Categorieën: Nieuws

Groningen in top drie met schuldenlast

De gemeente Groningen heeft per inwoner een schuld van 5.684 euro. Groningen staat daarmee op de derde plaats van de gemeenten met de hoogste schuldenlast per inwoner. Dat blijkt uit cijfers van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, VNG.

Hengelo voert de ranglijst aan met een schuld van 8.571 euro per inwoner, gevolgd door Spijkenisse met 6.329 euro. Van de ruim 400 gemeenten in Nederland zijn er maar 48 zonder schulden.

Volgens de VNG moet de schuld per inwoner niet gezien worden als een graadmeter voor de financiën van een gemeenten omdat er geen rekening gehouden wordt met de inkomsten. Grotere gemeenten hebben doorgaans meer inkomsten en kunnen zodoende een wat hogere schuldenlast hebben dan kleinere gemeenten.

Menno van Duinen

Bekijk reacties

  • Dan kijk je gewoon even naar de openbare jaarrekening van de gemeente Groningen over bvb 2012. Hierin staat vermeld dat men als gemeente Groningen in 2012 voor 1.250.000.000,00 in de min staat. Dat is dus 1 miljard 250 miljoen Euro....
    Kijk je verder dan kun je gelijk zien waar dit uit opgebouwd is.

    Misschien dat mevr. Dekker, u weet wel de voormalige wethouder met haar gevleugelde uitspraak: de financiering is rond, een reaktie gaat geven hoe zij dit voor elkaar heeft weten te krijgen, of wellicht dhr. Schroor als opvolger van, doetdeze het niet veel anders, getuige o.a. enkele verplichtingen welke ook nu nog zijn aangegaan om enkele bouwwerken in het centrum uit de grond te stampen.

    Een willekeurig bedrijf welke niet aan haar financiele verplichtingen kan voldoen, gaat in de regel failliet. Als gemeente ga je simpelweg je belastingen verhogen en in het geval van Groningen, lepel je zoveel als mogelijk nieuwe inwoners naar binnen, om zo een nog hogere uitkering uit het gemeentefonds op te kunnen strijken.

    Geweldig toch om als inwoner van deze gemeente in een provinciehoofdstad met een metropolistische hoge schuldenlast opgezadeld te zitten.

  • En daar komen de kosten voor HET MONSTRUM nog bovenop.De eerste plaats ligt in het verschiet, een plek waar Groningen ten koste van alles graag wil staan.

    • Daar lijkt het inderdaad wel op! Gauw afschieten dat Forum! Hopelijk kan de Stadspartij daar voor zorgen na de komende gemeenteraadsverkiezingen.

  • Ik vind dat het Forum een wel heel erg dure overdekte speelplaats is voor kinderen. Het stripmuseum heeft nu een mooie maar vooral goed bereikbare plek, de bibliotheek zit ook op een mooie plek.
    Bioscopen zitten goed, en bereikbaar.
    Eerst halen ze het openbaar vervoer weg uit de binnenstad, hierdoor krijg je geen ouderen meer in de binnenstad, dan verkassen ze alle voorzieningen naar de onbereikbare plek van de Grote markt. Goed over nagedacht toppertjes!

    • Heb regelmatige een kijkje genomen bij bouwplaats achter de Oostwand. Denk dan steeds:"zou een mooi plein met bomen, en een nieuwe zichtlijn naar de toren van de Der A-kerk niet een prachtig alternatief zijn voor het jaarlijks miljoenen kostende Monstrum?"

Recente berichten

Groningen Atletiek pleit voor bouw sporthal: “Indoorlocatie zou van grote meerwaarde zijn”

Groningen Atletiek pleit voor de bouw van een sporthal waar indooratletiek bedreven kan worden. Wethouder…

2 uur geleden

“De vermissing stopt pas als de vermiste is gevonden, dat is mijn drijfveer”

Waar zijn de lichamen van de vijftien geëxecuteerde stakers die begraven zijn op Appèlbergen? Dat…

3 uur geleden

Harense brengt 22 terreinwagens naar Oekraïne: “Beeld van kapot geschoten vliegveld moet ik nog een plekje geven”

Willemijn Kemp van de Sociale Brigade uit Haren is weer terug in Nederland. De afgelopen…

3 uur geleden

Eerste gierzwaluwen weer in Stad gesignaleerd: “Skrieeh, skrieeh”

De gierzwaluw is weer in de stad gearriveerd. Met het mooie weer van de afgelopen…

4 uur geleden

Groningen viert Bevrijdingsdag: Leutje Festival, Bevrijdingsfestival en activiteiten in Bevrijdingsbos

Groningen viert zondag de vrijheid. Op Bevrijdingsdag vinden in de stad verschillende activiteiten plaats. (meer…)

4 uur geleden

Haren kampioen, Gruno doet goede zaken, VVG gedegradeerd

In de tweede tot en met de vierde klasse was er weer van alles te…

5 uur geleden