Forum, ringweg, Rehwinkel, landelijk afbraakbeleid in de ogen van hun achterban, dat is allemaal geen goeie reclame geweest. Dat Forum en het ringweg verhaal leeft meer dan je denkt ben ik bang voor.

   4. Daar ben je niet bang voor… Je wilt je eigen waarheid creeeren Jeroen. D66 is op het gebied van het forum en ringweg vrijwel op één lijn terecht gekomen met PVDA dus nou niet dat kinderachtige gedoe dat daar het verlies van de PVDA aanligt. Ze liggen in de stad nog steeds boven het landelijk gemiddelde. Ze zijn voornamelijk afgestraft voor landelijke politiek en de hooghartigheid van mensen als Rehwinkel in die partij. Ook kopen veel kiezers de schizofrenie van die partij niet en zitten ze net als de Stadspartij ind de fase dat er nog steeds harde keuzes gemaakt moeten worden over de lijn van de partij. Ik heb daar overigens meer vertrouwen in bij de PVDA.

 8. De Stadspartij heeft helaas niet zoveel gewonnen. Je ziet dat de PvdAers massaal zijn overgelopen naar D66 en een enkeling naar de SP. Helaas heeft de PvdA uiteindelijk dus 6 zetels en d66 9.

  Ik ben nu benieuwd wie de wethouders gaat leveren. Helaas heeft het PvdA toch nog 6 stemmen. Als je definitief een einde wil maken aan de PvdA cultuur dienen er nu poppetjes gewisseld te worden nu ze de macht niet meer hebben. Anders zullen ze de macht gebruiken om toch hun baantjescaroussel en vrinden in te schakelen. Maar daar heb je wel ervaren mensen voor nodig om de cultuuromslag van de PvdA door te laten werken in de ambtelijke molen door daar grote schoonmaak te houden.

  Stadspartij had deze keer minder punten waar ze invloed op konden hebben zoals forum/tram. Ik denk dat Prummel een veel beter boegbeeld was en tegenstand bood aan de arrogantie van partijen als GL, SP en PvdA. Ik vond de campagne van de stadspartij slecht.

  Ik kan nog wel leven met een D66, maar die heeft in het verleden zo vaak mijn stem misbruikt voor het pluche dat ik daar al jaren niet meer op stem omdat je weet dat ze de boel weer verstieren. Vandaar dat hun verkiezingsuitslagen altijd als een jojo zijn. Peggold is ook de meest arrogante vent die er in de tweede kamer rondloopt.

  Kom op D66 Groningen wil een GEKOZEN BURGERMEESTER! En dan geen PvdA-er! Of misschien wel, als het volk maar de keuze heeft.

  1. Prummel was gewoon niet meer houdbaar daar, omdat hij de hele partij naar zich toe trok dmv extern aangetrokken mensen. Wat dat betreft herhaalt de geschiedenis zich. Maar vooral het respect voor andere mensen in die partij (Riemersma bv meer dan 1 zetel vorige verkiezingen) was opvallend. Er zal al wel al een hoop mis zijn geweest in de verhoudingen intern.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *