Categorieën: Nieuws

Driekwart Harenaren wil niet bij Stad

De inwoners van Haren kwamen woensdag in grote getale naar de stembus. De opkomst in Haren bedroeg 75 procent. Dat heeft vermoedelijk te maken met de tegelijk gehouden burgerraadpleging.

Van de kiezers in Haren vindt 74 procent het geen goed idee om hun gemeente te laten opgaan in Groningen. De overige 26 procent is het daar wel mee eens.

D66 werd in Haren de grote winnaar: de partij ging van drie naar vijf zetels. Gezond Verstand Haren steeg van twee naar drie zetels. De verliezers waren de VVD (van vier naar twee) en de PvdA (van drie naar twee.

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

  • En toch gaat het gebeuren denk ik. Alternatief zou samenvoegen met Tynaarlo zijn (wat me persoonlijk ook beter lijkt), maar dan moet Haren eerst bij Drenthe gevoegd worden, en ik vraag me af of het gemeentebestuur van Haren dat voor elkaar gaat krijgen bij de bazen in Den Haag.

  • Zou Haren te porren zijn voor Groningen - Tynaarlo - Haren ? Niemand wil het bijna failliete Ten Boer erbij. Beetje sneu als de Stad alleen die erbij krijgt terwijl andere veel elitairdere en rijke gemeentes veel meer profiteren van de stad en haar voorzieningen... Bv ook Zuidhorn. Straks krijgen we hele arme en rijke gemeentes door de herindeling en dat is mooi kloten aangezien veel wordt gedecentraliseerd.

  • Ik geef de Harenaars geen ongelijk. Tynaarlo past beter bij Haren. En de provinciegrens? Plasterk is ook van plan om Groningen en Drenthe samen te voegen. Dat hoeft dus niet per se een probleem te zijn.

    • Onzin, Haren past helemaal niet beter bij Tynaarlo. Enige overeenkomst is dat het twee gemeenten zijn die volledig op de Stad zijn aangewezen.
      Economisch en sociaal zijn er nauwelijks relaties tussen Haren en Tynaarlo. Haren en Groningen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zonder Groningen zou Haren in zijn huidige vorm geen bestaansrecht hebben. De facto is Haren een buitenwijk van de Stad. Hoor ook geen steekhoudende argumenten tegen een fusie. Wel heel veel Calimerosentiment.

      • Misschien niet bekend bij veel Groningers : Aan de Zuid Oost kant van de stad bouwt Tynaarlo een vrij luxe wijk aan de stad vast. Deze mensen maken veel gebruik van de voorzieningen in Groningen, maar de belastingen gaan naar Tynaarlo... Hetzelfde geldt met Meerstad en Slochteren... maar daar heeft de stad zelf een actievere rol.

      • @Erik, Tynaarlo ligt ten zuiden van Eelde en tussen Tynaarlo en Eelde liggen weilanden, dus tegen de stad aan lijkt me dan lastig. Bedoel je misschien Paterswolde of Eelderwolde?

      • Eelde/Paterswolde ligt in de Gemeente Tynaarlo (met oa Zuidlaren en Vries). De wijk Ter Borch ligt tegen Groningen aangeplakt. Bij Corpus den Hoorn achter de Piccardhofplas. Dat was vroeger van Paterswolde en nu dus Tynaarlo.

      • Bedankt voor je uitleg Marc. Ik had zelf het kaartje van de gemeente Tynaarlo ook nog even gechecked (En ik loop regelmatig langs die wijk, want er is daar een prachtig uitzicht op de Peizermade (?) )

  • Nu kun je zien wat Haren is! Wat een niveau. In alle opzichten van de stad profiteren, maar niet het verstand hebben, dat de stad het enig logische alternatief is. Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Nu van hogerhand ingrijpen: Onmiddellijk bij de stad voegen! Je kunt ze daar geen inspraak geven, daar zijn ze te kortzichtig voor!

    • Nee dan het niveau van Groningen:
      tram, forum, rondweg. Ik zou in lachen uitbarsten als het niet zo droevig was.

  • Dit is geen stem voor Tynaarlo, maar een stem tegen Groningen. Men wil eigenlijk gewoon zelfstandig blijven. Dat gaat niet gebeuren. Tynaarlo zit ook helemaal niet op Haren te wachten. Het speelt er totaal niet. De Gorechtvariant past voor geen meter bij Haren en is ook een ' alles behalve Groningen' Variant. De herindeling zal uiteindelijk op provinciaal niveau worden opgelegd. Wat de bewoners van haren er van vinden is irrelevant, want Groningen is de meest logische optie. Dat geldt eigenlijk ook voor Eelde Paterswolde, maar ja die liggen in Drenthe. Aan de Noordkant zou Groningen een Strook Bedum en Winsum er bij moeten krijgen, om daar speculatieve randontwikkelingen te voorkomen. (Zoals die Golfbaan bij Beyum). Zuidwolde en eventueel Adorp zouden dan bij de stad komen.

  • Kwa gebied liggen Haren , Tynaarlo en Groningen mooi aaneen gesloten. En ook denk ik dat de inwoners uit dit gebied veel van de voorzieningen in Groningen gebruiken.
    Een extra treinstation in Tynaarlo zou dat nog kunnen stimuleren.
    Daarintegen zou de gemeente Ten Boer een raar uitstulpsel aan de stad gaan vormen. Dat wordt denk ik overduidelijk gedaan vanwege de slechte financiele positie van Ten Boer !

    • Ten Boer en Groningen werken op administratief vlak al verregaand samen. Ik denk dat dat de reden is. Qua ligging zou ten Boer best bij Bedum en Winsum kunnen.

      • Ook omdat langere gemeentegrenzen meer administratieve lasten met zich meebrengt (dus meer ambtenaren) lijkt me dat idd een betere samenvoeging. Ook kwa inwoners past dat goed bij elkaar lijkt me. (Misschien een strook bij Garmerwolde en Zuidwolde wel bij de stad?)

  • Zullen we in de stad een referendum aanvragen of we Ten Boer met z'n schulden er wel bij willen ?

    • neem daarin haren dan ook maar mee. per inwoner staan ze daar ook zo'n 4000,- in het rood. staar je niet blind op de foto's van die mooie villa's.

      • En hoeveel per inwoner is dat voor de stad? (Incl een kwart bankgaranties ) Ten Boer is de enige gemeente die onder toezicht staat van de provincie Groningen dacht ik ?

  • Hareners hebben heel wat jaren kunnen parasiteren op door inwoners van de Stad betaalde voorzieningen. Nu er wellicht een moment komt dat ze daaraan mee moeten betalen zijn ze tegen een fusie.

Recente berichten

Pinkstermaandag zon en buien, ook komende dagen buien

De zon maakt de komende dagen vaker plaats voor bewolking met kans op regen- en…

2 uur geleden

Geen plusvariant om extra te investeren in sportvoorzieningen: “Huidige ambities zijn al heel fors”

Een plan van het CDA om in de gemeente een plusvariant uit te werken, waarbij…

2 uur geleden

KNMI waarschuwt voor onweersbuien en hagel op pinkstermaandag

Het KNMI waarschuwt op pinkstermaandag voor onweersbuien. Voor de provincie Groningen is een 'code geel'…

3 uur geleden

Vrij zeldzame witwangstern strijkt met 35 paartjes neer in Onnerpolder

De witwangstern wordt niet vaak in Nederland gezien. Dit voorjaar zijn er 35 paartjes neergestreken…

4 uur geleden

Kunstenaar uit Stad exposeert op solotentoonstelling in Ierland: “Men denkt daar niet in hokjes”

Kunstenaar Wilma Vissers uit Stad heeft er een bijzonder avontuur opzitten. De afgelopen periode exposeerde…

5 uur geleden

Donar komt tekort tegen Heroes Den Bosch

Het is Donar zondagmiddag in Den Bosch niet gelukt om wederom te stunten. Het werd…

7 uur geleden