Categorieën: Nieuws

D66 wil externe formateur

D66 wil het nieuwe college van de stad vormen met behulp van een externe formateur, dat zei lijsttrekker, en winnaar van de verkiezingen Jetze Luhoff. D66 heeft negen zetels en is de grootste partij.

Dit zei Jetze Luhoff in het radioprogramma OOGForum, hij wilde niet zeggen wie hij op het oog heeft. “Dat weet ik nog niet ,ik ben er nog over aan het nadenken.” Als winnaar van de verkiezingen en grootste partij, neemt Luhoff het voortouw bij de vorming van een nieuw college. Luhoff zal geen deel uit maken van het nieuwe college van B&W; “De politiek leider hoort in de raad, dat geeft een andere dynamiek.” Hij wilde ook niet zeggen of hij een links college wil of een meer rechts georiënteerd college gaat vormen.

Maandag gaan alle partijen uit de raad , met elk twee vertegenwoordigers, praten over de uitslag.

Ecco van Oosterhout

Bekijk reacties

  • Indien D66 maar geen fout maakt door de PVDA in het nieuwe college binnen te halen want dan is en zijn de kiezers bedondert en verlaten D66 snel weer.

  • Als D66 maar niet de fout maakt door grof de bezem er doorheen te halen, waardoor de 2deling alsmaar groter wordt.

    De Groningers willen van de symptoombestrijding af. Dit doe je niet, door zwaar te bezuinigen op minimavergoedingen en alles daaraan gerelateerd. Dit is het plaatsen tegen de muur zonder enig uitweg op een betere bestaan. Ook niet door de Groningers, zgn vrijwilligerswerk te laten doen voor hun uitkering. Per saldo schiet men financieel er namelijk niets mee op. De armoede zal ook daarmee worden voorgezet. Het zal de Groninger alsmaar verder frustreren. Het is ook niet eerlijk. Groningen is een achtergestelde regio, dat niet over de financiële middelen bezit als een Randstad.

    De economie moet vooruit worden geholpen. Daar gaat het de Groninger om. Dus geen symptoombestrijding, maar werken aan echt werk ipv zgn vrijwilligerswerk. Er zijn helaas meer werkzoekenden in Groningen, dan dat er reguliere arbeidsplaatsen zijn.

    Het is één van de redenen dat PvdA is afgestraft, doordat de regenten keuzes maakten voor prestigeprojecten en je volk vervolgens in armoede onderdompelen! In plaats prioriteit te geven aan datgene.
    Ook de wetgeving vanuit politiek Den Haag droeg daaraan bij.

  • Het lijkt me bijna onmogelijk om PvdA buiten het nieuwe college te houden, als je naar de aantallen kijkt. Het aantal zetels moet minstens 20 zijn om een college te vormen. Volgens mij zal de nieuwe samenstelling niet veel afwijken van het huidige college. Uiteraard mag D'66 dan meer wethouders leveren. En aangezien de politieke kleur van de winnaar, zal SP niet meer mee gaan doen. Dat wordt dan naar alle waarschijnlijkheid VVD.

  • De SP zal zelf niet mee willen doen want dan moeten ze steeds uitleggen waarom armoedebestrijding ten koste moet gaan van hun monstrum, het Forum. Dus waarschijnlijk D66, PvdA en VVD.

    • D66+PvdA+VVD = 18 zetels oftewel 2 te weinig. De enige driepartijencombinatie die mogelijk is, is D66+SP+PvdA.

      Ik zou het zelf wel een goed idee vinden als de vier winnaars samen het College gaan vormen: D66+SP+CDA+S&S. Als dát niet eens een verfrissende combinatie is...

      • Fijn dat je weer opduikt, jammer dat je niet de moeite neemt om vragen die aan je gericht zijn te beantwoorden.

      • Het CDA lijkt een winnaar maar heeft gewoon geluk gehad door de restzetel te scoren. In 2010 had het cda 6,9% van de stemmen en nu 6,3%.

      • Normaliter had CDA nu 0 zetels, maar dankzij het heerlijke smoeltje van Anne Kuik ivm de verkiezing 'beste raadslid' uiteindelijk op 3 zetels terecht gekomen. Helaas, stemmen mensen te vaak op poppetjes ipv het beleid en het laten verleiden door allerlei verkiezingsbeloftes.

  • De grootste fout die D66 maakt is samen te gaan met de 2 regerings partijen want die zullen voet bij stuk houden betreft hun parade paardjes ,, Forum en Zuidelijke ringweg " Beter een zo'n breed mogelijke coalitie die in deze moeilijke tijden nodig is.Beter zelfs een uit zakenmensen dan uit politici.Er zijn te veel amateurs die beslissen.

  • Inderdaad Joop, waarschijnlijk zullen PvdA en VVD aanschuiven, maar dan is er nog een partij nodig, aangezien de VVD is gehalveerd.
    Een stadjer die het politieke nieuws zo af en toe volgt,moet zijn opgevallen dat de SP inderdaad voor het Montrum kiest inplaats van armoedebestrijding. Zelfs het potje voor bijzondere kosten voor bijstandtrekkers is afgeschaft! Dus geen wasmachine voor deze groep, als de oude defect raakt.

  • Nouja de informateur zal denk ik van D66 huize moeten zijn? Aangezien D66 vooral veel liberale kiezers in de stad heeft getrokken denk ik aan Joris Voorhoeve.
    Student en stad lijkt me niet echt een partij voor het college aangezien gemeenteraadslidschap daar estafette is. (dwz wsl elk jaar anderen) Eventueel bv wel te gebruiken bij een minderheidscollege van D66-VVD-CDA-GL oid (met dan bv steun van S&S , Stadspartij en PVDA op sommige punten) Maar dat is wel erg vergezocht.
    Ook lijkt me het aantal nieuwe gemeenteraadsleden bij D66 niet geschikt voor een college dat maar 20~22 zetels heeft.

  • Beste mensen geef de winnaars en andere partijen dan PVDA en VVD de kans een brede nieuw college te vormen.Laten we hopen op boeren nuchterheid ! En de stad uit de financiele problemen te halen en niet de burgers extra te belasten maar te ontlasten.
    Daarbij zou een breed college een zegen zijn.

Recente berichten

Twee minibiebs in brand in Haren, onderzoek naar brandstichting

In Haren heeft in de nacht van zaterdag op Pinksterzondag brand gewoed in twee minibiebs.…

40 minuten geleden

Handig in de Buurt ontvangt twee giften: “Lijkt me heel leuk om in De Geheime Tuin iets met muziek te doen”

Handig in de Buurt in de wijk De Hoogte heeft afgelopen week twee bijzondere giften…

2 uur geleden

Schade bij brand in café winkelcentrum Lewenborg

In een café in winkelcentrum Lewenborg heeft zondag in het begin van de middag brand…

2 uur geleden

Twee zeearenden geboren in De Onlanden: “Dit is heel erg bijzonder”

In natuurgebied De Onlanden zijn de afgelopen dagen twee zeearenden geboren. Boswachter Bart Zwiers van…

6 uur geleden

Petitie om serieus werk te maken van ateliers 850 keer ondertekend: “We willen zekerheid”

De petitie die de gemeente oproept om serieus werk te maken van ateliers in de…

6 uur geleden

Gemeente gaat in gesprek met KNVB om jeugdcompetities op zondag te laten spelen

Wethouder Inge Jongman (ChristenUnie) van Sport gaat in gesprek met de KNVB om te onderzoeken…

7 uur geleden