Categorieën: Nieuws

Piratenpartij en Libertarische partij melden zich

Stadjers kunnen op 19 maart volgend jaar op minstens twee nieuwe partijen stemmen. De Piratenpartij en de Libertarische Partij hebben zich aangemeld voor de gemeenteraadsverkiezingen.

De Piratenpartij vraagt kandidaten zich te melden voor de verkiezingen. De partij maakt zich sterk voor vrije uitwisseling van informatie, vrij downloaden voor eigen gebruik en meer privacy.

De Libertarische Partij staat voor meer vrijheid, minder overheid, geen militaire interventies of economische hulp, legalisering van drugs en minimale belastingen en regeldruk. Victor van der Sterren (foto) is lijsttrekker.

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

    • Pieter

      Monstrum is een ouderwetse subsidieslurper. De zich in een parallele werkelijkheid bevindende libertarische warhoofden zullen daar niet voor zijn.
      Vanuit een anti-Monstrum perspectief is het jammer dat ze nog geen tweehonderd stemmen zullen krijgen.

      Piraten zijn niet al te fysiek (er hierbij vanuitgaande dat de digitale wereld geen massa heeft)ingesteld. Onlogisch te denken dat zij voor het Monstrum zijn.
      Ondanks een scherpe blik op de Monstrumplannen, gaan zij nog geen 10% van het aantal stemmen van een partijtje als de PvdD of Student en Stad halen. Ook een weggegooide stem.

      Onbegrijpelijk dat afgezien van bovenstaande marginalen, alleen de Stadspartij en PvdD begrijpen dat het Monstrum niet alleen financieel een doodsteek voor ons-mooi-stadje is.
      Sterkste argument voor het Monstrum: door het platslaan van een concertzaal uit 1790, een schoolgebouw van de Grote Mulock Houwer en wat andere oud fraais, om plaats te maken voor iets is gekozen omdat de meeste mensen de andere ontwerpen nog vreselijker vonden, kunnen de bakkers in de Ommelanden meer broodjes bakken. Was getekend Inge Jongman. De immer met roze bril (figuurlijk) getooide volksvertegenwoordiger van de ChristenUnie.

      Met vriendelijke groet

    • Beste Maaike,
      Bedankt voor je reactie, en je hebt uiteraard helemaal gelijk! In verband met het samenvallen op aswoensdag is het plaatst naar de negentiende.
      Nogmaals bedankt voor je oplettendheid!

  • Een Piratenpartij heeft alleen op Europees niveau zin en dan moet deze zich niet als piratenpartij opstellen maar als partij voor digitale vrijheden. Libertarische partijen zijn zonder uitzondering vervelende egoïstische bewegingen, die gelukkig geen voet aan de grond krijgen.

  • Een Libertarische partij in Groningen raakt noch grond noch wal. Waar de armoede om ons heen slaat. Waar je helaas niet zonder steun van de overheid kan. Het is niet het meest welvarende landsdeel, waar een Libertarische partij op steun kan rekenen. Heb overigens wel sympathie voor de piratenpartij als Internetter van het eerste uur .. maar de politiek omvat nog zoveel meer. Dit blijft helaas nog steeds ver onderbelicht.

  • Is het je wel eens opgevallen dat alle politieke leiders, of ze nu links,rechts of gematigd zijn, u altijd hetzelfde beloven?

    Stem op ons,en dan gaan wij het anders doen.

    Stem op ons en wij zullen de kloof tussen de politiek en de burger dichten.

    Stem op ons en het gaat echt veranderen.

    Het enige wat lijkt te veranderen is de regeldruk en de belastingdruk.. en die wordt nooit minder, maar altijd meer.

    Heb je wel eens bedacht dat het enige geld dat de overheid heeft, het geld is dat via belastingen van de burger afkomstig is? Of het is geleend en mag via belasting door de burger terug betaald worden. En toch heeft de burger geen inspraak in hoe dat geld besteed wordt.

    Jawel hoor ik u zeggen, je mag toch stemmen!
    Inderdaad.. je mag stemmen. En dan?
    Je stemt niet voor een specifiek besluit of voor een bepaalde maatregel. Je stemt op een partij of op een persoon die dat besluit voor je neemt. Maar daar kun je geen invloed meer op uitoefenen. En in welke mate is die stem een echte keuze? er is vrijwel nooit een partij of persoon waar je het in alle opzichten mee eens bent. Het komt vaak neer op een vage voorkeur voor de partij of persoon die jouw denkbeelden het dichtst benaderd..

    De Libertarische Partij wil minder regeldruk, minder belastingen en meer vrijheid om zelf te kunnen bepalen hoe je jouw leven inricht en waar jij je geld aan uitgeeft. Maar wel zonder dat een ander daar schade van ondervindt. Dat noemen we het Non-Agressie Principe. Dit houdt kort gezegd in dat het niet is toegestaan om geweld te initiëren, je mag jee echter we verdedigen tegen geweld dat jou wordt aangedaan. Dit is de basis van het Libertarisme.

    Is Libertarisme egoïstisch? Het lijkt me dat een theorie die geweld, dwang en fraude tussen personen verbiedt, dat niet is.

    Hoe moet het dan als er geen overheid is om voor allerlei zaken te zorgen?
    Libertariërs zijn aanhangers van de vrije markt. Dat houdt in dat de werking van vraag en aanbod bepaalt wat iets kost. Ook kwaliteit kan zo goed worden afgemeten.. koopt u nog in een winkel waar de kwaliteit van datgene wat u kocht u tegen viel? Nee toch!

    Als je goed kijkt zul je zien dat waar de overheid zich bemoeit met regulering, er steeds meer bureaucratie ontstaat.. regels, uitzonderingen op de regels en uitzonderingen op de uitzonderingen. Een bedrijf dat zo te werk zou gaan, heeft geen bestaansrecht.
    Dat kan efficiënter en goedkoper.
    Daar hebben we echt geen overheid voor nodig.

  • @Marc Ik ben egoïstisch als ik niet wil dat jij mijn belastinggeld gebruikt om jouw groene dak aan te leggen.
    Mensen die zelf geen groen dak kunnen betalen, en daarom anderen dwingen om voor de kosten op te draaien, vindt ik erg asociaal. Als ik tussen die twee moet kiezen, ben ik liever egoïstisch dan asociaal.

  • Ik hoop dat tijdens deze verkiezing de gevestigde orde eens een pak slaag krijgt van de kiezer. Een frisse wind in het politieke landschap zou goed zijn, het liefst met ook jonge gezichten, zodat het de jongeren (studenten) naar de stembus gaat. Ik wens de nieuwe partijen dan ook veel succes, maar Groningen is van oudsher een rood bolwerk, dus frees ik het ergste.

Recente berichten

Dinsdagochtend bewolkt, in de middag zonneschijn

De temperatuur loopt flink op aankomende dagen. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis worden woensdag en donderdag…

8 uur geleden

Verkeer moet nog wennen aan fase 3 van Operatie Ring Zuid

Afgelopen zaterdag is fase 3 van Operatie Ring Zuid ingegaan en dat betekent een hoop…

9 uur geleden

NK Jeugdschaken is in volle gang

Het Nederlands Kampioenschap Jeugdschaken is in volle gang. Elk jaar vindt dit kampioenschap plaats, maar…

12 uur geleden

Rus uit Groningse vluchtelingenopvang krijgt twee jaar cel in België voor rooftocht langs supermarkten

De rechtbank in het Belgische Hasselt heeft een Rus, die naar Nederland was gevlucht om…

14 uur geleden

VVD wil dat ondergrondse afvalcontainers met telefoon geopend kunnen worden

Ondergrondse afvalcontainers moeten in de toekomst met een telefoon geopend kunnen worden. Daar pleit de…

14 uur geleden

Kwart miljard subsidie voor productie volledig hernieuwbare waterstof, grootste capaciteit komt uit Groningen

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft 250 miljoen euro aan subsidies verdeeld over zeven projecten,…

15 uur geleden