Categorieën: Nieuws

Molukkers herdenken treinkaping De Punt

Enkele tientallen nabestaanden hebben zaterdag de zes Molukse treinkapers herdacht die bij de treinkaping bij de Punt in 1977 om het leven kwamen. De herdenking vond voor het eerst in de geschiedenis plaats.

De herdenking werd gehouden in de buurt van de locatie waar de Molukkers drie weken lang de inzittenden van een trein gegijzeld hielden. Op de herdenkingsplek langs het spoor waren acht stoelen neergezet. Zes blauwe voor de omgekomen Molukse kapers en twee bruine voor de omgekomen passagiers.

De herdenking werd dit jaar voor het eerst gehouden vanwege alle aandacht die er het afgelopen half jaar voor de kaping was. Uit onderzoek zou namelijk blijken dat bij de bevrijdingsactie excessief geweld door het leger is gebruikt. Kapers die na de bestorming nog in leven zouden zijn geweest, zouden zijn doodgeschoten. Ook zouden er van dichtbij erg veel kogels zijn afgevuurd.

Kaping duurde drie weken
De treinkaping bij het Drentse De Punt begon op 23 mei 1977. Negen Zuid-Molukse jongeren kaapten de intercity van Assen naar Groningen en gijzelden 45 reizigers. De gijzeling begon twee dagen voor de Tweede Kamer-verkiezingen, waarmee de kapers de Nederlandse regering onder druk wilden zetten om hun beloftes in te lossen.

Bevrijdingsactie
Na twintig dagen kwam er een einde aan de kaping als op 11 juni 1977 scherpschutters van het leger het vuur openen. Tegelijkertijd vliegen zes straaljagers laag over de trein heen. Korte tijd later bestormen mariniers de trein en bevrijden de passagiers. Bij de actie komen zes Molukkers en twee reizigers om het leven.

Sebastiaan Scheffer

Bekijk reacties

  • Heel moeilijk, aan de ene kant is er het verdriet van de familie en nabestaanden van de kapers. Dat moet gehoord worden en een plek krijgen. Aan de andere kant zijn er twee reizigers vermoord door de kapers. En niet te vergeten wat er in het provinciehuis in Assen en in Bovensmilde op de lagere school is gebeurd. Kun je nagaan hoe dit 37 jaar later nog leeft.

    • Vergeet niet dat Nederland de Molukse gemeenschap jarenlang en op verschrikkelijke wijze in de kou heeft laten staan.

      Met vriendelijke goet

  • Waarom deze kaping wel herdenken en de eerste niet? Misschien omdat de kapers daarbij onschuldige burgers hebben geexecuteerd?? Laten we ook vooral al de schoolkinderen uit Bovensmilde niet vergeten die een levenslang trauma hebben opgelopen bij de schoolgijzeling.

  • Vreselijk wat er bijvoorbeeld in Bovensmilde gebeurde. Maar dat betekent toch niet dat er geen aandacht voor de ordinaire executie bij de Punt zou mogen zijn?
    De vrouwlijke kaper is terwijl ze al op de grond lag, en om haar moeder riep, door onze "flinke" mariniers afgeslacht.

    Wel een hele smerige stank voor dank. De Molukkers gaven hun leven in de strijd met de Japanners. Voor vlag, koningshuis en vaderland. Wat kregen ze daar voor terug?Een ijskoude racistische ontvangst. Berooid van hun prachtige tropische eilanden, omdat de belangen van de Shell (zie ook nu de keuze voor de belangen van de NAM) zwaarder wogen/wegen dan het nakomen van een belofte, en dan menselijkheid.

    Met vriendelijke groet

    • Ook nietsvermoedende treinreizigers zijn ordinair afgeknald door Molukse kapers. Je zult toch op weg zijn van je werk naar huis en nooit meer thuiskomen. Dan mogen de kapers nog zo voor de Molukse zaak staan, niets rechtvaardigt moord op onschuldige passanten.

  • Als familie en nabestaanden de behoefte hebben om hun dierbaren te herdenken dan moet dat in een vrij land mogelijk zijn. Ongeacht de doodsoorzaak. En als het klopt dat de kapers doorzeefd zijn met kogels nadat ze al uitgeschakeld waren is het volgens mij gewoon moord.

    • De familie van de kapers die de vliegtuigen de Twin Towers invlogen zijn het ongetwijfeld met je eens..

      • Dit heeft niets met de twin towers te maken
        pieter als je je verdiept in de nederlandse en molukse geschiedenis gaat verdiepen kun je zien dat de Molukkers gewoon door nederland genaaid zijn en ze onder valse voorwenselen naar nederland gehaald heeft en dingen belooft die men niet waar wou en wil maken en inderdaad zijn er Molukkers geexcecuteerd in de trein en daar voor moet er eedn onderzoek komen een kaping is nooit goed te praten maar wat van agt heeft laten doen is gewoon een staatsmoord
        en moeten wat mij betrefd de desbetrefende mariniers alsnog vervolgd worden dit zeg ik ook als beroeps militair
        en kijk hoe men in nederland met zijn mensen omgaat kijk naar de jongens en meiden van dutchbat 3 die in bosnie hebben gezeten den haag wast zoals gewoonlijk zijn handen schoon

      • Of al die Indonesiers die door onze "dappere" Hollandse jongens in hun Kampongs zijn afgeslacht.

        Onze "dappere" jongens tussen aanhalingstekens, omdat ze alleen op missie durfden als er wat Molukkers mee gingen.

        Met vriendelijke groet

      • Gert

        Helemaal eens wat betreft de Molukkers. Het wordt tijd dat Nederland eens schuld gaat erkennen voor het verraad dat de Molukkers is aangedaan. Inclusief schuld voor die ordinaire moordpartij in De Punt.

        Wat de Dutchbatters betreft snap ik je niet helemaal. Die zijn vooral verraden door die laffe Fransen; door "generaal" Janvier. De man die de luchtsteun zou regelen als dat nodig was, maar vanwege een paar vastgebonden Franse lafaards, de Nederlanders liet stikken toen ze deze geconfronteerd werden met op een wraak beluste* Servische overmacht.

        Met vriendelijke groet

        * Voor de val van Srebrenica werd de omgeving door de moslims onder leiding van Nasr Oric geterroriseerd. Moord (via onthoofding), verkrachting, brandstichting en plundering.

  • Met die treinkapers heb ik geen enkel medelijden. Dat waren terroristen. Mensen die ze als helden vereren zijn mijn vijanden.

      • Terroristen ga je niet herdenken. Heel simpel. Nederland kon eenvoudigweg niet aan de beloften voldoen. Wat zou Nederland in de jaren 50 hebben gezegd, als Duitsland in de jaren 50 kwam met een zooi NSB'ers en Waffen-ss'rs Die hun eigen landje moesten krijgen op Texel omdat Hitler dat beloofd had.

      • Voor de verandering ben ik het 100% met Marc eens. Mensen die de daden van die treinkapers goedpraten moeten zich diep schamen.
        Molukkers worden in Indonesië met dezelfde ogen bekeken als wij destijds de NSB'ers.

      • Hangt ervan af.

        Had de club uit Texelnaren bestaan, en was Texel voor de komst van de bezetter onafhankelijk geweest, en was dan ook nog te vrezen geweest voor het lot van Texelnaren in het bevrijde Nederland , dan had ik zeker begrip gehad voor de terugkeer van die club Texelnaren naar hun eiland.

        Verder gaat de vergelijking mank omdat Nederland zeker had kunnen regelen dat de Molukken een autonome republiek o.i.d had kunnen worden. Maar Nederland vond de belangen van de Shell belangrijker. Zoals de tien procent kans op een zware aardbeving in Groningen, nu ook weer minder belangrijk gevonden wordt dan de belangen van Exxon en wederom Shell (samen NAM)

        Over het walgelijk gebruik van het woord terrorist. Op zich is het doel van een terrorist angst aanjagen, maar dan wel door moord en doodslag.
        Als je iets van de Punt zou afweten dan weet je dat de gijzelnemers helemaal niet van plan waren om de gijzelaars fysiek iets aan te doen. De afspraak was bijvoorbeeld dat als er een gijzelnemer zou gaan vluchten, dat deze dan helemaal niet beschoten zou worden.

        Ik vind het reageren op dit forum over de tragedie waarbij in 1977 acht mensen omkwamen weinig respectvol, en houd ermee op.

        Ga het weer over het Monstrum en het fantastische Stripmuseumplan hebben.

        Met vriendelijke groet

      • Nederland heeft dat geprobeerd bij Nieuw Guinea, dat is ook niet gelukt. Onder druk van de Amerikanen die Soekarno te vriend wilden houden zodat hij niet te veel naar de Communisten zou leunen.

  • Pieter.

    Over hoe Molukkers in Indonesie bekeken worden.

    Hoewel er zeker ook islamtische Molukkers zijn, speelt ook het interreligieuze element een rol in het feit waarom de Molukkers de kant van het Nederlandse Koningshuis kozen. Want de meeste Molukkers zijn christelijk. En christenen hebben best het nodige te vrezen van het islamitische Indonesie.

    Een jaar of tien geleden zijn drie christelijke meisjes - die op weg waren naar school - onthoofd!!!!!

    Verder kun je de verhouding Molukker - Indonesier, echt niet gelijk stellen aan pak-em-beet een Tukker en Nederland. Indonesie was geen staatkundig geheel toen de Nederlanders kwamen.

    Met vriendelijke groet

  • Ook de omgekomen treinkapers hebben moeders, vaders, broers, zusters. Het recht om hun omgekomen familielid te herdenken wil ik ze niet ontnemen, hoe fout hun actie ook was.

  • Wat mijns inziens ook meespeelde in hoe onze regering destijds ingegrepen heeft is de eerdere treinkaping bij Wijster. Daar hebben de Molukse kapers drie onschuldige burgers als honden afgemaakt. Onze regering was ongetwijfeld bang dat de kaping bij De Punt ook onschuldige slachtoffers op zou leveren. Ik kan dan ook niets dan lof hebben voor de manier waarop men de gijzeling heeft beëindigd . Anders waren er wellicht nog meer executies uitgevoerd door de Molukkers.

  • Wie gewapend, zeker als groep, een vliegtuig, bus of trein kaapt en de volstrekt onschuldige inzittenden gijzelt, met voor dezen het risiko op vermoord worden of levenslange traumatisering,is een terrorist.
    Wat zijn/haar motieven ook mogen zijn, deze passagiers hebben daar niets mee van doen.
    Hij/zij neemt daarbij het risiko op een gewapende tegenaktie, of die nou al dan niet netjes uitgevoerd wordt. Als terroristen sneuvelen bij een bevrijdingsaktie, geeft het geen pas hen publiekelijk te herdenken als zijnde slachtoffers.

Recente berichten

‘Zondag wisselend bewolkt, komende dagen zon maar ook buien’

Stralend en zonnig voorjaarsweer zit er voorlopig nog niet in. De zon zal zich de…

59 minuten geleden

Geen treinverkeer mogelijk naar Assen door aanrijding

Treinreizigers tussen Groningen en Zwolle moeten op Koningsdagavond rekening houden met vertraging. Door een aanrijding…

2 uur geleden

Persoon uit water gered aan Turfsingel

Omstanders hebben zaterdagavond aan de Turfsingel een persoon uit het water gered. De persoon was…

3 uur geleden

Meisje ten val in Haren en komt met voet bekneld te zitten in fietswiel

Een meisje is zaterdagmiddag gewond geraakt bij een verkeersongeluk op de Kerkstraat in Haren. Dat…

6 uur geleden

NK Jeugdschaken strijkt neer in Hoogkerk: “Het moet zo stil mogelijk zijn in het gebouw”

Hoogkerk is tijdens de meivakantie het mekka voor de Nederlandse jeugdschakers. Zaterdag begon het Nederlands…

7 uur geleden

Ondanks ontbreken grote vrijmarkt toch een feestelijke dag in Beijum

In de wijk Beijum was er de afgelopen jaren veel belangstelling voor de grote rommelmarkt.…

9 uur geleden