Forse belastingfraude bij autohandelaren

nieuws
foto: Martin Nuver / 112groningen.nl. archieffoto, ter illustratie

De FIOD heeft maandag een autohandelaar uit Groningen, diens boekhouder en één van zijn medewerkers aangehouden op verdenking van belastingfraude met auto’s. Drie medewerkers van de Belastingdienst zijn eveneens opgepakt omdat zij de handelaar tegen betaling geholpen zouden hebben.

Behalve de autohandel uit Groningen, zouden nog acht andere bedrijven uit het Noorden op grote schaal de waarde van de verkochte auto’s te laag hebben doorgegeven aan de Belastingdienst. Ook werd de waarde voor privégebruik te laat opgegeven, waardoor de kopers minder inkomstenbelasting betaalden. De medewerkers van de Belastingdienst, die op de kantoren Groningen en Emmen werkten, zorgden ervoor dat de fraude niet ontdekt werd.

De FIOD heeft woningen in Veendam, Groningen en Haren, een loods in Groningen, de belastingkantoren van Groningen en Emmen en acht autobedrijven doorzocht en administratie in beslag genomen. Daarnaast is er beslag gelegd op zo’n 80 auto’s. De autohandelaren hebben van de Belastingdienst een navordering gekregen voor meer dan vier miljoen euro.