Categorieën: Nieuws

Stadsbestuur boos over nieuwe WMO

Het Stadsbestuur baalt van het Kabinet. Het kabinet wil per 1 januari 2015 een veranderde Wet Maatschappelijke Ondersteuning invoeren.

In die wet wordt de ondersteuning voor mensen die thuis zorg nodig hebben geregeld. De nieuwe wet moet een enorme besparing opleveren. Bijna 70% van de gemeentes wil geen verantwoordelijkheid voor die wet nemen, ze maken zich grote zorgen over de verslechtering voor de mensen die nu gebruik maken van zorg. hij is niet uit te voeren volgens een meerderheid van de vereniging Nederlandse Gemeentes.

De Tweede Kamer is nu aan zet, en is zeer kritisch. De Raad Van State adviseerde eerder negatief over de wet. Mocht de wet toch ingevoerd worden, dan gaat het stadsbestuur een beroep doen op de Wet Bestuurlijke Verhoudingen.

Ecco van Oosterhout

Bekijk reacties

  • Jannie Visscher mag van mij wel van het beeld verdwijnen, ze is een zeer vervelend en niets zeggend persoon met een enorm hoog arrogantie gehalte.

    • Dan treft het dat er binnenkort gemeenteraadsverkiezingen zijn.
      Wat heeft zo'n opmerking met dit artikel te maken ?

    • Us Jannie Visscher, kan maar beter een streep door het Monstrum-plan zetten.

      Van die vijf miljoen euro exploitatietekorten (per jaar!) kan de stad hele leuke dingen doen.

      Waarbij aangetekend moet worden dat de onafhankelijke deskundigen, denken dat het centrum met het Monstrum een Stedenbouwkundige Doodssteek krijgt. En dat die vernietiging (door het contextvijandige gevaarte) ons bezoek van toeristen, welzijn en het 'blijven hangen' van afgestudeerden gaat kosten.

      Het is allang aangetoond dat steden met een historisch centrum aantrekkelijk steden worden gevonden!

      Met vriendelijke groet

  • Zo kan ik wel meer wetten bedenken, die zeer zwaar op de Groningse samenleving drukken, terwijl ze daaraan volledig debet zijn.

    Groningen wordt binnenkort autonoom. Dan kunnen wij voorgoed afscheid nemen van politiek Den Haag

    • Groningen wordt helemaal niet autonoom. Dat roepen de boertjes van Buut'n graag, maar de meeste Groningers blijven liever Nederlander.

      • Men kan beter Limlander zijn of Brabander...
        Als de provincie versneld naar beneden zakt omdat er al 2000 miljard kuub gas VERDWENEN is..kan men beter daar wonen..
        U moet niet denken dat het bij het midden blijft...Ook de randen met de dijken zullen in rap tempo verzakken..Begin alvast een boot te bouwen zou ik.zeggen.
        We zijn straks allemaal ex Groningers die zullen wonen in de rest van Nederland..
        Brabant Overijssel..Stukje Drente misschien..en we gaan op vakantie naar het strand in Ommen aan zee..
        Te zwartgallig.?
        Onze kabinetten allemaal..!!! bedriegen ons al 10 tallen jaren..neen honderden jaren ..voor het genot van de elite..ten gunste van een paar machtsmisbruikers ten koste van miljoenen..burgers zoals U en ik..
        De voedselbank krijgt het steeds drukker..Goh...hoe zou dat nu komen..?
        Werken tot je 67e terwijl er 1200 miljard in de pensioenen pot zit.
        Wie verneukt nou wie..?
        Gewoon doorgaan als slaaf/werker..voor je comfort..
        Moet je wel werk hebben.
        Want een uitkering.... zelfs daar moet je voor werken...
        Hoezo werken voor je uitkering.??
        Als je werkt krijg je toch loon/salaris.?
        Én...er was toch geen werk ...daarvóór krijg je toch ( om een beetje te kunnen leven)
        een uitkering.?
        Wie verdient HIER. nou weer aan..??
        Anarchie ligt op de loer ..
        Burgerlijke ongehoorzaamheid......
        Men pikt het niet langer ..
        Mensen....we zitten in de SHIT..
        Iedereen ruikt het ..
        Iedereen...
        Maar we houden liever de wasknijper op de neus inplaats van de troep op te ruimen..
        Het zij zo...

        We zullen zien wat de wet ons weer zal brengen
        Het zal beter worden...?
        Tuurlijk...

      • Als dat gebeurt René dan zal de stad wel blijven liggen. Die ligt immers niet boven het gasveld. Betekent alleen maar dat de Stadjers er een prachtig groot meer bij krijgen of dat we dadelijk in het mooie Groningen aan zee wonen. Misschien komen er dan zelfs zeehondjes op het stadsstrand liggen.

      • Probeer jij eens voor 1,2 miljard ... kilometers dijk aardbevingsbestendig én zeventigduizend huizen te herstellen / wapenen én tientallen romano-gotische kerken van een nieuw aardbevingsbestendig fundament te voorzien én daling van huizenprijzen als gevolg van dreiging van een aardbeving te compenseren.

        Met vriendelijke groet

  • Jannie Visser (SP) mag straks aan haar achterban uitleggen waarom ze altijd de PVDA prestigeprojecten zoals het Forum heeft gesteund. Het schijnt iets met pluche te maken te hebben.

  • @Marc .. Politiek Den Haag bedenkt allerlei wetten, die de problematiek van de grote steden in de Randstad moet oplossen.

    Onze armoede cq werkeloosheid is een structureel cijfer, terwijl als de economie aantrekt, daarvan de Randstad direct profiteert.

    De Groningers willen autonoom. Dit is al van oudsher. Het is de import, die veelal al een economische belang hadden in onze stad en regio, die zijn gebleven. Het zijn juist deze mensen die daartegen ageren.

    @Juul Gekregen ? Het heeft meer te maken als fatsoenlijk en verantwoordelijkheden tov regio's, die decennialang te kort kwamen. waarin de Randstad werd bevooroordeeld. Bovendien is dit bedrag, nog steeds niet toereikend als een structureel tekort.

    • Je hebt gelijk Jeroen.

      Als er iets is dat de Groninger, en dan in het bijzonder de Ommelander kenmerkt, is het wel de hang naar dingen zelf te doen.

      Maar dat snapt Marc, afkomstig uit het benauwde Brabantse boerenland niet.

      Met vriendelijke groet

  • Het is altijd even afwachten hoe snel het Forum in de discussie wordt ingebracht!

    Staan die mensen er mee op en gaan ze er mee naar bed?
    Echt niks beters te doen?

    Onafhankelijke deskundigen die aangeven dat de binnenstad dan een doodssteek krijgt?
    Er zijn vast ook heel veel onafhankelijke deskundigen die het tegendeel beweren.

    De historische structuur van Groningen wordt juist hersteld en versterkt door alle ontwikkelingen rondom het Forum. De vooroorlogse rooilijn wordt hersteld en er ontstaat ruimte voor een nieuwe functie in het bouwblok. In iedere succesvolle stad is altijd ruimte voor veranderingen en innovaties. Deze zijn soms niet zo geslaagd, zoals het wederopbouplan voor de Grote Markt. Met de nieuwe oostwand en het Forum wordt dit hersteld en wordt dit deel van de Binnenstad opnieuw aantrekkelijk voor veel mensen.

    • Lachwekkend dit.

      Ga je nu serieus beweren dat er niet-belanghebbende deskundigen, denk hierbij aan rijksbouwmeesters, zijn die het Monstrum door zijn volume geen doodssteek voor het Groninger centrum vinden?

      Het naar achter halen van de rooilijn door Grandpré was nu juist wel een geslaagde verandering. De vroegmiddeleeuwse "planologen" van ons grote dorp, konden nooit de ontwikkeling van de brandstofmotor, en andere zaken die reistijden flink zouden verkorten, voorzien.
      Konden nooit de huidige bezoekersaantallen voorspellen, en vonden de Middeleeuwse omvang van de Grote Markt groot genoeg.
      Grandpre begreep dat de Markt groter moest; een stad wordt paradoxaal genoeg herkent aan zijn open ruimtes. De toekomstige Grote Markt, wordt door de enorme blokken als van de Zwarte Hond, niet intiem, maar benauwd.

      "...In iedere succesvolle stad is altijd ruimte voor veranderingen en innovaties..."
      Wat is dit voor een achterhaalde onzin? Groningen is ongeveer de enige plek waar men voor sloop in historische centra, nog met het stilstand-is-achteruitgang-argument komt aanzetten.

      Tenslotte: de wederopbouwwand aan de Oostkant niet geslaagd? Wat een onzin; een hele zaal (USVA)deskundigen vond onder leiding van Vincent van Rossem (professor in de architectuurgeschiedenis) dat de Oostwand een prima wand was. Het pand van de woningbouwvereniging was de enige rotte plek. De reden van de Oostwand (heftig oorlogsgeweld) en het vergelijkingsmateriaal (de schitterende vooroorlogse Oostwand) maakten dat de Oostwand op afkeuring kon rekenen; had niets met de intrinsieke waarde van de Wand te maken.

      De voorstanders van Oostwand en Monstrum willen niet weten hoe zeer de schuldigen en hun (belanghebbende)meelopers afgerekend gaan worden op hun daden.
      In de laatste peiling staat de PvdA op zes zetelsl; als de lokale SP slim is zetten ze nu de frontale aanval op de lokale PvdA. Te beginnen door een streep door het Monstrum-plan te zetten.

      Met vriendelijke groet

      • @VSH
        Geen touw aan vast te knopen. Je stelt, ik parafraseer, dat er geen ruimte mag zijn voor veranderingen en innovaties maar dat de grootste naoorlogse verandering en innovatie heel erg succesvol was.
        Misschien moeten we direct maar een open lucht museum van de Stad maken.
        Ik ben blij dat Groningen een fraaie historische structuur heeft, maar het zou absurd zijn om veranderingen die het gevolg zijn van gewijzigde maatschappelijke omstandigheden geen plaats te geven.
        Anders hadden we ook geen Noorderplantsoen gehad, of Hoofdstation of.... Die zijn er gekomen omdat de vestingstructuur geen nut meer had. Zo zal een stad altijd veranderen, en dat is heel wat beter dan het verlangen naar vroeger omdat toen alles beter was.

        Komt ook nog bij dat vele veranderingen heel erg geslaagd zijn. De vele stadsvernieuwingsprojecten en ook de grotere ingrepen hebben er voor gezorgd dat de stedelijke dynamiek is gebleven. Daarvan zijn talloze voorbeelden, ik vind ze ook niet allemaal geslaagd maar wel bijna altijd beter dan de situatie voor de nieuwe invulling. Voorbeelden: bibliotheek van Grassi, Westerhaven, nieuw Gerechtsgebouw, Gasunie, Ossenmarkt, Groninger museum, waagstraat.
        Je komt iedere keer aan met dezelfde namen. Wanneer je naar het grotere plaatje kijkt dan wil ik je naar talloze onderzoeken verwijzen waarin onze Stad iedere keer heel hoog scoort, zowel bij Stadjers als bezoekers. Opvallendste is daarbij het EU-onderzoek naar de waardering van Europese stedelingen voor hun eigen stad. Groningen scoort het hoogst van alle onderzochte steden. Ook stedenbouw is daarbij betrokken!
        Alles gezeik van een enkele al dan niet zelfverklaarde deskundige valt daarbij in het niet.

        En nu iets beters doen: met zoon en hond de sneeuw in! :-)

      • Jack

        Iemand die de Waagstraat*, Westerhaven en de rechtbank aan de Ossenmarkt in alle ernst geslaagd vind, vind ik het niet waard om nog enige tijd en energie in te steken.

        Succes met je verdere reacties, en met vriendelijke groet.

        * De Waagstraat is een voorbeeld van het woeste cynisme dat de lokale PvdA kenmerkt. Deze door en door enge mensen lieten ons stadjers - voor zo'n beeldbepalende plek - tussen vier keer modernistische (waaronder een sporthal van Guinnar Daan) onzin kiezen.

        Komisch genoeg raakte Nathalini onder de indruk van de oude Nederlandse architectuur (zoals wel meer Italianen)en schonk hij de ons stadjers de keuze voor Anton Pieck. En zitten we daarom nu met armoedige Italio kitsch opgescheept. Behalve dat het architectonische bagger is, is het ruimtelijk ook slecht; zeker met de plaat van Otto Eerelman in gedachte.

      • VSH, voorheen Timmer

        Je bent wel een beetje voorspelbaar. Bij gebrek aan inhoud kies je voor het aanvallen van de boodschapper. In bovenstaand geval door wederom het verdraaien van de standpunten van de ander.
        Ik vraag me af waar je obsessieve vooringenomenheid vandaan komt.
        Je beschouwt jezelf als deskundig, gevoed door geselecteerde autoriteiten, en hebt geen enkele relevante opleiding of ervaring.
        Kennelijk kun je niet accepteren dat besluiten die op een fatsoenlijke manier tot stand zijn gekomen uitgevoerd worden als jij er niets in ziet. Hoe zou dat komen?
        Uiteindelijk resteert er maar een ding dat je kunt doen: richt een politieke partij op, of sluit je aan bij de Stadspartij. Je past prima in hun profiel. Zij willen grote schoonmaak in de politiek. Wie kan daar beter voor zorgen dan een schoonmaker?

  • @Jack Uiteraard staan we ermee op en gaan we er weer mee naar bed!

    Je wilt niet weten hoe dit door de gemeenteraad is gejast. Het baart mij in ieder geval veel zorgen. De enige partij die tegenstand heeft geboden is dat opzicht, was de stadspartij. Die gaan we dan ook maart bejubelen!

    • Ik weet het heel precies. Een politieke meerderheid heeft een beslissing genomen na een uitgebreide raadpleging van de bevolking.

  • Jack

    Als ik jou zou zijn, zou ik schrijven:"geef dan een bron van een onafhankelijke, niet-belanghebbende deskundige die het Monstrum niet de doodssteek voor het historische karakter van het centrum vind".

    Met vriendelijke groet

    • Dat is onmogelijk wat iedereen die Jack opvoert zal door wannabee volksmenner VSH direct naar het sprookjesbos verbannen worden.

  • De bovenstaande reactie is interessant. Het is kennelijk de goede vraag die pijn doet: noem een (1) gezaghebbende bron - niet belanghebbend- die VOOR dit Forum is.

  • Waarom er hier gereageerd wordt met aanvallen op de persoon van Mw Visscher en vervolgens gespuid wordt over het Forum is mij een raadsel. Lijkt me een beetje off-topic, aangezien het hier gaat over de invoering van de WMO, die als het doorgaat de levens van heel erg veel mensen gaat raken.
    Ik vind niet dat de gemeente geschikt is voor de regie van zorgtaken. Momenteel is het de aanbesteding van de thuiszorg, maar met de WMO gaat het o.a. ook over mensen die een indicatie hebben voor persoonlijke begeleiding onder de 10 uur per week... Ik voorzie dat duizenden mensen/gezinnen door de incompetentie van de gemeente en het onvermogen hierover de regie te kunnen voeren tussen wal en schip gaan vallen.

    Schoenmaker blijf bij je leest!

  • Aan alle reacties te zien zijn mensen meer bezig met zichzelf en hun eigen stokpaardjes dan aan de mensen te denken die afhankelijk zijn van de voorzieningen die betaald worden uit de WMO. (huishoudelijke hulp, woningaanpassingen, vervoersvoorziening enz.)

Recente berichten

De Onlanden wordt toneel voor grote internationale kunsttentoonstelling

In 2026 komt de grote internationale buitententoonstelling van Into Nature naar De Onlanden met uitgebreid…

4 minuten geleden

Bejaarde Stadjer (82) die psychiater op het hoofd sloeg met vleeshamer blijft achter de tralies

Een 82-jarige man uit Groningen, die verdacht wordt van poging tot moord, mag zijn proces…

36 minuten geleden

Olivier de Bruijne stopt na bijna zes jaar als directeur bij het IMG

Algemeen directeur Olivier de Bruijne zwaait, per 1 oktober, na bijna zes jaar af bij…

55 minuten geleden

Ook in Groningen delen niet alle agenten bekeuringen uit voor lichte overtredingen

Zwartrijders, fietsers zonder licht en wildplassers in Groningen zouden er vanaf dinsdag wel eens zonder…

1 uur geleden

Ingrijpende verbouwing studentenflat Van Heemskerckstraat begonnen

De studentenflat aan de Van Heemskerckstraat wordt flink verbouwd. Verhuurder Lefier gaat de kamers in…

2 uur geleden

Oud NOS-weerman Gerrit Hiemstra krijgt eredoctoraat van RUG

De Rijksuniversiteit Groningen reikt over twee weken vier eredoctoraten uit in het Academiegebouw. Eén van…

2 uur geleden